השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על מה שג'אנק פוד עושה לגוף שלכם בשבועיים
אמריקאים ודרום אפריקאים כפריים החליפו את תזונתם אלה עם אלה למשך שבועיים. לא תאמינו מה קרה
החלפת התזונה מתזונה מערבית טיפוסית העשירה בשומן, חלבון מהחי ומזון מעובד לתזונה העשירה בסיבים ודלה יותר בשומן וחלבון מהחי יכולה לשפר את בריאות המעי ולהפחית דרמטית את הסיכון לסרטן המעי הגס - ולהפך. כך עולה ממחקר מעניין שפורסם בכתב העת Nature Communications.
במסגרת המחקר הקטן צוות בינלאומי של חוקרים - בראשם חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג - עקב אחר 20 מתנדבים אפרו-אמריקאים שהחליפו למשך שבועיים את התזונה הטיפוסית שלהם עם 20 משתתפים מאזור כפרי בדרום אפריקה, תחת פיקוח הדוק של החוקרים שהכינו להם את הארוחות. זהו השינוי היחיד שהמתנדבים עשו בתקופת המעקב.
(צילום: Shutterstock)
הרעיון להחלפת התזונה התבסס על כך ששיעורי סרטן המעי הגס גבוהים הרבה יותר במדינות מערביות כמו ארה"ב, בריטניה וישראל בהשוואה לדרום אפריקה. בישראל סרטן המעי הגס הוא הגידול הממאיר השני בשכיחותו. מומחים מאמינים כי התזונה היא אחד הגורמים העומדים מאחורי ההבדל בשיעורי התחלואה ומהווה גורם משמעותי המשפיע על הסיכון לסרטן המעי הגס.
המשתתפים הסכימו לעבור בדיקת קולונוסקופיה לפני ואחרי שינוי התזונה - באמצעותה נבחן דופן המעי. במקביל הם עברו גם בדיקות נוספות ונלקחו מהם דגימות צואה לזיהוי אוכלוסיית החיידקים במעי.
בתחילת המחקר אצל כמעט חצי מהמתנדבים האמריקאים (9 מתוך 20) היו גידולים בדופן המעי המכונים פוליפים. פוליפים יכולים להיות בלתי מזיקים, אך גם להוביל לסרטן. לאף אחד מהמתנדבים הדרום-אפריקאים לא היו פוליפים.
החוקרים מדווחים כי שבועיים לאחר החלפת התזונה, אצל האמריקאים שהקפידו על תזונה אפריקאית היו פחות סמנים ביולוגיים לסיכון לסרטן - בהם כאלה הקשורים לדלקתיות, להרכב פלורת החיידקים במעי ולקצב חלוקת התאים ברקמת המעי. לעומת זאת, באותו הזמן הסמנים הביולוגיים לסיכון לסרטן עלו באופן דרמטי בקרב הדרום-אפריקאים שניזונו מתזונה אמריקאית.
(צילום: Shutterstock)
בהודעה לעיתונות שפרסמו, החוקרים הבהירו כי הם אינם יכולים לומר בוודאות על סמך המדדים שנבחנו כי השינוי בתזונה היה מוביל ליותר מקרי סרטן בקבוצה האפריקאית ופחות מקרי סרטן בקבוצה האמריקאית, אך לדבריהם קיימות עדויות טובות ממחקרים אחרים לפיהן השינויים שנצפו מהווים סימן לסיכון לסרטן.
כבר ידוע ממחקרים קודמים כי אכילת כמות גדולה יותר של סיבים מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס. המחקר החדש ממחיש לראשונה באיזו מהירות מתקבלת השפעה דרמטית על הסמנים הקשורים לסיכון לסרטן עם שינוי בתזונה לטובה או לרעה.
Nature Communications 6, Article number: 6342 doi:10.1038/ncomms7342