כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על כאבים ואשליות
אשליית וידאו פשוטה יכולה להפחית כאב באופן משמעותי ואף להפסיקו באופן זמני
מדענים מאוניברסיטת נוטינגהם גילו כי יצירת אשליה- בה באמצעות צילום וידאו גורמים למוח להאמין כי האיבר הכואב נמתח או מתכווץ- מפחיתה באופן משמעותי ולפעמים גם באופן מוחלט את הכאב. המחקר אולי יוביל לטכנולוגיות חדשות שיסייעו למטופלים הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית ביד לשפר את תנועתיות היד שלהם, באמצעות הפחתת הכאב שהם חווים בטיפולי פיסיותרפיה.
הטכנולוגיה המכונה MIRAGE היא טכנולוגיה עתידית חדשנית המיושמת כיום במחקר בסיסי של ייצוג הגוף במוח ובחינת הדרך שבה המוח קולט (ומתרגם) את מה שאנו רואים או מרגישים.
הטכנולוגיה משתמשת בצילום וידיאו של היד בזמן אמת ונעזרת במחשב, יחד עם משיכת או דחיפת האיבר באופן פיזי, כדי ליצור מניפולציות שמרמות את המוח, כך שיאמין שהאיבר נמתח או מתכווץ. בעקבות זאת תפיסת הכאב במוח משתנה והכאב באותו האיבר פוחת.
ממצא זה התגלה לגמרי במקרה, במהלך יום פתוח באוניברסיטה בו הציבור הוזמן לחוות מגוון אשליות באמצעות הטכנולוגיה הייחודית. "רוב האנשים שמגיעים לאירועים מסוג זה הם ילדים" אומר ד"ר רוג'ר ניופורט, ממובילי המחקר "האשליות מפעילות את הדמיון שלהם ועבורם זה 'מעשה קסם' המעורר את סקרנותם".
במהלך היום הפתוח, סבתא של אחד הילדים ביקשה להשתתף, והזהירה שיש להיות עדינים עמה מכיוון שאחת מאצבעות ידיה כואבת בגלל דלקת פרקים. במהלך ההדמיה המניפולטיבית של האצבע הכואבת, שגרמה לה להראות כאילו היא מתכווצת ומתמתחת, לפתע היא אמרה בהתפעלות "האצבע שלי לא כואבת יותר" ושאלה אם היא יכולה לקחת את המכשיר לשימוש בביתה. החוקרים הופתעו לא פחות ממנה.
לאור הגילוי המסעיר, הם החלו בגיוס 20 מטופלים לניסוי שמטרתו לבדוק את האפקטיביות של הפחתת הכאב באמצעות טכניקת ה- MIRAGE. כל המתנדבים שגילם הממוצע היה 70 שנה, אובחנו כסובלים מכאב ביד או באצבעות הידיים כתוצאה מדלקת מפרקים ניוונית.
לפני תחילת הניסוי, הנבדקים התבקשו לדרג את עוצמת הכאב על סולם של 20 נקודות, מ- 0 (כלל לא כואב) ועד - 20 (כאב בלתי נסבל). במהלך הניסוי המטופלים לא נטלו תרופות חזקות יותר מאקמול להפחתת כאב.
השפעת האשליה נבדקה על-ידי הדמיית מניפולציה של מתיחה או כיווץ של החלק הכואב ביד. בקבוצת הביקורת בוצעו מניפולציות של חלקים שאינם כואבים ביד.
תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Rheumatology, הראו ירידה משמעותית בעוצמת הכאב בקרב 85 אחוז מהנבדקים. "מתיחה" או "כיווץ" של החלק הכואב ביד, העלימו באופן זמני את הכאב בקרב שליש מכלל הנבדקים. מתנדבים רבים גם דיווחו על שיפור בטווח התנועה של האיבר הכואב. הפחתת הכאב התקיימה רק כאשר האזור הכואב עבר מניפולציה ולא אירעה כאשר אזורים לא כואבים של היד עברו מניפולציה.
טרם נמצא טיפול יעיל לריפוי דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס) והטיפול כיום מתמקד בהפחתת תסמיני הכאב באמצעות תרופות ופיסיותרפיה- אבל כאב עלול להוות מכשול לביצוע תרגילים ושימור התנועתיות של המפרקים. העבודה הנוכחית מהווה צעד ראשון לביסוס טכנולוגיה חדשנית המאפשרת הפחתת כאב במהלך טיפולי פיסיותרפיה ויכולת לבצע את התרגילים. בהמשך, מקווים החוקרים ליצור דגמים שאף יאפשרו לסובלים מכאב להשתמש בטכנולוגיה בביתם.
Rheumatology (2011)doi:10.1093/rheumatology/ker104