טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עישון נמצא קשור להתדרדרות מהירה יותר בטרשת נפוצה
מטופלים עם טרשת נפוצה שמעשנים חווים התדרדרות מהירה יותר של המחלה, כפי שמצא מחקר חדש.
מעשני הסיגריות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח טרשת נפוצה, בהתאם לחומר הרקע שהוצג במחקר. עם זאת, ההשפעה של עישון על התפתחות מחלת הטרשת הנפוצה נשארה בלתי מפוענחת עד כה.
במחקר השתתפו 1,465 מטופלים עם טרשת נפוצה אשר הופנו למרכז מעקב בין פברואר 2006 ל- אוגוסט 2007. גילם הממוצע של הנבדקים היה 42 ומשך המחלה הממוצע היה 9.4 שנים. התקדמות המחלה הוערכה ע"י בדיקה קלינית וממצאי MRI לאורך 3.29 שנים בממוצע.
780 מן הנבדקים (53.2%) לא עשנו מעולם, 428 (29.2%) עשנו בעבר ו- 257 (17.5%) עדיין מעשנים. במהלך המעקב, 7 מתוך אלו שלא עשנו מעולם החלו לעשן ו- 57 מתוך אלו שעשנו הפסיקו. הקבוצה שעדיין מעשנת הייתה לה מהלך מחלה חמור יותר באופן משמעותי בתחילת המחקר מבחינת רמת הניידות וממצאי ה- MRI. נמצא שיש לקבוצת המעשנים סיכוי גבוה יותר לקבל אבחנה של טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית, מאופיינת בהתדרדרות קבועה, לעומת המהלך ההתקפי-הפוגתי (המאופיין בתקופות של החמרת הסימפטומים ולאחריהם הפוגה).
קבוצה של 891 מטופלים הוערכה לאורך זמן בכדי לצפות כמה מהם הופכים ממהלך מחלה התקפי הפוגתי למהלך מחלה פרוגרסיבי משני. במהלך זמן מעקב ממוצע שנמשך 3.34 שנים, 72 מטופלים ( 20 מתוך 154 המעשנים, 20 מתוך 237 המעשנים לשעבר ו- 32 מתוך 500 אלו שלא עשנו מעולם) חוו התקדמות מסוג זה במהלך המחלה. מבצעי המחקר טוענים " המעבר מטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית למהלך פרוגרסיבי משני מתרחש מהר יותר באלו שממשיכים לעשן בהשוואה לאלו שלא עשנו מעולם, אך היה זהה בין אלו שהפסיקו לעשן ואלו שלא עשנו מעולם".
ההשפעה השלילית של העישון על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה מתאים לידע קודם שנמצא לגבי עישון הסיגריות. ישנם מרכיבים בעשן הסיגריה שידוע כי יש להם אפקט רעיל על המוח ורקמות של עצבים. לדוגמא, החומר ציאניד, אשר מקושר להרס מעטפת המיאלין בתאי העצב (אחד המאפיינים של הטרשת הנפוצה) בחיות. הכותבים מוסיפים: "כימיקלים נוספים הנמצאים בסיגריה (כמו הניקוטין) יכולים לחצות את מחסום דם-המוח או להשפיע על המערכת החיסונית. סיגריות מגבירות את השכיחות והמשך של דלקות נשימתיות, אשר נמצא הקשר בינם לבין הסיכון לחלות בטרשת נפוצה והתרחשות התקפים בקרב החולים בטרשת נפוצה".
לסיכום, התוצאות של מחקר פרוספקטיבי וגדול זה תומכות בהשערה שלעישון סיגריות יש השפעה מזיקה על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה, כפי שנמדד באמצעים קליניים וממצאי MRI. אם כי עדיין צריכים החוקרים להוכיח סיבתיות, הממצאים מראים שמטופלים עם טרשת נפוצה אשר מפסיקים לעשן יכולים גם להגן על עצמם מהסכנות הבריאותיות הנובעות מעישון וגם לעקב את התקדמות מהלך מחלת הטרשת הנפוצה.