סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
על מצבם של סוכרתיים 15 שנים לאחר ניתוח בריאטרי
מחקר עקב במשך 15 שנים אחר מצבם הרפואי של אנשים עם סוכרת שעברו ניתוח לטיפול בהשמנה. התוצאות מעודדות
העדויות מתחזקות: ניתוח לטיפול בהשמנה יעיל יותר מטיפול סטנדרטי בהשגת הפוגה במחלת הסוכרת. מחקר חדש, המחקר הארוך ביותר עד כה שהשווה ניתוחים בריאטריים לטיפול רגיל באנשים שמנים עם סוכרת, מצא כי הניתוח קשור לירידה גדולה יותר במשקל, לסיכוי מוגבר להפוגה במחלה וסיכון מופחת לסיבוכי כלי דם הקשורים למחלה.
בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים שהראו כי ניתוחים בריאטריים עשויים להביא לריפוי מסוכרת, או לפחות להטבה משמעותית מאוד ברמות הסוכר ובהמוגלובין המסוכרר (מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר של החודשים האחרונים). אבל המחקרים הללו לרוב עקבו אחר המטופלים במשך שנים בודדות.
המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת היוקרתי Journal of the American Medical Association, כלל 260 סוכרתיים שקיבלו טיפול רפואי רגיל ו-343 סוכרתיים שעברו ניתוח בריאטרי, שהיו במעקב במשך כ-15 שנים.
החוקרים השוודים בדקו את השינויים במשקלם של המטופלים וגם סיבוכים בכלי דם קטנים שגרמו לפגיעות בכליות, בעיניים או בעצבים הפריפריאליים וסיבוכים בכלי דם גדולים שהובילו למחלות לב ושבץ. כמו כן, הם בדקו מי מהמטופלים זכה להפוגה במחלת הסוכרת - שהוגדרה במטופלים עם רמת גלוקוז מתחת ל-110 מ"ג לדציליטר שלא נזקקו לתרופות לטיפול בסוכרת.
נמצא כי ניתוח בריאטרי קשור לשיעורי הפוגה גדולים יותר ולירידה גדולה יותר במשקל בהשוואה לטיפול רגיל. שיעורי ההפוגה והירידה במשקל פחתו עם הזמן בשתי הקבוצות.
לאחר שנתיים שיעור ההפוגה מסוכרת בקבוצת המנותחים עמד על 72%, בהשוואה ל-16% בקבוצת הטיפול הרגיל. הירידה הממוצעת במשקל עמדה על יותר מ-26 ק"ג בקבוצת המנותחים, בהשוואה ל-3 ק"ג בלבד בקבוצת הטיפול הרגיל.
15 שנים לאחר שעברו ניתוח בריאטרי, 30.4% מהמנותחים לא סבלו מסוכרת, זאת בהשוואה ל-6.5% בלבד מאלה שקיבלו טיפול רגיל שזכו להפוגה במחלה. הירידה הממוצעת במשקל עמדה על 22.5 ק"ג בקבוצת המנותחים, בהשוואה ל-4.4 ק"ג בקבוצת הטיפול הרגיל.
הסבירות להפוגה של המחלה לאחר 15 שנים הייתה גדולה יותר במנותחים שירדו הכי הרבה במשקל בשנתיים הראשונות לאחר הפרוצדורה ובמנותחים שסבלו מסוכרת תקופה קצרה יותר לפני הניתוח. ייתכן שהסיבה לכך היא שהמטופלים הללו עברו את הניתוח הבריאטרי לפני שהנזק לתאים המייצרים אינסולין בלבלב נהיה בלתי הפיך.
ניתוחים בריאטריים נקשרו גם להפחתה משמעותית בסיכון לסיבוכים הקשורים לכלי הדם - סיכון נמוך ב-56% לסיבוכים בכלי הדם הקטנים וב-32% לסיבוכים בכלי הדם הגדולים.
למחקר מספר מגבלות, בהן העובדה שאחרי חלק מהנחקרים כבר לא ניתן היה לעקוב לפני תום 15 שנות המעקב. כעת נדרשים מחקרים קליניים מבוקרים שיאוששו את התוצאות.
מספר מחקרים כאלה נערכים בימים אלה, בהם מחקר שעורכים חוקרים ממרפאת קליבלנד, שמשווה ראש בראש ניתוח בריאטרי לתרופות לטיפול במחלת הסוכרת, בקרב 150 חולי סוכרת סוג 2 שמנים שהמחלה שלהם לא הייתה בשליטה לפני הטיפול. ממצאים מהמחקר שפורסמו לאחרונה בכתב העת New England Journal of Medicine, הראו כי שלוש שנים לאחר הפרוצדורה ניתוח בריאטרי סייע למטופלים להגיע לרמות בריאות של סוכר בדם ולהפסיק להזדקק לתרופות לסוכרת ואינסולין. רק 5% מהמטופלים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי בתרופות עמדו ביעד של המוגלובין מסוכרר העומד על לא יותר מ-6%, זאת לעומת 38% מאלה שעברו ניתוח מעקף קיבה ו-24% מאלה שעברו ניתוח שרוול. החוקרים ממשיכים לעקוב אחר הנחקרים בימים אלה.
חשוב להבין כי ניתוח בריאטרי הוא כלי עזר, אך הוא אינו מטה קסמים. להצלחת הניתוח נדרשת השקעה מצד המטופל להקפדה על שינויים תזונתיים והתנהגותיים, וכמו כל ניתוח אחר - הוא כרוך בסיכונים. לפני החלטה של מטופל לעבור את הניתוח, עליו לשקול את היתרונות מול החסרונות ולדעת מה צפוי לאחר ניתוח בריאטרי. בישראל, החל משנת 2012 ההתוויות לניתוחים בריאטריים כוללות חולי סוכרת לא מאוזנת עם BMI של 30 ומעלה.
JAMA. 2014;311: 2297-2304, 2277-2278
בואו לדבר על זה בקבוצת הניתוחים הבריאטריים