מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותעד כמה הגנטיקה משפיעה על הסיכון לסרטן?

עד כמה הגנטיקה משפיעה על הסיכון לסרטן?

חוקרים העריכו את הסיכון המשפחתי של 23 סוגי סרטן באמצעות יותר מ-200,000 תאומים. אילו סוגי סרטן הם תורשתיים יותר?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ידוע כי הסיכון לפתח סרטן קשור לגורמים גנטיים וסביבתיים. אך איזה משקל יש לגנטיקה? מחקר גדול שנערך בקרב תאומים מצא שכאשר אצל תאום אחד אובחן סרטן, הסיכון שהתאום השני יפתח סרטן מכל סוג שהוא עולה. מתוך 23 סוגי הסרטן שנבדקו במחקר, סיכון משפחתי מוגבר נצפה כמעט בכל הסוגים, בהם סרטנים נפוצים יותר כמו סרטן השד וסרטן הערמונית וגם סוגים נדירים יותר של סרטן כמו סרטן האשכים, מלנומה, סרטן השחלות וסרטן הקיבה.

 

צוות חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת דרום דנמרק ואוניברסיטת הלסינקי בחן נתונים של יותר מ-200,000 תאומים מדנמרק, פינלנד, נורבגיה ושוודיה – גם מונוזיגוטיים (תאומים זהים) וגם דיזיגוטיים (תאומים לא זהים). הנבדקים היו במעקב ממושך מאוד, במשך 32 שנים בממוצע, בין השנים 1943 ל-2010.

 

החוקרים השוו את המידע של תאומים זהים (שהמטען הגנטי שלהם זהה ב-100%) לזה של תאומים לא זהים (שכמו אחים, חולקים 50% מהמטען הגנטי), כדי לקבוע את המידה בה גורמים גנטיים (תורשתיות) תורמים לסיכון המשפחתי לסרטן.

 

באופן כללי, אחד מכל שלושה אנשים במחקר פיתח סרטן במהלך חייו, בדומה לאוכלוסייה הכללית. סרטן אובחן בשני התאומים ב-3,316 מהזוגות, מתוכם היה מדובר בסרטן מאותו סוג רק בקרב 38% מהתאומים הזהים ו-26% מהתאומים שאינם זהים.

 

כשאח מפתח סרטן, מה הסיכון שאחיו יחלה גם?

 

החוקרים חישבו על סמך הנתונים, שכאשר אצל תאום אחד מזוג תאומים לא זהים מאובחן סרטן מכל סוג שהוא, הסיכון של התאום השני לפתח סרטן עומד על 37% - מדובר בסיכון גבוה ב-5% בהשוואה ליתר האוכלוסייה. כאשר בתאום אחד מזוג תאומים זהים מאובחן סרטן, הסיכון של התאום השני לסרטן מכל סוג שהוא עומד על 46% - סיכון גבוה ב-14% בהשוואה לאוכלוסייה.

 

אחד מסוגי הסרטן המשפחתיים ביותר היה סרטן האשכים. החוקרים מצאו כי הסיכון של אדם לפתח סרטן אשכים גבוה פי 12 אם התאום הלא-זהה שלו פיתח את המחלה וגבוה יותר פי 28 אם תאום הזהה לו גנטית פיתח את המחלה.

 

מאחר שתאומים לא זהים דומים מבחינה גנטית לאחים שאינם תאומים, הממצאים לגבי הסיכון המוגבר לסרטן בקרב תאומים לא זהים יכולים לספק מידע על הסיכון המוגבר לסרטן במשפחות בהן אחד האחים מפתח סרטן.

 

סוגי הסרטן התורשתיים ביותר

 

החוקרים בחנו גם את מידת התורשתיות של סרטן – מדד המצביע על כמה משונות הסרטן באוכלוסייה נובעת מגורמים גנטיים. נמצא כי התורשתיות של סרטן סך הכל היא 33%. המשמעות - 33% מהסיכון לסרטן נובע מהגנטיקה של האדם. 

 

תורשתיות משמעותית נמצאה למלנומה (58%), סרטן הערמונית (57%), סרטן העור שאינו מלנומה (43%), סרטן השחלות (39%), סרטן הכליה (38%), סרטן השד (31%) וסרטן הרחם (27%). לעומת זאת, התורשתיות של סרטן הריאה נמוכה יחסית (18%) וכך גם של סוגי סרטן נוספים, בהם סרטן הראש והצוואר (9%). המשמעות היא שסרטן מסוגים אלה מושפע יותר מגורמים סביבתיים.

 

המחקר הראה גם כי בזוגות תאומים בהם שני התאומים מפתחים סרטן, פעמים רבות מדובר בסרטן מסוגים שונים. החוקרים אומרים כי ממצא זה מעלה את האפשרות שבמשפחות מסוימות קיים סיכון מוגבר משותף לסרטן מכל סוג או מכמה סוגים מסוימים.

 

החוקרים, שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת היוקרתי JAMA, מקווים כי המחקר יסייע לרופאים לספק ייעוץ טוב יותר למטופלים לגבי הסיכון שלהם לסרטן. אומנם לא ניתן להשפיע על הסיכון הגנטי לסרטן, אך ניתן להפחית את הסיכון העודף לסרטן באמצעות גורמי אורח חיים רבים שניתן לשנות כגון גמילה מעישון, שמירה על משקל תקין, הימנעות מחשיפה לחומרים מסרטנים והקפדה על פעילות גופנית ותזונה נכונה. כמו כן, בסוגים רבים של סרטן אבחון מוקדם - באמצעות ערנות לתסמינים וביצוע בדיקות סקר מומלצות - יוכל להגביר משמעותית את סיכויי ההחלמה, 

 

כך תגלו את הסרטן בזמן 

כך תבשלו כדי למנוע סרטן 

מה לאכול כדי למנוע סרטן 

 

JAMA. 2016;315(1):68-76. doi:10.1001/jama.2015.17703