לחץ דם
מנהלי קהילה
על השמנה, הפרעת שומנים ולחץ דם
מה הטיפול המתאים לחולים הסובלים מהשמנה או הפרעת שומנים במקביל ליתר לחץ דם?
חולי לחץ דם הסובלים מעודף משקל או מהפרעות שומנים בדם, צריכים לפעול לתיקון מצבם באמצעות פעילות גופנית ודיאטה, ובמקביל לטפל בלחץ הדם באמצעות התרופות המתאימות. כך בפירוט:
עודף משקל ויתר לחץ דם
חולים הסובלים מעודף משקל חשופים לשורה ארוכה של מחלות, בהן עודף כולסטרול וטריגליצרידים, סוכרת או עמידות של הרקמות לאינסולין, מחלות פרקים וכמובן יתר לחץ דם. בקרב חולים אלו קיימת גם שכיחות גבוהה של הפרעות שינה העשויות להקשות על איזון לחץ הדם. מה עושים?
מדידת לחץ הדם - חשוב לזכור שבאנשים שמנים יש להקפיד על שימוש בשרוולים מתאימים למדידת לחץ הדם, הואיל ושימוש בשרוול קטן מדי עשוי לגרום למדידה גבוהה מערכי לחץ הדם האמיתיים.
אמצעים טבעיים - איזון לחץ דם בחולים אלו קשה במיוחד מכיוון שיש להם בדרך כלל גורמי סיכון נוספים והם מגיבים פחות טוב לטיפול תרופתי. יש חשיבות רבה לירידה במשקל, לפעילות גופנית ולדיאטה דלת מלח.
תרופות - משתנים וחוסמי בתא יעילים בהורדת לחץ דם, אך הם מחמירים את העמידות לאינסולין ומרעים את פרופיל השומנים, בעיקר כשהם ניתנים במשולב. מעכבי האנזים המהפך, חוסמי סידן, חוסמי הקןלטן לאנגיוטנסין 2, וחוסמי אלפא אינם משפיעים לרעה על עמידות לאינסולין, אך יתרונם על פני משתנים לא הוכח. בשורה התחתונה, בחולים עם עודף משקל מומלץ ליטול מעכב האנזים המהפך או חוסם הקןלטן לאנגיוטנסין 2 ביחד עם משתן. להרחבה על התרופות ליתר לחץ דם
הפרעות שומנים ויתר לחץ דם
חולים הסובלים מהפרעות שומנים, צריכים להתאים תזונה נכונה (הפחתה בקלוריות, הפחתה בשומן רווי והפחתת הכולסטרול), להקפיד על פעילות גופנית ולהימנע מצריכת יתר של אלכוהול. במקביל, חשוב לתקן את ההפרעה בשומנים, באמצעות טיפול תרופתי יעיל ביותר שקיים בימינו להפרעות שומנים, ולעליית ערכי הכולסטרול בפרט.
הטיפול מתבסס על תכשירים המכונים סטטינים ומוביל לירידה משמעותית בערכי הכולסטרול ולהפחתה בשיעור הסיבוכים הנובעים מעלייה בערכי הכולסטרול. לחולים עם ערכי טריגליצרידים גבוהים חשוב לשמור על דיאטה דלת פחמימות ובמידה והדיאטה אינה מתקנת את הרמות הגבוהות ניתן להוסיף תרופות הנקראות פיברטים.
טיפול ביתר לחץ דם לסובלים מהפרעות שומנים - טיפול במשתנים וחוסמי בתא עלול להרע את פרופיל השומנים, אם כי משתן במינון נמוך אינו מרע את פרופיל השומנים בצורה משמעותית. טיפול במעכבי האנזים המהפך, חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2, חוסמי סידן ומפעילים של מערכת העצבים המרכזית, אינם משפיעים לרעה על פרופיל השומנים.
להרחבה: לחץ דם בעקבות השמנה, כולסטרול ועישון
אלון גרוסמן הוא רופא בכיר במחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי רבין קמפוס בילינסון. אהוד גרוסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר