גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עישון פסיבי מעלה סיכון לשבץ
אל תתביישו להגיד להם לכבות את הסיגריה: מחקר מצא כי עישון כפוי קשור לעלייה של 30% בסיכון לשבץ
חשיפה לעישון פסיבי קשורה לעלייה משמעותית בסיכון לשבץ, בלי קשר למאפיינים דמוגרפיים וסוציואקונומיים או לגורמי סיכון אחרים לשבץ. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת האמריקאי לרפואה מונעת (American Journal of Preventive Medicine).
המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת דרום קרולינה התבסס על מאגר של 21,743 משתתפים במחקר מעקב ארוך טווח המכונה REGARDS, הבוחן מחלות לב וכלי דם ותמותה בקרב אמריקאים בני 45 ומעלה. מעשנים בהווה לא נכללו בניתוח הנתונים הנוכחי.
חשיפה לעישון פסיבי הוגדרה כחשיפה של יותר משעה בשבוע בקרבה פיזית למעשן. כל חשיפה נמוכה מכך הוגדרה כאי-חשיפה לעישון פסיבי.
23% ממשתתפי המחקר דיווחו על חשיפה לעישון פסיבי בשנה האחרונה לפי ההגדרה. אלו שדיווחו על חשיפה לעישון פסיבי היו צעירים יותר באופן משמעותי ונטו יותר להיות נשים ובעלי רמת השכלה נמוכה בהשוואה לאלו שלא נחשפו לעישון כפוי.
במהלך תקופת מעקב של 5.6 שנים בממוצע אירעו 428 מקרי שבץ: 352 מקרים של שבץ איסכמי (חסימתי), 50 מקרים של שבץ דימומי ו-26 מקרי שבץ מתת סוג שאינו ידוע.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, בהם מאפיינים דמוגרפיים וסוציואקונומיים וגורמי סיכון אחרים לשבץ, הסיכון לשבץ היה גבוה ב-30% בקרב אנשים שנחשפו לעישון פסיבי. כשהחוקרים בחנו את הנתונים לפי סוגי השבץ, נמצא כי עישון פסיבי מעלה באופן משמעותי את הסיכון לשבץ איסכמי, אך לא לשבץ דימומי.
לפי דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל שפורסם בחודש מאי האחרון, בשנת 2014 כ-35% מהישראלים הלא-מעשנים היו חשופים לעישון כפוי לפחות 1-2 פעמים בשבוע. על פי הערכות מומחים, בישראל העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, כ-700 מהם בקרב לא מעשנים שנחשפו לעישון כפוי.
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Tobacco Control מצא כי לילדים שנחשפו לעשן סיגריות בבית סיכון גבוה פי יותר משלושה להפרעות קשב וריכוז.
זוהר11
כל המחקרים הוכיחו את הנזק הגדול בעישון פסיבי אולם המחוקקים עשו מעט מאוד בכדי למנוע את המשך הנזק אשר גורמים המעשנים ללא מעשנים.
מדברים כל כך הרבה על נזקי העישון ועל העישון הכפוי, אולם מעט נעשה בכדי למנוע את הנזקים הכבדים.
והשאלה היא, מתי יחוקקו חוק נגד עישון בבנייני מגורים, שם העישון מותר גם בשטחים ציבוריים כגון חדרי מדרגות, העישון מותר גם במרפסת וגם דרך החלון ישר אל החלון של השכנים.
האבסורד הוא, שכאשר המעשן זורק בדי סיגריות מהחלון הוא עובר על החוק, אולם אם הוא מעשן ישירות אל תוך החלון והבית של השכנים ומרעיל להם את האוויר ופוגע בבריאותם, הוא בעצם לא עובר על שום חוק.
אכן, זוהי פירצה בחוק והשאלה היא, האם יש מישהו אשר דוחף לקדם חוק חשוב זה האוסר את העישון בבנייני מגורים או חוק אשר יפחית את הנזקים לכלל השכנים?
היכן הם כל הגופים העוסקים בחקיקה? אנא התעוררו לפני שיהיה מאוחר! העישון הכפוי הוא צרה גדולה מאוד.