טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עדכונים חמים מוועידת הטרשת הנפוצה האירופאית
למה נוצרים ריכוזי ברזל במוח ולמה הם גורמים? למה חשוב להתעמל? והאם ניתן לשקם מיאלין?
בחודש שעבר התקיימה ועידת הטרשת הנפוצה האירופאית (ECTRIMS) בקופנהגן, בה השתתפו כמעט 8,000 מומחים מתחום הטרשת הנפוצה. בכנס הוצגו החידושים העדכניים ביותר, על ידי החוקרים המובילים בתחום. ריכזנו כמה מהם.
פעילות גופנית
ד"ר אולריק דאגלס מדנמרק, הציג בכנס שעד לפני כמה שנים הייתה המלצה שגויה לאנשים עם טרשת נפוצה להימנע מפעילות גופנית, מכיוון שהפעילות עלולה להגביר את העייפות ולהחמיר כמה סימפטומים נוספים.
הודות למחקרים חדשים, כיום ידוע שגם כאשר מתרחשת החמרה בסימפטומים בעקבות פעילות גופנית, היא זמנית ושולית לעומת היתרונות של פעילות גופנית לטווח הארוך.
מעבר ליתרונות הפעילות הגופנית בשיפור הכושר והפחתת העייפות, נראה כעת כי פעילות גופנית גם נלחמת בדיכאון, משפרת יכולות קוגניטיביות וייתכן שאפילו מפחיתה את פעילות המחלה.
אלו תוצאות ראשוניות שזקוקות לעוד מחקר, אך בהחלט ניתן כבר להמליץ על פעילות גופנית כחלק מהטיפול במחלת הטרשת הנפוצה.
נזקי הברזל
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, בה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת בטעות את המיאלין - החומר המבודד ומגן על תאי העצב - ויוצרת בו נגעים.
הברזל הוא יסוד חיוני לתפקוד התא, אשר משתחרר כאשר תא ניזוק. מחקרים כבר הראו בעבר כי קיימים ריכוזים של ברזל בכמה מהנגעים במוח הנגרמים בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה, אך הסיבה לכך לא הייתה ברורה וגם ההשלכות לא היו ידועות.
חוקרים מאוניברסיטת וינה בשיתוף צוות מחקר מגרמניה, גילו כי ברזל משתחרר במוח בעקבות הפגיעה בתאים שמייצרים את המיאלין, המתרחשת בשל מחלת הטרשת הנפוצה. ריכוזי הברזל במוח, שהשתחררו מהתאים שנפגעו, כנראה גורמים לחמצון יתר וכך מביאים לפגיעה גם בחומר האפור במוח, מה שמוביל למצבים הפרוגרסיביים של המחלה.
ייתכן שהסבר זה עונה על השאלה: מדוע בתחילת המחלה לרוב יש התקפים (מהלך התקפי-הפוגתי) שלאחריהם שיקום יחסי של רוב התפקודים, ובהמשך יש פחות התקפים אך מתרחשת פגיעה מתמשכת במוח וירידה בתפקוד - כפי שנראה במהלכים הפרוגרסיביים של המחלה.
שיקום המיאלין
בכנס הוצגו עדכונים לגבי שני טיפולים, להם פוטנציאל לעודד את ייצור המיאלין מחדש. שני הטיפולים כבר הראו יעילות בבעלי חיים והחלה בחינתם גם בקרב בני-אדם.
הראשון נקרא אנטי-LINGO. ה-LINGO הוא חלבון הנמצא בתאי עצב ובתאים אשר מייצרים את המיאלין אשר נקראים אוליגודנדריציטים. החוקרים גילו כי חסימה של החלבון באמצעות חומר לו קראו אנטי-LINGO, מעודדת את ייצור המיאלין. יעילות החומר כבר הוכחה בקרב חיות מעבדה וכעת דווח כי הטיפול בטוח לשימוש גם בבני-אדם.
הטיפול השני שפותח במרפאת ה-Mayo Clinic, נקרא rHIgM22. חומר זה הצליח לעודד ולהגביר ייצור מיאלין בכמה מודלים שונים של בעלי חיים. גם חומר זה עובר כעת את תהליך הניסוי הקליני בבני-אדם.
אתי1
שרות פנצטה