מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותעל הקשר בין סידן לסרטן

על הקשר בין סידן לסרטן

מחקרים מראים כי מוצרי חלב עשויים להקטין את הסיכון לסרטן המעי הגס


צריכת מוצרי חלב מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס (צילום: panthermedia)
צריכת מוצרי חלב מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס (צילום: panthermedia)

 

לכבוד שבועות, ריכזנו עבורכם מחקרים חדשים המראים כי לצריכת חלב ומוצריו יתרון בריאותי נוסף: הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס.

 

מחקרים מצביעים על הקשר בין צריכת מזונות עשירים בסידן לבין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. כמו כן, ישנן עדויות לכך שנטילת תוספי סידן יכולה להועיל במניעת היווצרות פוליפים במעי. מצד שני, ישנן עדויות לכך שנטילת כמויות גבוהות של סידן, במיוחד נטילת תוספי מזון, קשורה בסיכון להתפתחות סרטן הערמונית, ובמיוחד הסוג הממאיר יותר.

 

לאור זאת, רצוי לקבל את כמות הסידן המומלצת בעיקר דרך צריכת מזונות המכילים סידן. מומלץ לבחור מוצרים דלי שומן, על-מנת להפחית את רמות השומן הרווי.

 

לפי המלצות ארגון הסרטן האמריקאי (ACS) בנוגע לצריכת סידן, כמות הסידן היומית המומלצת הינה 1,000 מ"ג ליום עבור קבוצת גיל 19 - 50, ו- 1,200 מ"ג ליום עבור בני 50 ומעלה. מוצרי חלב, קטניות וירקות ירוקים מהווים מקור מצוין לסידן.

 

צריכת חלב בילדות עשויה להקטין סיכון לחלות בסרטן המעי הגס בגיל מבוגר

 

ד"ר ניבה שפירא, תזונאית קלינית מהמכון לחקר התזונה בבית החולים בלינסון ויועצת האגודה למלחמה בסרטן, מספרת כי על-פי מחקרים קודמים, צריכת סידן בבגרות עשויה להוריד את הסיכון לאדנומה במעי. אדנומה הוא גידול שפיר, שמקורו בתאי רקמה בלוטית, העלול להתפתח לגידול ממאיר. 

 

המחקר הנוכחי שפורסם השנה בכתב העת American Journal of Epidemiology בדק את הקשר בין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בגיל מבוגר לבין צריכת החלב בילדות. העניין בתזונה בתקופת הילדות התעורר בעקבות תצפיות ביו-זילנד, שהצביעו על כך שהיארעות סרטן המעי הגס ירדה בכ- 50% בקרב ילידי 1938. מכיוון שמוצרי חלב הם מקור הסידן העיקרי בתזונה הניו-זילנדית, מימנה ממשלת ניו-זילנד בין השנים 1937 - 1967 תוכנית לאספקת בקבוק חלב בנפח 284 מ"ל בכל יום לרוב ילדי בתי הספר בניו-זילנד.

 

הילדים שהשתתפו במחקר זה נולדו בשנים 1932 - 1962. המחקר השווה בין 562 חולים בסרטן המעי הגס ו-571 נבדקים בקבוצת הביקורת לגבי הרגלי חייהם ובריאותם. הנבדקים גם נשאלו לגבי השתתפותם בתוכניות לאספקת חלב בבתי הספר; צריכת חלב נוספת; העדפות תזונתיות; וסך כמות החלב שנצרכה בשבוע.

 

התוצאות הראו ירידה משמעותית בסיכון לסרטן המעי הגס, שנצפתה עם העלייה בתדירות שתיית החלב בבית הספר וצריכת חלב נוספת בין הגילאים 5 – 12. ירידה זו לא נצפתה בקרב ילדים בגילאים 13 - 18. התוצאות היו משמעותיות יותר עבור אלה שצרכו כמות גדולה יותר של חלב. עוד נמצא כי ההשתתפות בתוכניות חלוקת חלב בבתי-ספר מקושרת עם ירידה של 30% בסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס בגיל מבוגר.

