מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותעדכון ינואר לתופעת ה- PML בטייסברי

עדכון ינואר לתופעת ה- PML בטייסברי

מקרים נוספים של PML זוהו בתקופה האחרונה ועימם ישנה התקדמות בזיהוי הגורמים המגבירים את הסיכון.


 

בהתאם לנתונים שמפרסמת חברת ביוג'ן (Biogen Idec), נכון ל- 7 לינואר 2011 ישנם 85 מקרים מאוששים של progressive multifocal leukoencephalopathy PML, (דלקת ויראלית מסוכנת המתפרצת במוח) בקרב אנשים שהשתמשו בתרופה Tysabri (טייסברי, natalizumab), מאז שהתרופה אושרה ביולי 2006.

מתוך כלל המקרים, 44 מהם התרחשו באירופה, 36 בארה"ב ו- 5 נוספים התרחשו במקומות אחרים בעולם. נכון לסוף ספטמבר 2010, 75,500 אנשים ברחבי העולם השתמשו בטייסברי מאז השקתה. בהתאם לנתונים עליהם מדווחת חברת ביוג'ן הסיכוי לפתח PML בקרב משתמשי טייסברי עומד על 1.06 מטופלים המפתחים PML על כל 1000 מטופלים המשתמשים בתרופה.


כחמישית מאלו שפיתחו PML נפתרו בעקבות סיבוך זה (19 מתוך 85 מן המקרים). רמת הנכות בקרב אלו ששרדו את התופעה נמצאת על ספקטרום רחב: במקרים הקלים אנשים השתקמו ואף הצליחו לחזור לעבודה, ובמקרים הקשים יותר, אנשים מרותקים למיטה וזקוקים לעזרה סיעודית בכדי לבצע פעולות יומיומיות פשוטות, רובם של המקרים נמצא בין טווחים אלו.


כאשר ישנו חשד להתפתחות תופעת ה- PML מופסקים באופן מיידי עירויי הטייסברי. אין טיפול ספציפי לתופעה, והשאיפה לאחר ההתפרצות היא לשקם את המערכת החיסונית של המטופל עד כמה שניתן. ברוב המקרים, ברגע שזוהה ה- PML, הטייסברי "נוקתה" מן הגוף באמצעות החלפת פלסמה או immunoadsorption.


לאחר "ניקוי" הטייסברי, בעקבות ה- PML, כאשר המערכת החיסונית מתחילה להתאושש, מתרחש לרוב מצב הנקרא immune reconstitution inflammatory syndrome IRIS, (סינדרום דלקתי בעקבות שיקום המערכת החיסונית), כמה ימים או שבועות לאחר תום ה"ניקוי".

 


הסימפטומים בעקבות ה- PML מתקדמים במהירות לאורך מספר ימים או שבועות בודדים בלבד וכוללים:


• שינוי אישיותי או התנהגותי


• שינוי בחשיבה, זיכרון, או יכולת ההתמצאות שמובילה לתחושת בלבול


• הופעת התקפים, מסורבלות או חולשה קיצונית בצד אחד של הגוף


• הפרעות ראייה

 


במידה ומטופל המקבל עירויי טייסברי, חש בסימפטומים חדשים שאינם רגילים, עליהם לפנות באופן מיידי לנוירולוג המטפל בהם.

 


מידע נוסף:


• הסיכוי המדויק לפיתוח תופעת הטייסברי קשה להערכה, אך חברת ביוג'ן בשיתוף ה- FDA פרסמו כי הסיכון עולה ככל שמשתמשים בתרופה זמן ארוך יותר.


• הסיכון לפתח טייסברי עולה בקרב מטופלים שטופלו לפני כן בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית, כמו mitoxantrone (הנפוץ), azathioprine ו- methotrexate (הפחות נפוצים). הסיכון המוגבר נמצא כבלתי תלוי במשך השימוש בטייסברי.


• בהתבסס על המקרים עד כה, החברה מדגישה כי נגעים המוגברים בעקבות גדוליניום (עוברים האדרה) בסריקת ה- MRI אינם שוללים את האפשרות ל- PML. באופן דומה, העדר נוכחות DNA של וירוס ה- JC בנוזל עמוד השדרה אינו שולל PML.


• נכון להיום אין בדיקה היכולה לנבא למי יש סיכוי מוגבר לפתח PML בעקבות השימוש בטייסברי. חוקרים של החברות Biogen Idec and Elan Corporation פרסמו תוצאות של בדיקה חדשה הבוחנת את סרום הדם אשר תזהה נוכחות נוגדנים לוירוס ה- JC (נוכחות נוגדנים מעידה כי האדם, בזמן כלשהו, נדבק או נחשף לוירוס). בדצמבר 2010, החברה הגישה בקשה ל- FDA, בה היא מציעה לעדכן את תווית המוצר ולכלול את בדיקת נוגדני וירוס ה- JC כאחד המשתנים העוזרים לקבוע את סיכון המטופל לפתח PML. ה- FDA לא אישר בינתיים את עדכון תווית המוצר, ומחקרים הבוחנים את הערך של בדיקת הנוגדנים ממשיכים להתבצע. (לקריאה על מחקרים בנושא זה לחצו כאן).

 


מתוך ה- National Multiple Sclerosis Society


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.