סרטן שלפוחית השתן
מנהלי קהילה
סרטן שלפוחית השתן - כל הסוגים
כמה אנשים מאובחנים עם סרטן שלפוחית השתן? ומהם סוגי סרטן השלפוחית השונים?
סרטן שלפוחית השתן (Bladder Cancer) הוא גידול סרטני שנוצר בשלפוחית השתן, הממוקמת בחלקה התחתון של הבטן, באזור האגן הקטן. השלפוחית בנויה מדופן שרירית גמישה, המתרחבת כתוצאה ממילוי השלפוחית בנוזל שתן ושומרת על לחץ נמוך לזרימה תקינה של שתן שמגיע מהכליות באמצעות צינורות השופכנים, וכן ממערכת של סוגרים המונעים דליפה של שתן בעת מילוי השלפוחית.
שלפוחית השתן עטופה בשכבה אטומה המונעת מהשתן להיספג חזרה בתאי הגוף – שכבה בלתי חדירה המורכבת מתאים הקרויים 'תאי אורותל' (Urothelial cells) או תאי מעבר (Transitional Cells).
בקרב גברים צינור השופכה המוביל את השתן מהשלפוחית אל מחוץ לגוף עובר דרך בלוטת הערמונית והפין. אצל נשים השופכה קצרה יותר ועוברת מעל לתעלת הלידה (הנרתיק).
הסוגים של סרטן שלפוחית השתן
ישנם שלושה סוגים עיקריים של גידולים סרטניים שעלולים להתפתח בשלפוחית השתן:
קרצינומות תאי המעבר/ תאי אורותל (TCC)
הרוב המכריע (90% עד 95%) מהגידולים הסרטניים בשלפוחית השתן הם מסוג קרצינומה של תאי המעבר, שמקורם בשכבת תאי המעבר. גידולים אלו מכונים TCC (קיצור של Transitional Cell bladder Cancer), או 'סרטן תאי אורותל' או 'קרציונומה של האורותל' (Urothelial Carcinoma). למטופלים הסובלים מגידול סרטני מסוג זה עלולים להיות גידולים דומים נוספים באיזורים אחרים כגון אגן הכליה, ולכן הם עוברים לרוב בדיקות מקיפות לגילוי גידולים נוספים.
הסיווג המרכזי לקביעת קו הטיפול בגידול זה נוגע לשאלה האם הגידול חודר את שכבת השריר בדופן השלפוחית ומוגדר כפולשני, או שאינו חודר אותה - אז הוא מוגדר כשטחי. כ-70% מקרצינומות תאי המעבר הן שטחיות. הטיפול בגידולים שטחיים בשלפוחית השתן כולל כריתות מקומיות ושטיפת שלפוחית השתן בחומר BCG.
30% מגידולי שלפוחית השתן מאובחנים כפולשניים, קרי מערבים את שריר דופן שלפוחית השתן או מעבר לכך (חודרים אל מעבר לשלפוחית, מערבים איברים סמוכים, שולחים גרורות לקשריות הלימפה, עצמות, ריאות, כבד). במידה ואין גרורות, הטיפול בגידולים אלו כולל ניתוח כריתת שלפוחית השתן או טיפול משמר שלפוחית בשילוב קרינה וכימותרפיה. לעיתים החולה יטופל בכימותרפיה טרם הניתוח. לחולים עם גידול מקומי שהתקדם למרות הטיפול או חולים עם גידול גרורתי קיימת כיום האפשרות של טיפול בתרופות חדשניות במנגנון של אימונותרפיה (טיפול המעודד את מערכת החיסון).
קרצינומות תאי הקשקש
סוג נוסף שמהווה כ-2% עד 8% מהגידולים הסרטניים בשלפוחית השתן הוא 'קרצינומת תאי הקשקש' (SCC – קיצור של Squamous Cell Carcinoma). סוג גידול זה שכיח במדינות שבהן שכיח זיהום של הטפיל בילהרציה, שהיה בעבר שכיח בארץ ישראל אולם כיום נמצא בעיקר במדינות מתפתחות, והמהווה את אחד מגורמי הסיכון למחלה.
אדנוקרצינומות
סוג שלישי עיקרי של גידולי סרטן שלפוחית הוא מסוג 'אדנוקרצינומה' (Adenocarcinoma). סוג זה מהווה כ-1% עד 2% מכלל המקרים של סרטן שלפוחית השתן.
סוגים נוספים
קיימים סוגים נוספים ונדירים המהווים פחות מ-1% מכלל הגידולים הסרטניים בשלפוחית השתן: סרקומות (Sarcoma): גידול סרטני שמקורו בתאי שומן, שריר או כלי דם המצויים בשלפוחית השתן. גידול ממקור כלי דם מכונה 'אנגיוסרקומה' (Angiosarcoma), וממקור שריר מכונה 'ליומיוסרקומה' (leiomyosarcoma). כמו כן, גידולים סרטניים בשלפוחית השתן המכונים 'קרצינומות של תאים קטנים' (Small Cell Carcinoma) מתפתחים מתאים נוירואנדוקריניים בשלפוחית השתן.
שכיחות סרטן שלפוחית השתן
למרות שהמודעות הציבורית לסרטן שלפוחית השתן פחותה ביחס לסוגי סרטן אחרים, הרי ששכיחות המחלה אינה מבוטלת ובמדינות המערב היא מהווה את הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב גברים והשמיני בשכיחותו אצל נשים. בשנים האחרונות מתועדת עלייה בשכיחות סרטן שלפוחית השתן בקצב קבוע של 0.8% לשנה, שקשורה בין השאר לגורמי הסיכון המיוחסים למחלה, בייחוד עישון סיגריות וחשיפה לכימיקלים מהסביבה.
בישראל מאובחנים מדי שנה בין 1,000 ל-1,500 חולים בסרטן שלפוחית השתן. בארה"ב נמנים עד 75,000 מקרים חדשים בשנה. באוכלוסייה היהודית בארץ, משנת 1980 עד 2013 חלה עלייה של 9% בשיעור התחלואה בקרב גברים ישראלים לשיעור של 25.74 לכל מאה אלף גברים, ואילו שיעורי התחלואה בקרב נשים נותרו קבועים והגיעו ל-4.47 למאה אלף איש.
שכיח יותר בגברים ומבוגרים
לפי נתונים מארה"ב, גידול שלפוחית השתן שכיח בקרב גברים פי 3 עד 4 יותר מאשר אצל נשים. בגברים זהו הסרטן הרביעי בשכיחותו אחרי סרטן הערמונית, סרטן הריאות וסרטן המעי הגס ומהווה 6.6% מכלל הממאירויות, ואילו אצל נשים זהו הגידול השמיני בשכיחותו – כ- 2.4% מכלל הגידולים הסרטניים. סרטן שלפוחית השתן עלול להיות מאובחן גם בקרב ילדים ונוער, אך שכיחותו עולה עם הגיל, והוא מאובחן בעיקר באוכלוסייה המבוגרת.
על פי נתוני משרד הבריאות לשנת 2011, הסיכון בישראל לפתח סרטן בשלפוחית השתן הוא בקרב 1 מכל 21 גברים יהודים, 1 מכל 107 נשים יהודיות, 1 מכל 25 גברים ערבים ו-1 מכל 131 נשים ערביות.
סרטן שלפוחית השתן: שלבי המחלה ופרוגנוזה
* ד"ר דניאל קייזמן הוא מנהל השירות לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.
עדכון אחרון: מארס 2017