סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
עבודה במשמרות עשויה להעלות סיכון לסוכרת
ניתוח נתונים מ-12 מחקרים מצא קשר בין עבודה במשמרות לבין סיכון מוגבר לסוכרת סוג 2
בקרב העובדים במשמרות יש שיעור גבוה יותר של אנשים עם סוכרת סוג 2. השכיחות של המחלה גבוהה במיוחד בקרב גברים העובדים במשמרות ובאנשים שעובדים במשמרות מתחלפות. כך עולה מסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Occupational and Environmental Medicine.
חוקרים סינים מאוניברסיטאות Huazhong ו-Jiangxi ביקשו לבחון את הקשר בין עבודת משמרות לסוכרת סוג 2. לשם כך הם חיפשו מחקרים שנערכו ברחבי העולם בנושא ובחרו 12 מחקרים שכללו יחד יותר מ-225,000 אנשים, 14,595 מהם אובחנו עם סוכרת.
ניתוח הנתונים העלה כי עבודה במשמרות מכל הסוגים קשורה לסיכון גבוה ב-9% לסוכרת.
כשהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו השמנה (המעלה סיכון לסוכרת) ופעילות גופנית (המפחיתה סיכון לסוכרת), נמצא כי עבודה במשמרות קשורה לסיכון גבוה ב-7% לסוכרת.
כשבחנו את הקשר בקרב גברים בלבד, נמצא כי עבודה במשמרות קשורה לסיכון גבוה ב-37% לסוכרת. עוד נמצא שבקרב העובדים במשמרות מתחלפות – לדוגמא עובדים שבועיים לילות ואז שבועיים עובדים ביום – הסיכון לסוכרת גבוה ב-42%, בהשוואה לעובדים בעבודת יום סטנדרטית. עבודה במשמרות ערב לעומת זאת לא נמצאה קשורה לסיכון מוגבר לסוכרת.
לעובדים במשמרות שאינן עקביות - לפעמים ביום ולפעמים בלילה - הסיכון לסוכרת גבוה במיוחד (צילום: Shutterstock)
חשוב לציין כי הממצאים מצביעים על קשר בין עבודה במשמרות לסוכרת, אך הם לא מוכיחים כי העבודה במשמרות בפני עצמה גורמת לסוכרת. ייתכן שגורמים כמו המצב הסוציו-אקונומי של המשתתפים השפיעו על התוצאות.
עבודה במשמרות נקשרה גם למצבים רפואיים נוספים. בשנת 2010 משרד הבריאות פרסם את רשימת החומרים המסרטנים לפי ודאות הקשר שלהם לסרטן. בין הגורמים המוכרים כמסרטנים סבירים, צוינה גם עבודת משמרות הגורמת להפרעות בשעון הביולוגי בגוף.
מחקר ענק שפורסם לפני כשנתיים בכתב העת היוקרתי British Medical Journal, מצא כי עבודה במשמרות עשויה להעלות את הסיכון להתקפי לב ושבץ. במסגרת המחקר, חוקרים ניתחו את הממצאים של 34 מחקרים קודמים שכללו יחד יותר משני מיליון אנשים. הם מצאו כי עבודה במשמרות - שהוגדרה כעבודה בכל מיני שעות וצורות, פרט לעבודה רגילה בשעות היום - נקשרה לעליה של 23% בסיכון להתקף לב ו-5% בסיכון לשבץ. אלה שעבדו במשמרות לילה היו בעלי הסיכון הגבוה ביותר.
מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת American Journal of Gastroenterology, מצא כי עובדי משמרות העובדים בסבבים נמצאים בסיכון מוגבר באופן משמעותי לפתח תסמונת המעי הרגיז וכאבי בטן, מאשר אנשים העובדים בעבודה יומית סטנדרטית.
שנה לאחר מכן פורסם בכתב העת Annals of Neurology מחקר שמצא כי טרשת נפוצה שכיחה יותר באנשים שבצעירותם עבדו בעבודת משמרות.
המחקרים לא צריכים להניע אנשים מלעבוד במשמרות, אך נראה שלעובדי משמרות כדאי לעקוב אחר מדדים רפואיים כמו סוכר בדם ורמות הכולסטרול ולשמור על משקל תקין ואורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, הקפדה על שעות שינה מספקות והימנעות מעישון, כדי להפחית את הסיכון שלהם לסוכרת ולמחלות נוספות.
Occupational and Environmental Medicine. Published online July 16 2014