מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותעל מה שסוכרת עושה למוח

על מה שסוכרת עושה למוח

מחקר: תוך שנתיים בלבד, אנשים עם סוכרת סוג 2 חוו ירידה משמעותית בזרימת הדם במוח וביכולת הקוגניטיבית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ויסות הדם במוח הוא תהליך חשוב מאוד. כאשר אנחנו חושבים, מקבלים החלטות, נזכרים, מזיזים את האצבעות או מבצעים כל פעולה אחרת, דם זורם לחלקים הרלוונטיים במוח שלנו ומעביר חמצן, סוכר ורכיבים אחרים להם המוח זקוק כדי לתפקד. מחקר חדש מצא כי סוכרת סוג 2 קשורה לפגיעה בוויסות זרימת הדם במוח וירידה חדה יותר ביכולות קוגניטיביות וביכולת לבצע מטלות יומיומיות, בהשוואה לאנשים שאינם סוכרתיים באותו גיל.

 

ידוע כי סוכרת פוגעת בכלי דם, בהם כלי דם במוח, אך חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ביקשו לבחון כיצד המחלה משפיעה בפועל על זרימת הדם במוח ואם לנזק בכלי הדם יש השפעה על היכולת הקוגניטיבית של אנשים ועל היכולות שלהם לבצע מטלות יומיומיות.

 

לשם כך הם גייסו 40 מתנדבים בגילי 50 עד 85, 19 מהם סבלו מסוכרת סוג 2 במשך לפחות 5 שנים (13 שנים בממוצע) ו-21 מתוכם לא סבלו מסוכרת והיוו קבוצת ביקורת.

 

בתחילת המחקר המשתתפים השלימו מספר מבחני זיכרון ומבחנים קוגניטיביים נוספים. הם עברו גם סריקות MRI שמדדו את נפח המוח שלהם ואת מצב כלי הדם במוח שלהם. דגימות דם נלקחו כדי למדוד דלקתיות ואת הסוכר בדם של הנבדקים. שנתיים לאחר מכן, בסיום המחקר, המשתתפים עברו את אותם מבחנים ובדיקות.

 

ממצאי המחקר שפורסמו בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה - Neurology, הראו כי בקרב הסוכרתיים היכולת לווסת את זרימת הדם במוח ירדה בכ-65% במהלך שנתיים. אנשים עם סוכרת חוו גם ירידה בחומר האפור במוח וירידה של 12% בציוני מבחני הזיכרון והלמידה במהלך התקופה, בעוד שתוצאות המבחנים של קבוצת הביקורת נותרו כפי שהיו. משתתפים עם יכולת ויסות זרימת דם נמוכה יותר במוח נטו לירידות גדולות יותר במדדים שבדקו יכולת לבצע מטלות יומיומיות כמו בישול בסיום המחקר.

 

רמות גבוהות יותר של המוגלובין מסוכרר (HbA1C) - מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים ומהווה מדד לשליטה במחלה - נקשרו לעלייה גדולה יותר בהתכווצות כלי הדם במוח בקרב הסוכרתיים. עם זאת, החוקרים מצאו גם כי רמות גבוהות יותר של דלקתיות נקשרו לירידות גדולות יותר בוויסות זרימת הדם, אפילו באנשים עם שליטה טובה ברמות הסוכר בדם ובלחץ הדם.

 

מדובר במחקר קטן מאוד וכזה שאינו יכול להוכיח כי הקשר שנמצא הוא קשר של סיבה ותוצאה. כעת נדרשים מחקרים גדולים יותר עם תקופת מעקב ארוכה יותר כדי להבין את הקשר בין סוכרת לבין ויסות זרימת דם במוח ושינויים ביכולות חשיבה וזיכרון ובתפקוד. כעת החוקרים בוחנים אם ניתן לשפר את בריאות כלי הדם ותפקוד המוח באמצעות שאיפת אינסולין דרך האף.

 

מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים שמצאו כי סוכרת קשורה לפגיעה במוח. בשנה שעברה מחקר שפורסם בכתב העת Radiology מצא כי אנשים עם סוכרת סוג 2 עשויים לאבד יותר נפח מוח מהמצופה בגילם. החוקרים מצאו כי ככל שהמטופל חי עם סוכרת זמן רב יותר, כך התרחש יותר איבוד של נפח המוח, במיוחד בחומר האפור. לדבריהם, לכל 10 שנים בהן אדם סבל מסוכרת, נראה כי המוח היה זקן בכשנתיים בהשוואה לאדם ללא סוכרת באותו גיל. החוקרים מצאו שההתכווצות המואצת של המוח לא קשורה להשפעות המזיקות של סוכרת על כלי דם זעירים במוח, אך לא זיהו את המנגנון הגורם לכך.

 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Neurology מצא כי סוכרת מכפילה את הסיכון לאלצהיימר ומעלה באופן משמעותי גם את הסיכון לדמנציה מסוגים אחרים, כמו דמנציה וסקולארית הנובעת מהיצרות או חסימה בכלי הדם במוח שמונעת ממנו חמצן.

 

 

עוד על סיבוכי הסוכרת

 

Neurology Published online before print July 8, 2015

 

שמן קוקוס יכול לשפר את המצב...

pfs1
16/07/15 8:28

אילו היו פה נתונים על רמות ההמוגלובין המסוכרר של הנבדקים ביחס לירידה הקוגניטיבית - היה אפשר להתיחס לזה ביתר רצינות.
 בעיקרון גלוקוז ברמה של 126 בצום זה סכרת .-  וגם 420 בצום זה סכרת . מצד שני לא נראה לי הגיוני להניח ששני החולים יהיו באותו מצב גם מבחינת הסכרת וגם מבחינת נזקיה. זה הרי לא הגיוני להניח שבכל הרמות של סכרת תהיינה אותן פגיעות .

חקר התנהלות המוח נהייה תחום פעיל בייחוד בגלל שאנו חיים יותר שנים ומקרי בעיות הזכרון מתרבים. אנחנו רחוקים מלהבין את מנגנוני הזכרון אבל הנה מחקר חדש המצביע על כיוון אפשרי.

Blocking brain protein could stop memory loss caused by ageing