מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדמדריכיםסרטן ושיער: כל מה שצריך לדעת

סרטן ושיער: כל מה שצריך לדעת

כימותרפיה וטיפולים אחרים לסרטן עלולים לגרום לנשירה. האם אפשר להפחית אובדן שיער בטיפולים כימותרפיים? אילו פתרונות קיימים למי שמבקש להסתיר את הקרחת? ומה חשוב לדעת על פאות לפני שרצים לקנות? המדריך המלא

מאת אלה הר-נוי. * יעוץ מקצועי: ד"ר נעה אפרת בן ברוך
תגובות 0

(תמונות: אלינור הררי, דוגמנית: טלי שגב, סטיילינג: יאנה דרום)
(תמונות: אלינור הררי, דוגמנית: טלי שגב, סטיילינג: יאנה דרום)

כשאורית התיישבה למדוד פאות לקראת תחילתם של טיפולים כימותרפיים, שבוע בלבד לאחר שאובחנה עם סרטן שד גרורתי, היא סיפרה שמרגע שהוסבר לה שהשיער צפוי לנשור היא לא הצליחה לשמוע יותר שום דבר שהרופאה אמרה. כשחבשה פאה מוצלחת במספרה של עמותת פ.ל.א - פאה, נראה היה כאילו הוסר נטל גדול מכתפיה.

 

במחקרים גם נשים וגם גברים מדווחים כי אובדן השיער היא תופעת הלוואי שהם חוששים ממנה ביותר לאחר שאובחנו בסרטן. ההתקרחות משפיעה על דימוי הגוף, ועבור רבים אובדן השיער הוא סימן לעולם שיש לך סרטן. 

 

במדריך זה ריכזנו בעזרת מיטב המומחים את כל מה שכדאי לחולי סרטן לדעת בנושא שיער ואת כל הפתרונות שביכולתם להקל על ההתמודדות עם אובדן שיער – עד שהוא יגדל חזרה.

 

 

למה חולי סרטן עלולים לאבד שיער?

 

חלק מהטיפולים לסרטן גורמים למטופלים לאבד את השיער שלהם או חלק ממנו.

 

כימותרפיה

 

כימותרפיה זה טיפול הניתן באמצעות תכשירים כימיים שנועדו לעצור את ההתחלקות של התאים הסרטניים. מכיוון שהחומרים הכימיים עוצרים את ההתחלקות של תאים, גם רקמות נוספות בגוף, בעיקר אלו שמתחלקות מהר, עלולות להיפגע, לרבות זקיקי השיער – מה שמוביל לנשירה.

 

לא כל המטופלים בכימותרפיה יאבדו את שיערם, ולפעמים קשה לנבא איזה מטופל יאבד שיער ואיזה לא – אפילו כאשר הם מטופלים באותן התרופות.

 

בחלק מהמקרים מדובר בנשירה קלה בלבד, אצל אחרים עלולה להיות נשירה חלקית או מלאה, מדורגת או מהירה ביותר – שמתרחשת לפעמים אפילו תוך יום או יומיים.

 

חלק מהתרופות עלולות לגרום להידלדלות השיער רק בקרקפת. אחרות עלולות לגרום גם לנשירה של שיערות במקומות אחרים בגוף לרבות גבות ואפילו ריסים.

 

לעיתים נשירת השיער תהיה מלווה בגרד, כאב או רגישות באזור הקרקפת.

 

הקרנות

 

טיפול בהקרנות לראש פעמים רבות גורם לאיבוד שיער קרקפת, כשחומרת הנשירה תלויה בטיפול.

 

האם כל כימותרפיה גורמת לנשירת שיער?

 

לא כל כימותרפיה גורמת לאובדן שיער. מומלץ לבדוק עם הרופא אם התרופות הכימותרפיות שנרשמו עלולות לגרום לאובדן שיער, אם זה צפוי להתרחש במהירות או בהדרגתיות ואם צפויה להיות התדלדלות של השיער או התקרחות של ממש. זה יאפשר לתכנן קדימה.

 

"חשוב לזכור כי אין קשר בין נשירת השיער ליעילות הטיפול, וכן שהשיער צומח חזרה. רק במקרים חריגים לא תהיה צמיחת שער מלאה" אומרת ד"ר נעה אפרת בן ברוך, אונקולוגית בכירה המומחית לטיפול בסרטן השד ולשעבר מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן.

 

מתי צפוי להתחיל אובדן השיער?

 

בחברה האמריקאית לסרטן מסבירים כי אם אובדן השיער עתיד להתרחש, לרוב זה מתחיל תוך השבועיים הראשונים של הטיפול הכימותרפי, מחמיר חודש עד חודשיים לאחר תחילת הטיפול ועשוי להימשך עד מספר שבועות לאחר תום הטיפול. בחלק מהמקרים בין טיפולים ניתן יהיה להבחין בשיער חדש שצומח מעט ונושר מחדש.

