טראומה מטרור ומלחמה
מנהלי קהילה
על מה שטראומה עושה ללב של נשים
מחקר: חשיפה לטראומה ותסמונת פוסט טראומטית מעלות סיכון להתקפי לב ושבץ בנשים
לנשים עם תסמינים המתאימים לאבחנה של תסמונת פוסט טראומטית (PTSD) סיכון גבוה ב-60% להתקף לב או שבץ בהשוואה לנשים שלא חוו טראומה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקאי Circulation.
המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטאות קולומביה והרווארד התבסס על נתונים של כמעט 50,000 נשים צעירות ונשים בגיל העמידה שהשתתפו במחקר גדול המכונה "מחקר האחיות השני" (Nurses' Health Study II).
80% מהנשים דיווחו על כך שחוו אירוע טראומטי בחייהן כמו אסון טבע או תקיפה גופנית או מינית. יותר ממחצית מקבוצה זו (58%) לא סבלו מתסמיני PTSD. מחצית מאלה שדיווחו על תסמיני PTSD סבלו מאחד עד שלושה תסמינים ומחצית סבלו מארבעה או יותר תסמינים. הופעה של ארבעה תסמינים או יותר מאפיינת הפרעה פוסט-טראומטית קלינית.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון מספר משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות בהם גיל והיסטוריה משפחתית, נמצא כי בהשוואה לנשים שלא חוו טראומה, לנשים שחוו טראומה ללא תסמיני PTSD היה סיכון גבוה ב-45% למחלות לב וכלי דם ולנשים שחוו טראומה וסבלו מארבעה או יותר תסמיני PTSD היה סיכון גבוה ב-60% למחלות לב וכלי דם.
עוד נמצא כי 47% מהקשר בין מחלות לב וכלי דם לבין הפרעה פוסט טראומטית מוסבר על ידי התנהגויות הקשורות לבריאות כמו עישון וחוסר פעילות גופנית וגורמי סיכון בריאותיים כמו לחץ דם גבוה ושימוש בנוגדי דיכאון. התנהגויות הקשורות לבריאות וגורמי סיכון בריאותיים הסבירו רק 14% מהקשר בין חשיפה לאירוע טראומטי ללא תסמיני PTSD לסיכון למחלות לב וכלי דם.
ההשפעה של אירועים טראומטיים על הגוף
ממצאי המחקר מתווספים למספר מחקרים נוספים שפורסמו לאחרונה על הקשר בין אירועים טראומטיים ונזקים גופניים. מחקר בינלאומי שנערך ב-14 מדינות, בהן בישראל, ופורסם בסוף שנת 2013 בכתב העת PLoS ONE, מצא כי חשיפה לאירועים טראומתיים מעלה סיכון למחלות כרוניות רבות. ככל שמספר האירועים הטראומטיים עלה, כך גדל הסיכון לפתח מחלה כרונית, כשחשיפה לאירוע טראומטי אחד העלתה ב-50% את הסיכון למחלה כרונית, חשיפה לשני אירועים העלתה את הסיכון ב-80% וחשיפה לחמישה אירועים טראומטיים ומעלה כבר העלתה פי 2.6 את הסיכון למחלה כרונית, ללא תלות בקיומן של הפרעות פסיכיאטריות כלשהן, לרבות פוסט טראומה. לדוגמה, הסיכון להתפתחות סוכרת עלה ב-70% לאחר חשיפה לאירוע טראומטי אחד עד ארבעה אירועים וב-80% לאחר חשיפה לחמישה אירועים ומעלה; הסיכון לפתח מחלות לב כרוניות עלה ב-30% לאחר חשיפה לאירוע טראומה אחד או שלושה אירועים וזינק פי 2.2 לאחר חשיפה לחמישה אירועים ומעלה; הסיכון לאסתמה עלה ב-30% לאחר חשיפה לאירוע טראומה אחד, ב-40% לאחר חשיפה לשלושה אירועים וב-80% לאחר חשיפה לחמישה אירועים ומעלה.
סקירת מחקרים שפורמה במאי האחרון בכתב העת American Journal of Geriatric Psychiatry מצאה כי פוסט טראומה עלולה לגרום להאצת תהלכי ההזדקנות בגוף.
בהודעה לעיתונות שפרסמו עורכי המחקר החדש, הם מציינים כי רוב הנשים חוות טראומה פסיכולוגית בשלב כלשהו בחייהן, אך רק מעטות יודעות שעשויות להיות לכך השלכות ארוכות טווח רציניות על הבריאות הגופנית. לדבריהם, תוצאות המחקר מספקות עדויות נוספות לכך שתסמונת פוסט טראומטית אינה רק בעיה של בריאות הנפש, אלא מעלה את הסיכון למחלות כרוניות, וכי מערכת הבריאות צריכה להפסיק לטפל בגוף ובנפש כאילו הם נפרדים. הם מסכמים כי איתור של נשים בסיכון למחלות לב וכלי דם והפחתת התנהגויות בריאותיות המעלות סיכון למחלות לב וכלי דם בקרב נשים שחוו טראומה עשויה להיות אסטרטגיה מבטיחה למניעת מחלות לב.
Circulation Published online before print June 29, 2015