מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותעכברים משותקים שוב על הרגליים

עכברים משותקים שוב על הרגליים

שילוב של תרופות, גירוי חשמלי ופעילות גופנית קבועה איפשרו לעכברים פגועי חוט שדרה ללכת ואף לרוץ שוב בזמן שימוש על Treadmill


שיתוק כתוצאה מפגיעה בחוט השדרה קורה כאשר נגרם נזק לעצבים המובילים מידע מהמוח לשאר אברי הגוף ובחזרה אל המוח. עד כה, מרבית המחקרים בנושא פגיעות חוט שדרה התמקדו בנסיון לשחזר עצבים פגועים כדי להביא לריפוי של חוט השדרה, אך הצלחתם טרם נראתה בבני האדם.

 

הממצאים של המחקר שמוצג כאן מרמזים על כך שאולי אין צורך בחידוש עצבים פגועים על מנת ללמוד שוב ללכת, וזאת לפי המחקר האחרון שנעשה על עכברים פגועי חוט שדרה. במחקר של קבוצת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה-לוס אנג'לס נבדקו עכברים עם פגיעה שלמה בחוט השדרה, ללא כל תנועה בגפיים תחתונות. לאחר שהעכברים מוקמו על מכשיר treadmill (מכשיר לתרגילי התעמלות בעל רצועה נעה עליה ניתן ללכת או לרוץ במקום מבלי לנוע קדימה), הוזרק להם חומר בשם quipazine (חומר אגוניסטי לסרוטונין) ובמקביל הופעל גירוי חשמלי מתחת לגובה הפגיעה. שילוב של גירוי ותחושה שהועברו מהנעת הגפיים הפעיל את מעגל התנועה ויצר תנועת גפיים משותקות, מבלי שהועבר איזשהו אות מהמוח. אימון יומי על מכשיר ה-treadmill איפשר לעכברים לרכוש מחדש הליכה עם נשיאת משקל מלאה, אך כיוון שפגיעת חוט שדרה פוגעת בקשר "מוח-מעגל תנועה בחוט השדרה", טרם ניתן היה להגיע להליכה עצמאית. תוצאות המחקר הראו כי עצבים יוכלו לפרש מידע תחושתי מתנועות הגפיים, ללא כל איתות מהמוח.

 

שימוש ב-(Locomotive training (Treadmill הוא כלי שיקומי התופס תאוצה רבה בשנים אחרונות. המכשיר המאפשר ביצוע תנועות הליכה חוזרות תוך נשיאת משקל חלקי בלבד והוכח כיעיל במטופלים הסובלים מליקוי בהליכה כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית. ביצוע תרגילים על המכשיר תורם לשיפור בפעילות מערכת קרדיווסוקלרית, מערכת הנשימה, מניעת אוסטאופורוזיס וקונטרקטורות.

 

מידע נוסף אודות שיקום ניידות ניתן למצוא כאן

 

Paralyzed Rats Walk Again

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן