קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
על חלב ומוצריו ומחלות מעי דלקתיות
לכבוד שבועות: חלב ומוצריו לחולי קרוהן וקוליטיס כיבית- לצרוך או לא לצרוך, זו השאלה
שבועות בפתח וזוהי שעתם של מוצרי החלב. כיצד משפיעה צריכת מוצרי החלב על הסובלים ממחלות מעי דלקתיות?
חלב ומוצריו הם מקור חשוב לוויטמין D, ריבופלבין, פוספט וחלבון בתזונה היומית. כדאי לנסות שלא להימנע מהם במידת האפשר. נכון להיום אין שום עדות לכך שצריכת חלב מחמירה את הדלקת ושהימנעות עוזרת בהשגת רגיעה.
מוצרי חלב מספקים כ-75% מכמות הסידן היומית, והספיגה ממנו טובה. למרות שצריכת סידן וויטמין D חשובה בכל גיל, הדבר חשוב במיוחד בגיל הילדות, אז העצם נבנית בהדרגה עד הגיעה למסת השיא שלה בסביבות גיל העשרים. מעבר לגיל זה צפיפות העצם הולכת ויורדת בהדרגה. שיא צפיפות העצם קובעת את בריאות העצם בגיל הזקנה.
יש לזכור שבקרב יותר ממחצית מהחולים במחלות מעי דלקתיות (בייחוד במחלת קרוהן), צפיפות העצם נפגעת, והימנעות ממוצרי חלב עלולה להחמיר אף יותר את התופעה.
אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) זה מצב בו האנזים המפרק את הלקטוז נמצא ברמה נמוכה כך שהסוכר אינו נספג ומגיע למעי הגס (שימו לב- זו אינה תופעה אלרגית או רגישות- רק "אי סבילות"). במעי הגס, חיידקי המעי מפרקים אותו למים וגז שעלולים לגרור כאב בטן, גזים ושלשול. התופעה אינה בגדר "הכול או לא כלום" - ישנו סף סבילות ללקטוז שמתחתיו אפשר לצרוך חלב ומוצריו. ייתכן שבמחלת קרוהן, שיעור הסובלים מאי סבילות ללקטוז גבוה יותר מאשר באוכלוסיה הכללית, בייחוד בזמן התקף.
לכן, בזמן התקף של מחלת קרוהן של המעי הדק אפשר לנסות להמעיט בחלב ניגר (יש פחות לקטוז בגבינה צהובה ויוגורטים) ולראות אם זה עוזר. צריכת מאכלי חלב בתוך הארוחה משפרת את אי הסבילות על-ידי האטה בריקון הקיבה ובזמן מעבר הלקטוז במעי.
אין הגיון לנסות להגביל לקטוז במחלה של המעי הגס או קוליטיס כיבית. במידה ויש הרגשה שמוצרי חלב גוררים תלונות גסטרו (כמו כאב בטן, צואה רכה, גזים ותפיחות של הבטן) גם בזמן רגיעה, רצוי לבדוק אי סבילות ללקטוז על-ידי תבחין נשיפה פשוט.
לסיכום, חלב ומוצריו חשובים לבריאות הכללית בכלל ולבריאות העצם בפרט, בייחוד בחולי מחלות מעי דלקתיות ובילדים. אין להפסיק באופן גורף חלב ומוצריו גם במחלות מעי דלקתיות. במקרים בהם יש חשד לאי סבילות ללקטוז (בייחוד במחלת קרוהן המתבטאת במעי הדק), מומלץ לפנות לרופא מטפל לאבחון מתאים.
חג שבועות שמח!
* רונית דדוש היא דיאטנית ילדים במרכז לקרוהן וקוליטיס בילדים, בית החולים שערי צדק.
אליהו בן דוד
אני סובל מקרוהן וכתוצאה מכך מטחורים ועשיתי עם עצמי ניסוי שכן יש לי בעיה של יציאות ואני שמח לדווח שלאחר כחודש של שתיים בקבוק יוגורט עזים בבוקר עם החיידקים הפרו ביוטים על קיבה ריקה פסק לי הדימום והיציאות היו סדירות. הפסקתי לשתות את היוגורט והכל חזר בחזרה, אז אולי יש משהו בזה שעוזר למעיים...
ד"ר דינה ראלט PhD
כתבה מעניינת המסבירה איזה חלב ומתי לא מזיק לצרוך ועוד יותר טוב איך להכין גבינה-בלי-להטריד-אף-פרה.