נשימה
עישון לא מפחית דיכאון במתבגרים - להיפך!
מחקר שהתפרסם לאחרונה מראה שעישון סיגריות אצל מתבגרים לא מפחית תופעות דכאוניות
נוער ומתבגרים הסובלים מדיכאון מעשנים יותר. חלקם מרגישים שהסיגריות משפרות את מצב רוחם. אם כן - האם עישון יכול להיות טיפול יעיל נגד דיכאון?
קבוצת חוקרים קנדית ניסתה לענות על שאלה זו במסגרת מחקר שהתבסס על שאלונים שמילאו כ-650 מתבגרים קנדים. הנבדקים התחלקו לשלוש קבוצות (I) אלו שלא עישנו כלל (II) אלו שעישנו אך לפי דיווחם, לא עישנו על-מנת להשפיע על מצב רוחם (III) אלו שעישנו ודווחו שהעישון עוזר להם להתגבר על תופעות דכאוניות. החוקרים לא מצאו השפעה נוגדת-דכאון של עישון. לדברי אחד החוקרים, ד"ר מיכאל קייטון (Dr. Michael Chaiton): "למרות שלכאורה יש לסיגריות הפעה חיובית על מצב הרוח, מצאנו שלטווח ארוך, אלו שהתחילו לעשן דיווחו על יותר תופעות דכאוניות".
אחד השאלות הפתוחות בתחום זה היא - מה הביצה ומה התרנגולת? האם דכאון גורם למתגברים לעשן יותר, או שמא העישון גורם לדכאון? אותה קבוצת חוקרים סקרה באופן שיטתי, במאמר שפרסמו ב-2009, מחקרים העשויים לענות על שאלה זו והגיעה למסקנה שיש השפעות הדדיות (דו-כיווניות) בין דכאון לעישון.
המחקר הנוכחי לא עוזר לנו להבין אם עישון גורם לדכאון או לא - אבל ברור שעישון לא מקל על דכאון, אלא כנראה להיפך.
ד"ר דינה ראלט PhD
זה מזכיר לי קצת את הדיון על הקפה...שלאחרונה בחנו האם הוא מעורר כמו שחושבים או לא ממש:
http://www.webmd.com/food-recipes/news/20100603/boost-from-coffee-is-
just-an-illusion
אני מניחה שמידת ערנותנו קשורה בהמון משתנים ושתיית הקפה בהתחלה בטח השפיעה, אבל אחרי זמן כל מירב המשתנים הוא זה שקובע כמה אנחנו ערניים.
בטח גם עישון זה ככה שבהתחלה יש לו השפעה מקיפה עלינו, אבל עם הזמן סך שאר המשתנים הוא הקובע את מידת הדיכאון והוא שיכתיב את מצבנו ולא העשן.
הפסקת העישון בוודאי תטלטל את המערכת (אצלי זה לקח הרבה זמן) אבל אחרי תקופה נחזור לאיזון שלנו.