השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על הצלחת: חמשת הטרנדים של 2015 בעולם התזונה
מדגים משובטים ועד לדיאטה המנצחת והספירולינה – חמישה גילויים חשובים על תזונה בשנת 2015 שמבקשים לשנות את התפריט שלנו
שנה של תהפוכות הייתה 2015 בכל הנוגע לתפריט היומי שלנו. בשנה זו צעד עולם התזונה והרפואה צעד נוסף בכיוון המזונות הבריאים שהשימוש בהם גובר בשנים האחרונות, תוך דחיקה הצידה של אוכל שהיה בעשורים האחרונים לב ליבה של ההוויה המערבית: המזון המעובד. האפשרות המפתה להיכנס לרשת מזון מהיר ולקבל מיד אוכל משביע הלכה והתרחקה, ואילו מזונות בריאים שדורשים לרוב השקעה רבה יותר בקנייה ובישול ביתי קיבלו משנה תוקף. "כמוני" מציג את חמשת המהפכים המשמעותיים בתחום התזונה בשנה החולפת, שמבקשים לשנות את התפריט שלנו. בשאלה האם יתרמו השינויים לבריאותנו ולבריאות הדורות הבאים - הדעות עדיין חלוקות.
דג סלמון משובט
(צילום: Shutterstock)
בנובמבר 2015 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA דג סלמון מהונדס גנטית לצורכי אכילה. בכך הפך הסלמון לחיה הראשונה המשובטת גנטית שאושרה לצורכי שיווק בסופרמרקטים ולאכילה במדינה מערבית.
האישור של ה-FDA ניתן לחברת AquaBounty Technologies עבור סלמון הקרוי AquAdvantage Salmon, סלמון מהונדס גנטית שמפותח בחוות גידול במימי אוקיינוס האטלנטי, שגדל במהירות רבה יותר מאשר סלמון טבעי. האישור ניתן על סמך פעילות רגולטורית במינהל האמריקאי כלפי מזונות מהונדסים גנטית הנמצאים בשנים האחרונות בשלבי פיתוח, כשבמקרה הנוכחי מוחדר לדג גן רקומביננטי שפותח בתנאי מעבדה שמאיץ את גדילתו. במתן האישור הבהיר המינהל האמריקאי כי הדג המשובט עמד במבחני בטיחות ויעילות, ונמצא ראוי לאכילה, ובעל הרכב תזונתי ביולוגי זהה לזה של סלמון טבעי שמקורו באוקיינוס האטלנטי. האישור ניתן ספציפית עבור שתי חוות גידול בלבד הממוקמות בקנדה ופנמה, ואינו ניתן בשלב זה לגידול הסלמון בשטחי ארה"ב או בכל מדינה נוספת. האישור ניתן רק לאחר בדיקה שמצאה, לטענת המינהל האמריקאי, כי גידולו לא מהווה פגיעה באיכות הסביבה, וזאת על רקע פעולות של החברה שקיבלה את האישור שמונעות את זליגתו של הדג המשובט לאוקיינוסים וימים.
לצד אישור זה הבהיר המינהל האמריקאי בקביעה שנויה במחלוקת, כי מאחר והרכיבים התזונתיים של הסלמון המשובט זהים לאלו של סלמון טבעי, אין צורך בסימון מיוחד על אריזות הסלמון המשובט, וזאת בדומה למדיניות הארגון שלא לחייב סימון צמחים מהונדסים גנטית, לרבות ירקות ופירות. "אנו מכירים בכך שישנם צרכנים שמעוניינים לדעת האם רכיבי המזון שהם אוכלים מהונדסים גנטית, והמינהל יפרסם שני מסמכים המנחים חברות המייצרות מוצרים גנטיים המבקשות באופן וולונטארי לסמן את מוצריהם להעביר את המידע לצרכנים", מסרה בהודעה לעיתונות של המינהל האמריקאי ד"ר סוזן מיינה (Mayne), מנהלת המרכז לבטיחות מזון במינהל. עוד הודיע המינהל כי הוא פתוח לתגובות מצד הציבור האמריקאי באשר לצורך לחייב סימון מזונות מהונדסים גנטית עד ה-23 ב24 בינואר 2016. במקביל, ארגונים שונים בארה"ב המתנגדים למזון מהונדס גנטית הודיעו כי יגישו תביעה בבית המשפט כנגד האישור שהעניק המינהל לסלמון המשובט.
בעיתון הניו יורק טיימס העלו הערכה כי האישור החדש התעכב חודשים ארוכים בין השאר בגלל עיכובים מצד ממשל אובמה עקב החשש מההשלכות הפוליטיות של המהלך.
וחרף האישור הדרמטי, ההערכות בשוק כי הסלמון המשובט יגיע לשווקים בארה"ב רק תוך שנתיים, וגם לא ברור האם יזכה לפופולאריות. מספר רשתות מזון כבר הבהירו כי על רקע התנגדות של ארגוני צרכנים אמריקאים לאישור, אין בכוונתם למכור את הסלמון המשובט.
בשר מעובד מסרטן
(צילום: Shutterstock)
בהכרזה דרמטית בסוף אוקטובר 2015 שהובילה להד ציבורי בעולם כולו הודיעה הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן ה-IARC של ארגון הבריאות העולמי כי החליטה לסווג בשר מעובד כמסרטן וודאי ובשר אדום כמסרטן אפשרי בבני אדם.
הודעת ארגון הבריאות העולמי הובילה לבלבול רב בשווקים, ובין היתר נקשרה באופן שגוי גם לאזהרה מפני נקניקיות עוף, המהוות למעשה מוצר עוף מעובד שבריאותו מוטלת בספק במחקרים רבים בשנים האחרונות. יחד עם זאת, ההכרזה שלוותה בסקירת מחקרים מקיפה מתייחסת לבשר שמקורו בבקר, עגל, טלה, חזיר, בשר כבש, סוסים ועיזים. בשר מעובד, לפי הודעת ה-IARC, הוא כל בשר שעבד תהליך עיבוד, לרבות המלחה, שימור, עישון, תסיסה, וכל תהליך אחר שמטרתו להשביח את טעם הבשר או את מראהו או לשפר את שמירתו לאורך זמן, לרבות נקניקים ונקניקיות מבקר והמבורגרים, בשר מיובש, בשר משומר (למשל לוף) וכן רטבים המבוססים על בשר.
לפי פרטים שמציגה הסוכנות לחקר הסרטן, חימום בשר בטמפרטורה גבוהה עלול ליצור מולקולות שמעודדות תהליכים סרטניים בגוף האדם, אם כי אופן פעולתן עדיין אינו ידוע לאשורו. כמו כן, צליית בשר אדום במנגל או במחבת צלייה מיוחד מעודדת אף היא יצירת מולקולות מסרטנות בבשר.
ההחלטה על הבשר האדום נסמכה על מידע מוגבל שעולה מהספרות הרפואית, ולפיו צריכת בשר אדום שאינו מעובד, למשל בהכנת קציצות ביתיות או רוטב בולונז ביתי, עולל לגרום לסרטן בבני אדם, ולאחר שאובחן מכניזם מדעי חזק שתומך בהשפעה המסרטנת של בשר אדום. ההחלטה הנוגעת להכרזה על בשר מעובד כמסרטן וודאי מבוססת על מחקרים רבים בבני אדם שמצביעים על קשר חד משמעי בין אכילת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס.
בנובמבר 2011 מצאו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת קליפורניה כי מידת העשייה של בשר משפיעה אף היא על הסיכון לסרטן, ובשר 'עשוי היטב' (well-done) מעלה את הסיכון לסרטן אגרסיבי בערמונית. מחקר אמריקאי מיוני 2014 מצא גם קשר בין אכילת בשר אדום לעלייה בסיכון לסרטן השד.
על רקע ההכרזה פרסם משרד הבריאות הישראלי שורת המלצות לציבור, לרבות הצורך לגוון את מקורות החלבון ולהעשיר את החלבונים בחלבונים מהצומח כגון קטניות ודגנים מלאים (עדשים, אפונה, חומוס, פול, לוביה ,שעועית ועוד) לפחות פעמיים בשבוע; אכילת בשר ממקורות שונים: עוף, דגים , בקר דל שומן. "לא חייבים לאכול בשר בכל יום", מבהירות ההנחיות; להגביל את כמות הבשר המעובד, בעיקר אצל ילדים, ללא יותר מפעם בחודש; להקפיד לאכול ארוחות מסודרות ורצוי באופן משפחתי; ולגוון את התזונה ולהגדיל צריכת מזון טבעי, לרבות פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, לחם מדגן מלא, מוצרי חלב דלי שומן, וכן בשר, דגים ועוף דלי שומן.
