טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על התקפים בטרשת נפוצה פרוגרסיבית
גם בטרשת נפוצה פרוגרסיבית עלולים להתרחש התקפים. כיצד הם משפיעים על התקדמות המחלה?
קיימים שני מהלכים קליניים מרכזיים של טרשת נפוצה: מהלך התקפי-הפוגתי המאופיין בתקופות בהן ישנה התפרצות של התסמינים ואחריהן תקופה של רגיעה, ומהלך פרוגרסיבי (מתקדם) המתבטא בהחמרה קבועה של נזקים נוירולוגיים במשך הזמן, בלי קשר להתקפים. המהלך הפרוגרסיבי יכול להיות מאובחן כבר מראשית המחלה - מהלך פרוגרסיבי ראשוני, או לאחר תקופה בה המחלה אופיינה במהלך התקפי-הפוגתי - מהלך פרוגרסיבי משני.
במחקר שנערך במוסד הרפואי היוקרתי Mayo Clinic במינסוטה ופורסם לאחרונה בכתב העת Neurology, חוקרים בחנו את המשתנים המשפיעים על הצטברות הפגיעות הנוירולוגית והנזק ליכולות הגופניות מהרגע שהחל המהלך הפרוגרסיבי. צוות המחקר התמקד בהשפעתם של התקפי טרשת נפוצה לפני ואחרי תחילת השלב הפרוגרסיבי. לטובת המחקר בחנו החוקרים 322 מטופלים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית ו-421 מטופלים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית.
על אף שהמהלך הפרוגרסיבי מאופיין בהתקדמות המחלה ופגיעה נוירולוגית ללא התקפים, עדיין עלולים להתרחש התקפי טרשת נפוצה - כפי שתועד גם במחקר הנוכחי. בקרב נבדקים עם מהלך מחלה פרוגרסיבי משני 29.5% חוו התקפים לאחר הכניסה לשלב הפרוגרסיבי ובקרב אלה עם מהלך פרוגרסיבי ראשוני 3.1% חוו התקפים. רובם המוחלט של ההתקפים (91.6%) התרחש בתוך 5 שנים מאבחנת המהלך הפרוגרסיבי ולפני גיל 55 (95.2%).
החוקרים ערכו ניתוח סטטיסטי של הנתונים כדי לאתר את המשתנים המשפיעים על משך הזמן בו המטופל מגיע לרמת פגיעה נוירולוגית EDSS=6 - רמת פגיעה המצביעה על כך שיכולת ההליכה/תנועה אפשרית רק באמצעות תמיכה מיוחדת.
הגורמים שנמצאו קשורים לזמן קצר יותר בו המטופל הגיע לרמת פגיעה EDSS=6 היו התקפי טרשת נפוצה לפני תחילת השלב הפרוגרסיבי של המחלה, התקפי טרשת נפוצה אחרי כניסה לשלב הפרוגרסיבי ומעבר לשלב הפרוגרסיבי לפני גיל 50. בנוסף, בנשים אותרה נטייה מעט גבוהה יותר לזמן קצר יחסית עד להגעה לרמת פגיעה זו בהשוואה לגברים.
החוקרים מציינים כי מטופלים שהמשיכו לקחת תרופות לטרשת נפוצה גם לאחר שנכנסו לשלב הפרוגרסיבי של המחלה, הצליחו להאריך את משך הזמן שלקח להם להגיע לרמת פגיעה נוירולוגית EDSS=6. זאת למרות שהתרופות לטרשת נפוצה הקיימות היום מאושרות רק למהלך ההתקפי הפוגתי ולא למהלכים הפרוגרסיביים.
בעקבות הממצאים החוקרים ממליצים לשקול להמשיך בטיפול תרופתי למחלת הטרשת הנפוצה גם לאחר האבחנה של מהלך פרוגרסיבי - 5 שנים מפריצת המהלך הפרוגרסיבי או עד גיל 55, במטופלים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית שעדיין חווים התקפים.
Neurology. 2014 Nov 14. pii: 10.1212/WNL.0000000000001094
Rene
ידעתי שאני פרוגרסיבית! ..לא שזה משנה הרבה, אבל יתכן והרופאים המטפלים בי בשיבא צריכים להציץ בכתבה הזו!