סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
עבודה במשמרות מעלה את הסיכון לסוכרת
לנשים שעובדות במשמרות לילה סיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2. ככל שעובדים יותר שנים הסיכון עולה
חוקרים מאוניברסיטת הרווארד מצאו כי נשים העובדות במשמרות לילה לפחות 3 פעמים בחודש, בנוסף לעבודה בשעות הרגילות, נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2. עוד נמצא כי קיים קשר בין משמרות לילה להשמנה - המהווה בפני עצמה גורם סיכון לסוכרת.
הממצאים שפורסמו בכתב העת PLoS Medicine התבססו על נתונים של נשים שהשתתפו במחקר האחיות הגדול, כולן היו בריאות כשהמחקר החל. למחקר שני חלקים: הראשון עקב במשך 20 שנה אחר 69,269 נשים בגילאי 42-67 , 6,165 מתוכן פיתחו סוכרת סוג 2. בחלק השני היה מעקב של 18 שנה, אחר 107,915 נשים בנות 25-42 – 3,961 מהן פיתחו סוכרת במהלך תקופת המעקב.
בשתי הקבוצות נמצא קשר בין משמרות לילה לסיכון מוגבר לסוכרת. הקשר היה חזק יותר ככל שהנשים עבדו במשמרות הלילה במשך שנים רבות יותר. עבודה עם לפחות 3 משמרות לילה בחודש במשך שנה עד שנתיים הייתה כרוכה בסיכון מוגבר ב- 5% לסוכרת לעומת עבודה ללא משמרות. עבודה כזו במשך 9-3 שנים הובילה לסיכון גבוה ב- 20%. בקרב אלו שעבדו 19-10 שנים, העלייה בסיכון הייתה 40%. עבודה במשמרות במשך 20 שנה או יותר, הייתה כרוכה בסיכון גבוה ב- 58% לפתח את המחלה.
עוד נמצא כי חלק מהקשר טמון בהשמנה, אבל גם כאשר השמנה נלקחה בחשבון, עבודת משמרות עדיין הייתה קשורה בפני עצמה לסיכון מוגבר לפתח סוכרת.
החוקרים מאמינים כי הקשר בין משמרות לילה לסוכרת עשוי להיות תוצאה של הפרעה בשעוני הקצב הפנימיים של הגוף. בנוסף, ידוע כי הפרעות בשינה משפיעות על העמידות לאינסולין. עבודה במשמרות גם נוטה להשפיע על התנהגויות כמו תזונה ועישון.
עד שנבין את התהליכים מאחורי התופעה, ייתכן שכדאי לנקוט באמצעים למניעת סוכרת ואבחון מוקדם של המחלה בעובדי משמרות.
מחקר נוסף שפורסם לאחרונה מצא קשר בין עבודת משמרות לסיכון מוגבר לטרשת נפוצה.
PLoS Med, 2011, 8(12), e1001141
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט