מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותעל הצד הגברי של הפרעות אכילה

על הצד הגברי של הפרעות אכילה

בעיות דימוי גוף נפוצות יותר בנערים משחשבנו. בנים מודאגים יותר לגבי מידת השריריות שלהם מאשר מהמשקל


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מרבית המחקרים בתחום הפרעות האכילה ודימוי הגוף התמקדו בבנות ונשים. אבל מחקר חדש מראה כי גם בנים סובלים מדאגות הקשורות לגוף, ושבנים בעלי דאגות כאלה נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון ולשימוש בסמים ואלכוהול.

 

חוקרים מבית החולים לילדים בבוסטון ביקשו לבחון את השכיחות של דאגות הקשורות לגוף ותסמינים פסיכיאטריים הקשורים להפרעות בהתנהגות האכילה ואת ההשלכות שלהם, בקרב בנים צעירים.

 

המחקר נערך בקרב למעלה מ-5,500 בנים שהיו במעקב החל משנת 1999, כשהיו בגילאי 12 עד 18, עד 2011. במהלך התקופה הנחקרים ענו על שאלונים כל שנה עד שלוש שנים.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics, עולה כי כמעט חמישית מהבנים המתבגרים מודאגים מאוד לגבי מבנה הגוף שלהם. עוד עולה מהמחקר כי הדאגות של בנים שונות משל בנות - בנים מוטרדים יותר לגבי מידת השריריות שלהם ופחות לגבי המשקל שלהם.

 

למעלה מ-9% מהבנים במחקר דיווחו על רמות גבוהות של דאגה לגבי מידת השריריות שלהם ללא התנהגויות של הפרעות אכילה, 2.4% היו בעלי רמות גבוהות של דאגה לגבי מידת השריריות שלהם והשתמשו בתוספים העלולים להזיק לבריאותם - כמו הורמוני גדילה או סטרואידים - כדי להשיג את מבנה הגוף הנחשק. 2.5% דיווחו על רמות גבוהות של דאגה רק לגבי מידת הרזון שלהם ו-6.3% דיווחו על רמות גבוהות של דאגה לגבי שני ההיבטים של הגוף.

 

החוקרים מצאו כי כל ארבע הקטגוריות האלה של דאגות לגבי הגוף, נקשרו לסיכון מוגבר שהמתבגר יהיה שמן בהמשך.

 

כמעט אחוז מהנערים במחקר עמדו בקריטריונים של בולימיה מלאה או חלקית וכ-3% עמדו בקריטריונים של הפרעת אכילה בולמוסית. סך הכל, כמעט שליש מהנחקרים דיווחו על אכילה בולמוסית, הקאות, או אכילת יתר עם אובדן שליטה, באופן לא תדיר.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את הגיל ומידת ההשמנה של הנחקרים, הם מצאו כי בנים עם רמת דאגה גבוהה רק לגבי מידת ההשמנה שלהם, היו בעלי סבירות גבוהה כמעט פי 3 לפתח תסמיני דיכאון.

 

בנים עם דאגות ברמה גבוהה גם לגבי מידת ההשמנה וגם לגבי השריריות שלהם, היו בעלי סבירות יותר מכפולה להתחיל להשתמש בסמים.

 

בנים עם רמה גבוהה של דאגות לגבי השריריות שלהם, שהשתמשו בתוספים כדי לנסות ולשפר את מבנה הגוף, היו בעלי סבירות יותר מכפולה להתנהגויות מסוכנות אחרות בהמשך - שתיית אלכוהול לעיתים קרובות ושימוש בסמים.

 

החוקרים אומרים כי בנים שרוצים להיות שריריים יותר ומשתמשים לשם כך בתוספים העלולים לסכן את הבריאות, זה המקבילה הזכרית לבנות המודאגות לגבי משקלן ומשתמשות בהקאות או משלשלים בניסיון לשלוט על המשקל.

 

לדבריהם, ההערכות הקיימות של הפרעות אכילה פותחו לשקף את הדאגות של בנות לגבי מידת הרזון שלהן אבל לא את הדאגות של בנים, שמתמקדות יותר במידת השריריות.

 

 

AMA Pediatr. Published online November 04, 2013