תוספי תזונה שמעכבים אלצהיימר
(צילום: Shutterstock)
בתגלית שעוררה מהומה במהלך השנה החולפת דווח באפריל 2015 על ממצאי מחקר בריטי מהדהד שמצא כי שילוב של תוספי תזונה, הכולל ויטמינים ממשפחת B – ויטמין B6, ויטמין B12 וחומצה פולית (הקרויה גם ויטמין B9) וכן חומצת שומן מסוג אומגה 3, מעכב ואף עשוי למנוע את תהליך כיווץ המוח המאפיין את מחלת האלצהיימר בגיל המבוגר.
במחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד ופורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition בוצע מעקב במשך שנתיים אחר 168 אנשים מעל גיל 70 עם קשיי זיכרון, דהיינו סימנים ראשונים לדמנציה, שסווגו לשתי קבוצות – לאחת ניתן שילוב תוספי התזונה ולשנייה ניתן טיפול דמה (פלסבו). המחקר העלה כי כעבור שנתיים, בקבוצת המחקר נמצא כי כיווץ המוח הואט ב-70% עם נטילת תוספי התזונה, בהשוואה לקבוצת הביקורת.
פרסום המחקר שזכה לתהודה ציבורית הוביל את צוות החוקרים להמליץ לרשויות על שינוי ההמלצות התזונתיות בגיל המבוגר כדי לעודד צריכת מזונות שמכילים את תוספי התזונה שנמצאו כיעילים בעיכוב תהליכים במוח הקשורים בהתפתחות אלצהיימר. "מלהיב לגלות שמשהו כל כך פשוט כמו שמירה על רמות גבוהות של אומגה 3 (שמקורה בדגים מהים הצפוני) ונטילת תוספים המכילים ויטמיני B יכולה להפחית דרמטית את הסיכון לאלצהיימר", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' דיוויד סמית' מאוקספורד.
במקביל לפרסום זה דווחו בספרות הרפואית לאורך השנה עדויות נוספות שקושרות בין חסרים תזונתיים לבין התפתחות אלצהיימר: באוגוסט 2015 הציגו חוקרים מהמרכז הרפואי Burke בניו יורק שבארה"ב ממצאי מחקר פיילוט שהעלה כי מחסור ויטמין B1 – הקרוי גם 'תיאמין' – עלול לגרום להתפתחות אלצהיימר. בימים אלה מתבצע במרכז הרפואי מחקר נוסף כדי לבחון האם תוספת ויטמין B1 עשויה למנוע שיבושים ברמות הסוכר בדם שנקשרו לאלצהיימר ולעכב את ההידרדרות הקוגניטיבית של אנשים מבוגרים.
עם זאת, המחקר אודות התועלת של תוספי תזונה במניעת אלצהיימר עדיין בעיצומו, וקיימים גם מחקרים שמצננים את ההתלהבות. כך, למשל, סקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition ביוני 2014 והתבססה על 11 מחקרים בהשתתפות מעל ל-22,000 מבוגרים העלתה כי ויטמינים ממשפחת B אינם מעכבים אלצהיימר, ומשפרת רק באופן מזערי את פעילות המוח.
הדיאטות המנצחות ודיאטת MIND
(צילום: Shutterstock)
כמדי שנה, העיתון U.S.News ביצע הערכה לדיאטות הטובות ביותר של 2015 מתוך רשימה של 35 דיאטות מובילות שצברו פופולאריות במדינות המערב ובייחוד בארה"ב, על סמך דירוג של ועדת מומחים רפואיים שבחנה ראיות מדעיות בנוגע ליעילותן בהפחתת משקל, ומניעת סוכרת ומחלות לב.
הדיאטה המנצחת, שזכתה בדירוג הכולל בציון 4.1 מתוך 5, וזוכה בתואר מזה שש שנים ברציפות - היא דיאטת DASH, גישה תזונתית שפותחה לטיפול ומניעה של יתר לחץ דם, אך נראה שהדיאטה טובה מאוד כדיאטה כללית וגם לשליטה בסוכרת ושמירה על בריאות הלב. הדיאטה מעודדת צריכת פירות, ירקות, מוצרי חלב רזים ובשרים רזים והפחתת שומן רווי, בשר אדום ומלח (לתפריט מפורט של דיאטת DASH).
במהלך השנה, ביוני 2015, דווח בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition על מחקר אמריקאי מאוניברסיטת Purdue שמצא כי הדיאטה מאפשרת גם שילוב של עוף או חזיר רזה (ללא שומן) ולא מעובד, כמקור נוסף לחלבון, מעבר למקורות מן הצומח, באופן שלא פוגע ביעילותה של הדיאטה להפחתת לחץ הדם..
