מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותעישון בהריון עשוי להעלות סיכון ל-ADHD בילד

עישון בהריון עשוי להעלות סיכון ל-ADHD בילד

מחקר בדק איזה גורמים סביבתיים עשויים להשפיע על הסיכון להפרעות קשב וריכוז


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הגורמים להפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות (ADHD) אינם ברורים, למרות שעדויות מצביעות על כך שלגנטיקה תפקיד משמעותי בהפרעה. מחקרים רבים ניסו ועדיין מנסים לבחון אם גורמים סביבתיים עשויים להשפיע על הסיכון ל-ADHD. מחקרים כבר מצאו קשר בין ADHD וחשיפה לעישון ואלכוהול ברחם, למשקל לידה נמוך ולסיבוכים בהריון ובלידה.

 

במחקר החדש חוקרים אוסטרלים בחנו תיקים רפואיים של כמעט 13,000 ילדים ומבוגרים צעירים שנטלו תרופות מעוררות כמו ריטלין לטיפול ב-ADHD.

 

את הנבדקים הללו החוקרים השוו ליותר מ-30,000 ילדים ללא ADHD, כדי לבחון אם קיימים הבדלים סביבתיים בין הקבוצות.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי גיל צעיר יותר של האם, דלקות בדרכי השתן אצל האם בהריון, עישון של האם במהלך ההיריון, רעלת הריון וזירוז לידה נקשרו לסיכון מוגבר באופן משמעותי ל-ADHD בילד.

 

לעומת זאת, משקל לידה נמוך, לידה מאוחרת, ציון אפגר נמוך ומצוקה נשימתית אצל העובר לא היו נפוצים יותר בקבוצת ה-ADHD.

 

כיצד עישון בהריון קשור ל-ADHD? החוקרים מסבירים כי חשיפה כרונית לעישון בהריון עשויה לגרום לשינויים כימיים שתוצאתם היא הפרעת הקשב. עם זאת, ייתכן שהתמונה מורכבת יותר – מספר מחקרים הראו כי אנשים עם ADHD נוטים יותר להיות מעשנים וייתכן כי יותר אמהות מעשנות מעבירות את הגנים הקשורים ל-ADHD לילד. מכיוון ש-ADHD קשור לשיעורים גבוהים יותר של הריונות אצל בנות צעירות, ייתכן שגם הקשר בין גיל צעיר של האם לסיכון מוגבר ל-ADHD נובע מהעברה של הגנים מהאם לילד. 

 

החוקרים קוראים למחקרים נוספים שיבחנו את הגורמים הסביבתיים שיכולים להשפיע על הסיכון ל-ADHD.

 

 

Pediatrics January 2014