אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
על ויטמין D, סוכרת ובריאות הלב
רמות נמוכות של ויטמין D קשורות לסיכון מוגבר למחלות לב, סוכרת ומוות. תוסף יכול להפחית את הסיכון
באנשים עם רמות נמוכות של ויטמין D, העלאתן באמצעות תוספי תזונה מפחיתה את הסיכון למוות מכל סיבה שהיא ביותר מחצי. כך לפחות מצא מחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Cardiology.
אנחנו מקבלים ויטמין D ממזון כמו דגים, ביצים, שמנים או מוצרי חלב מועשרים, והגוף גם מפיק ויטמין D עם חשיפה של העור לשמש. מחקרים רבים מצאו קשר בין חוסר בוויטמין D למגוון מחלות בהן סוכרת, שבץ ומחלות לב, אבל רק מחקרים מעטים הדגימו כי תוספי תזונה יכולים למנוע את ההשלכות הללו.
חוקרים מאוניברסיטת קנזס בחנו את רמות הוויטמין D בקרב כמעט 11,000 אנשים ומצאו כי ל- 70% מהם היה חוסר ויטמין D – מתחת ל- 30 נ"ג/מ"ל – רמה שמומחים רבים מאמינים כי היא הרמה המספיקה לשמירה כל בריאות טובה.
לאחר שנלקחו בחשבון ההיסטוריה הרפואית של הנבדקים, התרופות שהם נטלו וגורמים אחרים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, נמצא כי לאותם אנשים עם רמות נמוכות של הוויטמין היה סיכון גבוה יותר פי שניים לסוכרת, סיכון גבוה ב- 40% ללחץ דם גבוה, וכ- 30% יותר סיכון לסבול מקרדיומיופאתיה - מחלה הפוגעת בשריר הלב וגורמת לשינויים מבניים ותפקודיים – בהשוואה לאנשים עם רמות תקינות של ויטמין D. גם הסיכון למחלת לב כלילית היה גבוה יותר באנשים עם רמות נמוכות של הויטמין.
עוד נמצא כי סך הכל, לאנשים עם חוסר בוויטמין הייתה סבירות גבוהה יותר כמעט פי 3 למוות מכל סיבה בתקופת מעקב של למעלה מחמש שנים, מאלו שלא היה להם חוסר. המחקר מצא גם כי תיקון החוסר באמצעות תוספים הפחית את הסיכון למוות בכ- 60%.
יש לציין כי המחקר לא מוכיח שוויטמין D הוא הגורם להשפעה שנצפתה. גורמים אחרים, כמו למשל מחלות, עלולים להיות אחראיים להבדל ברמות הוויטמין וגם להבדל בבריאות.
The American Journal of Cardiology, online November 7, 2011
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
ד"ר דינה ראלט PhD