דיאטות נוספות שזכו בציונים גבוהים: דיאטת TLC שפותחה על-ידי המכון הלאומי לבריאות (NIH) בארצות הברית. המעודדת צריכה גבוהה של מזונות המכילים סידן וסיבים תזונתיים, והפחתה חדה בצריכה של שומן, בעיקר שומן רווי (ממוצרי חלב שמנים, מזונות מטוגנים, בשרים שמנים וכדומה), שנמצאה יעילה בהפחתת הדיאטה הסיכון למחלות לב וכלי דם, בעיקר באמצעות הורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) – זכתה לציון 4 מתוך 5; דיאטת Mayo Clinic של המרכז הרפואי במינסוטה ששמה דגש על הרגלי אכילה נכונים במטרה להפוך אותם להרגלי חיים, לרבות אכילת פירות וירקות ללא הגבלה – זכתה לציון 3.9 מתוך 5; הדיאטה הים תיכונית המפורסמת המבוססת על דגנים מלאים, אגוזים, דגים, שומנים בריאים כמו שמן זית וטחינה, פירות, ירקות ותבלינים, קיבלה אף היא ציון 3.9 מתוך 5; וכך גם דיאטת שומרי משקל שמדגישה תמיכה קבוצתית, ובה כל מזון מקבל ניקוד בהתאם לתכולתו ועד כמה הגוף יצטרך לעבוד כדי לשרוף אותו – שדורגה אף היא בציון של 3.9 מתוך 5.
השנה פרצה לתודעה דיאטה חדשה שטרם קיבלה דירוג רשמי במצעד – דיאטת MIND, המכוונת למנוע הידרדרות קוגניטיבית ואלצהיימר, ומשלבת מוטיבים תזונתיים של דיאטת DASH והדיאטה הים תיכונית גם יחד. הדיאטה מורכבת מדגנים מלאים וירקות מדי יום, כולל 6 מנות של ירקות ירוקים (ירקות עלים) בשבוע, מנת דג שבועית, שתי מנות עוף בשבוע, חמש מנות אגוזים בשבוע, שתי מנות תותים/גרגירי יער בשבוע וכוס יין אדום ביום, והעשרה של התזונה בזיתים ובשמן זית.
מחקר אמריקאי שפורסם בגילון ספטמבר 2015 של כתב העת Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association שבוצע באמצעות מעקב של 4.5 שנים אחר 923 נבדקים בגילי 58 עד 98 העלה כי דיאטת MIND יעילה יותר בהפחתת יכולות קוגניטיביות בהשוואה לדיאטת DASH או הדיאטה הים תיכונית לבדן, והפחיתה לאורך המעקב ב-53% את הסיכון לפתח אלצהיימר.
ספירולינה וכלורלה
(צילום: Shutterstock)
אחרי שמן קוקוס ושמן אבוקדו, ואחרי החגיגות סביב כרוב הקייל, הלהיטים הבריאותיים הבא בשדה הטבעונות, שזרחו השנה, הם הספירולינה (spirulina) והכלורלה (chlorella) – שני סוגי אצות ירוקות-כחולות זעירות הגדלות במים מתוקים שמכילות רכיבי תזונה רבים החיוניים לתפקוד הגוף שתורמים להקלה ואולי אף למניעת מחלות, לרבות אחוזים גבוהים של חלבון (מעל 60%), חומצות אמינו, כלורופיל, בטא קרוטן, זרחן, מגנזיום וויטמינים ממשפחת B.
בין היתרונות הבריאותיים המיוחסים לאצות: שמירה על ערכים תזונתיים גבוהים לצד ערך קלורי נמוך, הפחתה בריכוזי מתכות רעילות בגוף, תמיכה במערכת החיסונית הטבעית של הגוף, הורדת אחוזי שומן בגוף ותרומה למאמצים להפחתה במשקל, איזון סוכר בדם, מלחמה בתאים סרטניים, ואף יוחסו להן סגולות אנטי אייג'ינג (עיכוב תהליכי הזדקנות).
לאחר שהחל שיווקן של כמוסות המכילות ספירולינה וכלורלה, כיום ניתן להשיג בחנויות טבע שונות גם אבקת ספירולינה, וישנם מקומות המציעים משקה ספירולינה המגיע כשייק ירוק, או בצבעים אחרים תוך שילוב הספירולינה עם מגוון פירות, למשל משקה ספיר ולינה-בננה או ספירולינה עם חלב שקדים.
(עודכן לאחרונה בתאריך 23.12.2015)