קשב וריכוז
מנהלי קהילה
על ADHD ותזונה
סקירת מחקרים חדשה מצאה כי שינויים תזונתיים עשויים לסייע לחלק מהילדים עם הפרעות קשב וריכוז
קיימות הטבות פוטנציאליות לשינוי תזונתם של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD). כך עולה מדו"ח חדש ומקיף שסוקר את המחקרים שנערכו עד היום על חשיבות התזונה לצעירים וילדים עם ADHD. יחד עם זאת עדיין יש חסר בידע בנושא.
את סקירת המחקרים ערכו חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן יחד עם פסיכיאטרים של ילדים ומתבגרים. הם הסיקו כי נדרשים מחקרים נוספים בתחום השפעת התזונה על ADHD, אך לדבריהם ניתן לומר כי שינוי התזונה של ילדים עם הפרעות קשב יכול לשפר את המצב של חלק מהילדים.
החוקרים מציינים כי דיאטות אלימינציה נראות מבטיחות. בדיאטה כזו בוחנים אם קיים משהו בתזונה שהילדים לא יכולים לצרוך ללא תופעות לוואי שליליות ונמנעים ממנו.
יחד עם זאת הם מציינים כי עדיין חסר ידע על איזה ילדים עם ADHD מרוויחים משינויים תזונתיים, כיצד ההשפעה נמשכת בטווח הרחוק ומה השפעת השינויים על בריאות הילדים.
הדו"ח מציין כי שינויים בתזונה לא יטיבו עם כל הילדים עם ADHD. החוקרים מסבירים כי קיימים סוגים שונים של ADHD, וההפרעה כנראה נגרמת בשל גורמים גנטיים וסביבתיים. ידוע כי ילדים עם ADHD מגיבים באופן שונה לטיפולים תרופתיים ושינויים תזונתיים. לכן, לדברי החוקרים, יש כעת לבדוק עם איזה ילדים יטיבו שינויים תזונתיים.
מידע קודם
לפני מספר חודשים פורסמה בכתב העת Pediatrics סקירת מחקרים שכללה 70 מחקרים על ADHD ותזונה. החוקרים מצאו כי דיאטות מגבילות כמו הימנעות מסוכרים וצבעי מאכל לא יעילות לטיפול ב- ADHD .
סקירת המחקרים מצאה כי מחקרים מבוקרים לא הראו יעילות משמעותית של דיאטת פיינגולד - בה נמנעים מתוספי מזון כגון צבעי מאכל ורכיבים כימיים - מלבד בתת קבוצות מסוימות, כמו ילדים עם רגישות אמיתית לחומרים כמו צבעי מאכל מלאכותיים.
החוקרים הגיעו למסקנות דומות לגבי הימנעות מאלרגנים פוטנציאלים בתזונה כגון מוצרי חלב, שוקולד ואגוזים. מחקרים שהתמקדו בדיאטות מגבילות כאלה הגיעו לתוצאות סותרות. הייתה הצלחה מוגבלת בחלק מהילדים, אבל ייתכן שהשיפור נבע מאפקט הפלצבו. החוקרים ציינו גם כי דיאטות מגבילות כאלה הן קשות, צורכות זמן ולא נוחות לבני הבית.
עוד מצאו החוקרים שקיימות עדויות חלשות בלבד התומכות באמונה הנפוצה שסוכרים מעודדים היפראקטיביות בילדים. הטיפול במגה-ויטמינים לא הוכח כיעיל ועשויי אף להזיק בטווח הארוך. בחלק מהמקרים ייתכן כי טיפול בחומצות שומן רב-בלתי-רוויות עשוי לעזור, אך העדויות אינן חד משמעויות וחומצות השומן לא יכולות להחליף את הטיפול התרופתי.
לעומת זאת, הם מצאו כי תזונה בריאה העשירה בדגים, ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים, עשויה לסייע לשפר את ההתנהגות של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. לדברי החוקרים, יש לשקול התערבויות לקידום תזונה בריאה כאלטרנטיבה או כ"תוכנית ב'" לטיפול ב- ADHD, אבל לא כטיפול קו ראשון.
ADHD – האם רפואה משלימה יכולה לסייע?
לפרטים נוספים בהודעת אוניברסיטת קופנהגן