כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עישון עלול לפגוע ביעילות תרופות שאמורות להגן על הכליות
מחקר חדש: באנשים עם מחלת כליה כרונית בשלביה הראשונים שמקבלים טיפול תרופתי ומעשנים סיגריות, ההתדרדרות בתפקוד הכליות חמורה יותר בהשוואה לאלה שאינם מעשנים או נגמלו מעישון
תרופות להפחתת לחץ דם המכונות מעכבי האנזים המהפך ACE מובילות להרחבת כלי הדם וכך גם מעכבות התדרדרות בתפקוד הכליות. במטופלים עם יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית בשלביה הראשונים, הטיפול הראשון שניתן הוא לרוב באמצעות תרופות מהמשפחה, במטרה לסייע בהאטת התקדמות מחלת הכליה ולמנוע אי ספיקת כליות.
כעת חוקרים מהמרכז הרפואי טופטס בבוסטון מדווחים כי בקרב מעשנים, היעילות של תרופות מעכבות ACE בהגנה על הכליות עשויה להיפגע.
החוקרים עקבו אחר 108 מעשנים ו-108 לא מעשנים עם מחלת כליות כרונית בשלביה הראשונים, שנטלו תרופות ממשפחת מעכבי האנזים המהפך. כל המעשנים הופנו לתוכנית גמילה ו-25 מתוכם נגמלו מהסיגריות. משתתפי המחקר היו במעקב במשך חמש שנים.
לפי ממצאי המחקר שהוצגו בסוף השבוע האחרון בכנס החברה האמריקנית לנפרולוגיה שנערך בשיקגו, תפקוד הכליות החמיר מהר יותר במעשנים בהשוואה ללא-מעשנים ולאלה שהפסיקו לעשן.
במעשנים נצפו גם סימנים לכך שהתרופות לא הגנו על הכליות באותה יעילות – עישון מנע את הירידה הטיפוסית בהפרשת חלבון בשתן המעידה על הגנת הכליות בחולים הנוטלים מעכבי ACE. לדברי החוקרים, הסיבה לכך עשויה להיות הלחץ החמצוני שנגרם מעישון.
החוקרים מבהירים כי מדובר במחקר קטן ויש לאושש את מסקנותיו באמצעות מחקרים גדולים יותר. למרות זאת, הם אומרים שהממצאים מדגישים כי חשוב שמטפלים יעשו כל שביכולתם כדי לעודד את המטופלים שלהם להפסיק לעשן.
(ASN Kidney Week 2016 (Abstract 2784