 

מכאן, שצריכה יומית של חלב בילדות עשויה לתרום להפחתת הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס בגיל מבוגר. הגיל הקובע הוא טרום התבגרות ולא לאחר מכן.

 

יש לציין שמחקרים קודמים מראים שעלייה בצריכת החלב קשורה בירידה בצריכת משקאות מתוקים ותורמת להגנה מפני השמנה ולאיזון הרכב התזונה כולו. לשלושת הגורמים האלו יכולה להיות תרומה משמעותית להגנה לטווח ארוך מסרטן המעי הגס.

 

מסקנות המחקר מצביעות על החשיבות הגדולה של תזונה בילדות, ועל הצורך להמשיך ולחקור אותה, כדי להדריך את הציבור לתזונה מונעת.

 

צריכת יוגורט עשויה להגן מפני סרטן המעי הגס

 

יוגורט ומוצרי חלב מותססים נוספים מכילים חיידקי חומצת חלב, שהינם בעלי השפעה אנטי-סרטנית. חוקרים איטלקים מצאו קשר בין צריכה גבוהה של יוגורט לבין הקטנת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. מחקרים קודמים הצביעו על קיומו של קשר כזה, אך מסקנותיהם לא היו חד-משמעיות.

 

במחקר זה שהתפרסם בגיליון מאי 2011 של כתב העת International Journal of Cancer, השתתפו 45,241 נשים וגברים מאיטליה, כחלק ממחקר European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Epic, הנערך בעשר מדינות באירופה. המשתתפים ענו על שאלונים שכללו, בין היתר, שאלות בנוגע להרגלי תזונה ולאחר מכן נמצאו במעקב למשך תקופה של 12 שנים. 

 

במהלך תקופה זו, התגלו 289 מקרים של סרטן המעי הגס בקרב המשתתפים. נמצא, שהמשתתפים בשליש הגבוה של צריכת יוגורט, היו בעלי סיכון הנמוך ב-35% לחלות בסרטן המעי הגס, לעומת המשתתפים בשליש הנמוך של צריכת יוגורט. זאת, לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, ביניהם צריכת בשר אדום, צריכת סוכרים, צריכת שומן, צריכת אלכוהול, עישון, מדד מסת גוף ופעילות גופנית.

 

ההשפעה המגנה של צריכת מוצרי חלב נצפתה בקרב נשים וגברים, אך הייתה חזקה יותר בקרב גברים. החוקרים מסיקים, כי צריכת יוגורט אכן מגנה מפני סרטן המעי הגס ואולם, יש צורך לאשש מסקנה זו באמצעות מחקרים נוספים. במידה ויתקבל אישוש זה, הרי שצריכה קבועה של יוגורט תומלץ כצעד התורם להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס.

 

חלב ומוצריו מפחיתים סיכון לחלות בסרטן המעי הגס

 

חוקרים הולנדים בדקו את הקשר שבין צריכת מוצרי חלב שונים לבין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. במחקר שפורסם במאי השנה בכתב העת Annals of Oncology נסקרו 19 מחקרים, אשר התפרסמו עד למאי 2010 ובהם נבחן הקשר שבין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

 

סקירת המחקרים העלתה שצריכה כוללת של מוצרי חלב בכמות של 400 גרם ליום מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב- 17%. כמו כן, צריכת חלב בכמות של 200 גרם ליום מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב- 9%.

 

הקשר בין צריכת מוצרי החלב לבין הפחתת הסיכון לחלות נמצא בקרב נשים וגברים כאחד, והוא החזק ביותר בקרב מי שצורכים את הרמות הגבוהות ביותר של מוצרי חלב.

 

החוקרים מסכמים בכך, שישנו קשר בין צריכת חלב וצריכה כוללת של מוצרי חלב, לבין הפחתת סיכון לסרטן המעי הגס.

 

 

לקט המאמרים באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

 

רוצים לדעת כמה סידן יש במזון שלכם? למחשבון סידן במזונות

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה