מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותעגבניות עשויות להפחית סיכון לשבץ

עגבניות עשויות להפחית סיכון לשבץ

מחקר: לגברים שאוכלים הרבה עגבניות ומוצרים המבוססים על עגבניות סיכון מופחת לשבץ


כאשר העגבניות מרוסקות ומבושלות הליקופן זמין יותר לגוף (צילום: Shutterstock)
כאשר העגבניות מרוסקות ומבושלות הליקופן זמין יותר לגוף (צילום: Shutterstock)

אכילת עגבניות ורסק עגבניות עשויה להפחית את הסיכון לשבץ מוחי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology.

 

הסוד של העגבניות טמון ברמות הגבוהות של הליקופן שבהן, שנותן להן את הצבע האדום. ליקופן ניתן למצוא גם בפירות נוספים, כמו אבטיח, אך הריכוז שלו בעגבניות הוא גבוה במיוחד.

 

הליקופן הוא נוגד חמצון רב עוצמה, שמנטרל רדיקאליים חופשיים הפוגעים בתאים בגוף. הוא נקשר עם הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, עיוורון, סוגים שונים של סרטן ומחלות רבות נוספות. כאשר העגבניות מרוסקות ומבושלות או מטוגנות קלות יחד עם שמן, הליקופן זמין יותר לגוף והשפעתו מתחזקת.

 

במסגרת המחקר חוקרים מפינלנד בדקו את רמות הליקופן בדם של יותר מ-1,000 גברים בני 46-65. הגברים היו במעקב יותר מ-12 שנים, כדי לתעד את מקרי השבץ.

 

לאחר שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, החוקרים מצאו כי אלה עם הרמות הגבוהות ביותר של ליקופן בדם היו בעלי סיכון נמוך ב-55% לשבץ, בהשוואה לאלה עם רמות הליקופן הנמוכות ביותר.

 

המחקר לא מוכיח כי הליקופן הוא זה שמפחית את הסיכון לשבץ. ייתכן שאכילת ירקות ופירות היא שמביאה להפחתת הסיכון לשבץ, כפי שכבר נמצא במחקרים קודמים. החוקרים ממליצים לאנשים לצרוך יותר מ-5 מנות של פירות וירקות ביום.

 

סקירת מחקרים שפורסמה בשנה שעברה מצאה כי רסק עגבניות טוב להפחתת לחץ דם ולהפחתת כולסטרול באותה מידה כמו סטטינים.

 

 

Neurology October 9, 2012vol. 79 no. 15 1540-1547