מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותעישון מחמיר את הפגיעה המוחית בשבץ

עישון מחמיר את הפגיעה המוחית בשבץ

מחקר: מעשנים נפגעים משבץ מוחי באופן חמור יותר מאשר לא מעשנים, וחשופים לסיכון מוגבר להגיע למצב של תלות תפקודית. החדשות הטובות: שנתיים לאחר הגמילה הסיכון לפגיעה תפקודית חוזר להיות דומה לשל אדם שלא עישן מעולם


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עישון מהווה גורם סיכון מוכח למחלות לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחי, וכיום ידוע כי עשן הסיגריות והחשיפה לרעלים שמכילה הסיגריה – משפיעים לרעה על כלי הדם ומעלים את הסיכון להיווצרות קרישי דם ולחסימות כלי הדם למוח ולשבץ איסכמי. עם זאת, הקשר בין עישון לבין היקף הפגיעה המוחית לאחר שבץ עדיין נבדק במחקרים שונים.

 

כעת מתפרסם מחקר חדש שבחן את האופן שבו עישון סיגריות משפיע על הנזק לרקמות המוח לאחר שבץ, ומעלה כי עישון משפיע לרעה על התפקוד המוחי לאחר שבץ. 

 

החוקרים מאוניברסיטת קיושו שביפן בחנו מטופלים שפיתחו שבץ איסכמי – שבץ שנגרם על רקע חסימה בעורקים הצוואריים שמוליכים דם למוח. במחקר נכללו 10,825 נפגעי שבץ שאושפזו בין יולי 2007 לדצמבר 2017, בגיל 70.2 בממוצע, כשליש מהם נשים (37%). כרבע מתוכם (25%) היו מעשנים בהווה, 32% נוספים הוגדרו מעשנים בעבר ו-43% לא עישנו מעולם.

 

לפי הממצאים שפורסמו בגיליון ינואר 2020 של כתב העת Stroke, בהשוואה ללא מעשנים, למעשנים בהווה בזמן התפתחות השבץ המוחי היו סיכויים גבוהים ב-29% לפתח פגיעה ותלות תפקודית משמעותית בעקבות האירוע, ואילו למעשנים בעבר היה סיכון גבוה ב-5% לפגיעה ותלות תפקודית, בהשוואה ללא מעשנים. 

 

כאשר החוקרים בחנו לעומק את הסיכון לפגיעה ותלות תפקודית משמעותית בנגמלים מעישון נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם, סיכון מוגבר לפגיעה תפקודת משמעותית קיים בקרב מעשנים לשעבר בעיקר בשנתיים הראשונות לגמילה. 

 

עוד נמצא שככל שהנבדקים עישנו יותר סיגריות ליום – כך גדל הסיכון לפגיעה תפקודית חמורה בעקבות השבץ. לאלו שעישנו יותר מחפיסת סיגריות ליום (20 סיגריות) היה סיכון גבוה ב-29% עד 48% יותר לפתח פגיעה תפקודית שלושה חודשים לאחר השבץ, בהשוואה ללא מעשנים וסיכויים גבוהים ב-32% עד 53% יותר להיות תלויים באחרים בביצוע פעולות יומיומיות שגרתיות.

 

עיכוב בהחלמת המוח

 

החוקרים מציינים כי הדגימו כיצד הפסקת עישון גם בגיל מאוחר מסייעת לצמצם את הפגיעה לאחר שבץ מוחי ואת השיבוש בחיי היומיום אצל נפגעי שבץ. לדבריהם, אם מטופל מבוגר אינו יכול להיגמל מעישון, עליו להפחית גורמי סיכון אחרים לשבץ, לרבות יתר לחץ דם וסוכרת וכן למנוע עודף משקל והשמנה ולבצע פעילות גופנית באופן שגרתי – כל אלה במטרה לצמצם את הפגיעה לכלי הדם הקטנים במוח ואת הסיכון לשבץ שיפגע משמעותית בחיים.

 

החוקרים מעריכים כי לעישון השפעה שלילית על יכולת השיקום של המוח לאחר שבץ. בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס אמר אחד החוקרים, ד"ר טטסורו אגו מאוניברסיטת קיושו ביפן כי "עישון עשוי להיות גורם משמעותי שמעכב של ההחלמה התפקודית לאחר שבץ". לדבריו, המסר העיקרי מהמחקר הוא כי למטופלים ובעיקר לאלו שנמצאים ממילא בסיכון לשבץ מוחי – "מומלץ להיגמל מסיגריות בהקדם האפשרי". 

 

הקשר בין עישון ושבץ מהווה מוקד של עבודות רבות בספרות הרפואית. מאמר מצרפת שפורסם בקיץ 2009 בכתב העת Presse Medicale קבע כי כרבע ממקרי השבץ קשורים לעישון, והמספר עלול לעלות עד לכמחצית בקרב חולים צעירים ללא סיבה ברורה לשבץ. בקיץ 2015 דיווחו חוקרים אמריקאים כי עישון פסיבי מעלה ב-30% את הסיכון לשבץ. מאמר מבריטניה שפורסם בחורף 2018 קבע כי גם סיגריה אחת ביום מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ובכללם התקפי לב ושבץ מוחי.

 

אגב, מחקר שפורסם בפברואר 2019 מעלה כי גם עישון סיגריות אלקטרוניות מעלה ב-71% את הסיכון לפתח שבץ מוחי.

 

Stroke, 10.1161/STROKEAHA.119.027230