סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
על מה שקורה לסוכרתיים עם שחר
מחקר בחן את תסמונת השחר באנשים עם סוכרת סוג 2 ומצא כי אצל מחציתם יש עליה ברמות הסוכר בדם לקראת הבוקר
תסמונת השחר היא עליה בסוכר הדם שהגוף מייצר בסוף הלילה, בדרך כלל סביב 3:00-5:00 לפנות בוקר, עקב עליה בהורמונים כמו קורטיזול, גלוקגון ואפינפרין המשתחררים בלילה.
"תסמונת השחר" מתרחשת אצל כל האנשים – בין אם יש להם סוכרת או לא. אבל לאנשים עם סוכרת אין תגובות אינסולין רגילות שמאזנות את רמת סוכר הדם כפי שקורה אצל אנשים בריאים, ולכן הם עשויים לראות עליה ברמת הסוכר בדם בצום בשעות הבוקר.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetes Care בחן את שכיחות תסמונת השחר ואת השלכותיה בקרב 248 אנשים עם סוכרת סוג 2.
הנחקרים השתייכו לאחת משלוש קבוצות: סוכרתיים המטופלים רק באמצעות תזונה, סוכרתיים המטופלים בתרופות המגבירות רגישות לאינסולין כמו מטפורמין (גלוקופאג') בלבד וסוכרתיים המטופלים בתרופות המגבירות הפרשת אינסולין כמו סולפונילוריאה בלבד או בתרופות כאלה בשילוב תרופות המגבירות רגישות לאינסולין. אף נחקר לא טופל באינסולין.
החוקרים – צרפתים מאוניברסיטת מונפלייה – ביצעו בדיקת סוכר רציפה לכל הנחקרים, כדי לאתר את התסמונת המתרחשת לקראת הזריחה.
ההשפעה הממוצעת של תסמונת השחר בכל 248 הנחקרים הייתה עלייה של 16 מ"ג/ד"ל בגלוקוז. ההשפעה לא הייתה שונה באופן משמעותי כאשר החוקרים השוו את הנחקרים בקטגוריות הטיפול השונות.
בשלב הבא החוקרים בחנו אצל מי מהנחקרים הופיעה תסמונת השחר – שהוגדרה כעליה של יותר מ-20 מ"ג/ד"ל גלוקוז בדם בהתבסס על מחקר קודמים – ומצאו כי התסמונת הופיעה אצל כ-50% מהסוכרתיים.
כשהחוקרים השוו את הנחקרים שמופיעה אצלם תסמונת השחר לאלה ללא התסמונת, נמצא כי ההשפעה של תסמונת השחר על רמות ההמוגלובין המסוכרר (ממוצע רמות הסוכר ב-3 חודשים האחרונים) הייתה עלייה של כ-0.4% בממוצע.
החוקרים מציינים כי נראה שתסמונת השחר קיימת כבר בסוכרתיים שלא נוטלים תרופות לטיפול בסוכרת וכי התרופות לטיפול בסוכרת הקיימות כיום לא מרככות את השפעת התסמונת אצל המטופלים.
בעקבות תוצאות המחקר, מומחים מעלים את האפשרות שאצל חלק מחולי הסוכרת סוג 2 - אלה המטופלים בתרופות, שיש להם רמות המוגלובין מסוכרר המתקרבות ל-7% ושקיימות עדויות לכך שמתרחשת אצלם תסמונת השחר - יש לשקול שימוש מוקדם יותר באינסולין מהמקובל, מכיוון שהאינסולין מאזן את השפעת התסמונת.
Diabetes Care. Publish online October 29, 2013
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
תמורה קייל
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2013/10/22/dc12-2127
תמורה קייל
מאמרו של ד"ר פונג על תסמונת השחר
https://healthinhebrew.co.il/2015/12/23/dawn-phenomenon-t2d-8-2
ד"ר דינה ראלט PhD
אני חושבת שכשנבין את התופעה גם נוכל לפתור אותה. לא בכדי העלתי כאן את נושא הפסיכולוגיה, כי לפחות אצלי אני רואה שתופעת השחר מוחרפת דרמטית כשאני בסטרס.
מינרבה1
דיאטה וכו' לא יעזור, צריך להזריק או להשלים עם סוכר גבוה בבוקר. באיזה מידה זה מזיק ?
ד"ר דינה ראלט PhD
http://www.healthcentral.com/diabetes/c/17/164945/phenomenon-diabetes-puzzle
ד"ר דינה ראלט PhD
מעניין אם השלכות פסיכולוגיות, המתחילות להימדד עם חולי הסוכרת, בתוכנית Diabetes Attitudes, Wishes and Needs DAWN, יהיו רלבנטיות גם לתסמונת השחר
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24251231