טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על נשים וטרשת נפוצה
טרשת נפוצה בנשים: באיזה אופנים היותך אישה היא יתרון ואיזה מצבים משפיעים על מהלך המחלה?
סקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת המדעי Gynecologic and Obstetric Investigation בחנה את האפקט המגדרי בטרשת נפוצה ומצביעה על היתרונות והחסרונות של נשים החיות עם המחלה לעומת גברים ועל האופן בו תקופות שונות בחיי האישה משפיעות על מהלך המחלה.
טרשת נפוצה הינה מחלה אוטואימונית, בה המערכת החיסונית תוקפת את מעטפת המיאלין - השכבה השומנית המגנה על תאי העצב במוח וחוט השדרה. כמו במחלות אוטואימוניות אחרות, גם הטרשת הנפוצה שכיחה יותר בקרב נשים. בשנים האחרונות אף נצפית מגמה לפיה היחס בין נשים לגברים רק הולך וגדל.
במאמר החדש, המבוסס על סקירת מחקרים, הציגו הכותבים כיצד מגדר נשי משפיע על מחלת הטרשת הנפוצה:
לנשים אצלן הופיעה הווסת בגיל צעיר יותר, יש סיכון גבוה יותר לפתח טרשת נפוצה במהלך החיים.
לנשים יש סיכוי גבוה יותר לפתח מהלך מחלה מסוג התקפי-הפוגתי, בהשוואה לגברים.
לנשים בתקופת הפוריות יש סיכון נמוך יותר להיות עם טרשת נפוצה מסוג פרוגרסיבי-ראשוני, מה שעשוי להוות יתרון בטווח הארוך מבחינת הפגיעה בתפקוד.
נשים בגיל הפוריות חסינות יותר מפני בעיות קוגניטיביות המופיעות בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה.
טיפולי פוריות קשורים לסיכון גבוה יותר לחוות התקפים של טרשת נפוצה. סיכון זה עולה במידה וטיפולי הפוריות לא הובילו להריון ואם היה שימוש בטיפול מסוג GnRH-a.
בזמן ההריון הסיכון לחוות התקפי טרשת נפוצה נמוך יותר, בעיקר בין החודשים השביעי לתשיעי.
לאחר הלידה קיים סיכון גבוה יותר לחוות התקפי טרשת נפוצה, אך אין עדויות לכך שלידות משנות את מהלך או התקדמות המחלה בטווח הארוך.
כותבי המאמר סיכמו ואמרו כי ההבדלים בין נשים לגברים, כמו גם ההבדלים בין נשים עם רמות שונות של הורמונים - בעקבות גיל, הריון או טיפולי פוריות - מצביעים על קשר משמעותי וברור: הורמוני המין הם שחקנים מרכזיים במחלת הטרשת הנפוצה.
גדגעון לבב
B12 רמתו צריכה להיות בסביבת 1000, לא מספיק שהוא בתוך המסגרת.
אלרגיות למזון - בראש הרשימה נמצא הגלוטן. יש להימנע לחלוטין מגלוטן
חומצות שומן נחוצות לתפקוד המוח.