טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עישון מחמיר את מחלת הטרשת הנפוצה
מחקר חדש בחן את הקשר בין עישון לטרשת נפוצה וגילה שגמילה אפקטיבית בהפחתת ההחמרה
העישון ידוע כגורם סיכון משמעותי היכול להשפיע על התפתחותן ועל התקדמותן של כמה מחלות אוטואימוניות כגון קרוהן וקוליטיס. העישון ידוע כגורם סיכון למצבים בריאותיים ומחלות כרוניות רבות, אך עדיין לא נבחנה השפעתו על התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה.
במחקר שבחן את הקשר שבין עישון סיגריות, התקדמות המחלה וחומרת המחלה השתתפו 895 אנשים עם טרשת נפוצה, עם 17 שנות מחלה לכל אחד מהם בממוצע. 49% מן המשתתפים עישנו באופן סדיר בזמן תחילת המחלה או בזמן קבלת האבחנה של טרשת נפוצה.
הממצאים הראו כי חומרת המחלה גבוהה יותר בקרב מעשנים. במחקר הם בחנו את הסיכון להגיע לרמת פגיעה נוירולוגית על-פי מדד ה- EDSS ברמות 4 ו-6. ניתוח הנתונים הראה כי לאלו שעישנו באופן סדיר בזמן האבחנה או תחילת המחלה היה סיכוי הגבוה פי 1.34 להגיע לרמת EDSS=4 וסיכוי הגבוה פי 1.25 להגיע לרמת EDSS=6. בקרב אלו שנמצאו מעשנים גם בזמן המחקר היה סיכוי הגבוה פי 1.64 להגיע לרמת EDSS=4 וסיכוי הגבוה פי 1.49 להגיע לרמת EDSS=6, בהשוואה לאנשים שאינם מעשנים. ההבדלים בין הקבוצות מראים כי אלו שלא עישנו מעולם, אך גם אלו שהפסיקו לעשן לאחר תחילת הסימפטומים או האבחנה, נמצאים בסיכון נמוך יותר להחמרה במצבם הנוירולוגי.
החוקרים מסכמים כי עישון באופן קבוע קשור להתדרדרות חמורה ומהירה יותר במצב הנוירולוגי. בנוסף לכך, הפסקת העישון, בכל שלב יכולה להאט את ההתדרדרות ועל כן יש להמליץ על כך למטופלים.