מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותעגבניות עשויות להפחית סיכון לסרטן הערמונית

עגבניות עשויות להפחית סיכון לסרטן הערמונית

מחקר מצא כי תזונה עשירה מאוד בעגבניות ומוצריהן קשורה לסיכון מופחת להתפתחות סרטן הערמונית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לגברים שאוכלים יותר מ-10 מנות של עגבניות בשבוע סיכון נמוך כמעט בחמישית לפתח סרטן הערמונית. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

 

סרטן הערמונית הוא הסרטן השני הכי נפוץ בגברים בעולם והסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל.

 

במחקר החדש חוקרים מאוניברסיטאות בריסטול, קיימברידג' ואוקספורד ביקשו לבחון אם הקפדה על המלצות תזונה ואורח חיים עשויה לסייע למנוע את הסרטן הנפוץ. לשם כך הם בחנו באופן מפורט את התזונה והרגלי החיים של 1,806 גברים בין גיל 50 ל-69 עם סרטן הערמונית והשוו אותם ל-12,005 גברים ללא סרטן.

 

הנחקרים מילאו שאלונים מפורטים על המשקל שלהם, על הפעילות הגופנית שהם מבצעים ועל התזונה שלהם. השאלונים בדקו באיזו תדירות וכמות הנחקרים צרכו 114 פריטי מזון ב-12 החודשים האחרונים.

 

הרכיבים התזונתיים סלניום וליקופן (נוגד חמצון רב עוצמה המצוי בעיקר בעגבניות) נקשרו בעבר להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית וצריכה גבוהה של סידן נמצא קשורה לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית. במחקר הנוכחי נמצא כי גברים שהיו להם רמות אופטימליות של אותם שלושה רכיבים תזונתיים היו בעלי סיכון מופחת לסרטן הערמונית. רמות אופטימליות הוגדרו כפחות מ-1,500 מ"ג סידן ביום, יותר מ-10 מנות של עגבניות ומוצרי עגבניות בשבוע ובין 105 ל-200µg סלניום ביום.

 

ההשפעה המיטיבה הגדולה ביותר על הסיכון לפתח סרטן ערמונית נצפתה לעגבניות. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, עישון, צריכת קלוריות כללית והיסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית, הם מצאו כי בקרב גברים שאכלו יותר מ-10 מנות בשבוע של עגבניות ומוצריהן – כמו מיץ עגבניות, רוטב עגבניות על פיצה ושעועית ברוטב עגבניות – שכיחות סרטן ערמונית הייתה נמוכה ב-18%. 

 

כדי להפיק את המרב מהעגבניות מומלץ לבשלן במשך כמה דקות ולהוסיף מעט שמן זית (צילום: Shutterstock)

 

המחקר אומנם מצא קשר בין צריכת עגבניות לבין סיכון מופחת לסרטן הערמונית, אך מחקר שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה, משמע שלא ניתן לדעת אם העגבניות עצמן מפחיתות את הסיכון. ייתכן שמשתנים שהחוקרים לא לקחו בחשבון התערבו והשפיעו על התוצאות. יש צורך במחקרים מבוקרים כדי לאושש את הממצאים.

 

החוקרים בחנו גם את ההמלצות שפורסמו על ידי הקרן העולמית לחקר סרטן (WCRF) והמכון האמריקני לחקר סרטן (AICR) בנושא פעילות גופנית, תזונה ומשקל למניעת סרטן. בקרב המדגם במחקר הנוכחי רק ההמלצה לפיה יש לצרוך הרבה פירות, ירקות וסיבים תזונתיים נמצאה קשורה לסיכון מופחת לסרטן הערמונית.

 

המלצות אלה לא מיועדות באופן ספציפי למניעת סרטן הערמונית אלא למניעת סרטן בכלל. לדברי החוקרים מחקרם מראה שיש צורך בפיתוח המלצות תזונתיות ממוקדות למניעת סרטן הערמונית.

 

בינתיים כדי למנוע סרטן נראה שלא כדאי להסתמך על מזון אחד. מומלץ להקפיד על תזונה בריאה הכוללת מגוון של פירות וירקות - לפחות 5 מנות ביום, לשמור על משקל תקין, להיות פעילים וכמובן לא לעשן.

 

ולמי שרוצה להפיק את המרב מהעגבניות שלו - לפי המכון האמריקני לחקר סרטן מומלץ לבשל עגבניות במשך כמה דקות, מאחר וזה משחרר צורה של ליקופן שנספגת בגוף באופן יעיל יותר בהשוואה לליקופן שנמצא בעגבניות שלא בושלו. הוספת מעט שמן זית לעגבניות המבושלות תגביר עוד יותר את כמות הליקופן שייספג בגוף.

 

כך תבשלו כדי למנוע סרטן

 
Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention doi: 10.1158/1055-9965.EPI-14-0322