אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עגבניות עשויות להפחית סיכון לשבץ
מחקר: לגברים שאוכלים הרבה עגבניות ומוצרים המבוססים על עגבניות סיכון מופחת לשבץ
אכילת עגבניות ורסק עגבניות עשויה להפחית את הסיכון לשבץ מוחי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology.
הסוד של העגבניות טמון ברמות הגבוהות של הליקופן שבהן, שנותן להן את הצבע האדום. ליקופן ניתן למצוא גם בפירות נוספים, כמו אבטיח, אך הריכוז שלו בעגבניות הוא גבוה במיוחד.
הליקופן הוא נוגד חמצון רב עוצמה, שמנטרל רדיקאליים חופשיים הפוגעים בתאים בגוף. הוא נקשר עם הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, עיוורון, סוגים שונים של סרטן ומחלות רבות נוספות. כאשר העגבניות מרוסקות ומבושלות או מטוגנות קלות יחד עם שמן, הליקופן זמין יותר לגוף והשפעתו מתחזקת.
במסגרת המחקר חוקרים מפינלנד בדקו את רמות הליקופן בדם של יותר מ-1,000 גברים בני 46-65. הגברים היו במעקב יותר מ-12 שנים, כדי לתעד את מקרי השבץ.
לאחר שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, החוקרים מצאו כי אלה עם הרמות הגבוהות ביותר של ליקופן בדם היו בעלי סיכון נמוך ב-55% לשבץ, בהשוואה לאלה עם רמות הליקופן הנמוכות ביותר.
המחקר לא מוכיח כי הליקופן הוא זה שמפחית את הסיכון לשבץ. ייתכן שאכילת ירקות ופירות היא שמביאה להפחתת הסיכון לשבץ, כפי שכבר נמצא במחקרים קודמים. החוקרים ממליצים לאנשים לצרוך יותר מ-5 מנות של פירות וירקות ביום.
סקירת מחקרים שפורסמה בשנה שעברה מצאה כי רסק עגבניות טוב להפחתת לחץ דם ולהפחתת כולסטרול באותה מידה כמו סטטינים.