 

הנשירה לרוב מתחילה במהלך השבועיים הראשונים לטיפול (דוגמנית מושלמת: טלי שגב. צילום: אלינור הררי)

 

"תזמון נשירת השיער תלוי מעט בגיל, כאשר אצל נשים צעירות הנשירה תתחיל מעט מאוחר יותר", אומרת ד"ר בן-ברוך.

 

"בדרך כלל בערך כשבוע-עשרה ימים מהטיפול הראשון מתחיל או גרד או רגישות כלשהי עם תחילת הנשירה, בעיקר אם יש שיער ארוך. לפעמים זה בא לידי ביטוי בפלונטרים וראסטות והקרקפת מתחילה לכאוב" אומר אלי בן-זיקרי, מייסד עמותת פלא-פאה. "יש כאלה שהנשירה אצלם מתחילה כבר תוך 5-4 ימים מתחילת הטיפול".

 

האם ניתן להפחית נזקים לשיער במהלך הטיפולים?

 

לא קיים כיום טיפול שיכול להבטיח שהשיער לא ינשור בעקבות טיפולים כימותרפיים. מספר טיפולים נחקרו כאמצעים אפשריים למניעת הפגיעה בשיער, אבל אף אחד מהם לא הוכח כיעיל לחלוטין, לרבות כובעי קירור – עליהם נפרט מיד.

 

מעבר לכך, חשוב להיות עדינים עם השיער, ולא להבהיר, לצבוע, לסלסל אותו או להשתמש ברולרים חמים לפני הטיפולים וכמובן שגם במהלכם – מאחר שזה עשוי להחליש את השיער.

 

מהם כובעי קירור?

 

כאמור, טיפול כימותרפי עובד על ידי התקפת תאים שמתחלקים במהירות, אבל בכך הוא פוגע גם בתאי שיער המתחלקים מהר, מה שמוביל לאיבוד שיער.

 

בניסיון להפחית את אובדן השיער בעקבות טיפולים כימותרפיים פותחו כובעי קירור – שבעבר היו עשויים קרחונים וכיום כבר קיימות גרסאות מתקדמות וממוחשבות שלהם.

 

הרעיון הוא שעל ידי הורדת הטמפרטורה של הקרקפת – לפני, במהלך ולאחר כל טיפול – כלי הדם מתכווצים ומפחיתים את זרימת הדם לזקיקי השיער, מה שיסייע להפחית איבוד שיער באמצעות הגבלת כמות התרופות הכימותרפיות המגיעות לזקיקים.

 

היעילות והבטיחות של כובעי הקירור עדיין נחקרות אך חלקם כבר אושרו על ידי רשויות בריאות, ובינתיים נראה שהמערכות החדשות יעילות עבור חלק מהמטופלים. במחקר שהוצג בכנס בנושא סרטן השד שנערך בסן אנטוניו בדצמבר 2016 דווח על שיעורי הצלחה של 50%: בקרב מטופלות שהשלימו ארבעה מחזורים של כימותרפיה, מתוכן 95 שעברו טיפולי קירור ו-47 שלא עברו טיפולי קירור, נמצא כי רוב השיער נשמר בקרב 48 מטופלות שעברו טיפול בקירור, לעומת אף לא אחת מהנשים בקבוצת הביקורת. תופעות הלוואי שדווחו במהלך המחקר היו קלות, וכללו כאבי ראש וחוסר נוחות זמנית בכתפיים, בצוואר או בקרקפת.

 

בכמה בתי חולים בישראל כבר משתמשים בכובעי קירור, ולפני תחילת הטיפולים מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל כדי להבין אם כובעי קירור הם אפשרות עבורך.

 

היעילות של שיטות לקירור הקרקפת עשויות להיות תלויות בטכנולוגיית הקירור, סוג התרופות הכימותרפיות, במינון הכימותרפיה, ברמת ההידוק של כובע הקירור לקרקפת וביכולת של המטופל לסבול את הקור. ייתכן שגם עובי השיער משפיע על יעילות הטיפול. מחקרים מסוימים העלו את האפשרות שאנשים עם שכבת שיער עבה יותר עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לאובדן השיער למרות הטיפול בקור בהשוואה לאלה עם שיער דליל יותר, והסיבה לכך עשויה להיות ששיער עבה מבודד את הקרקפת ומונע מהקור להגיע אליה.

 

מה מומלץ לעשות לפני הנשירה?

 

ההחלטה אם לכסות את הראש כשהשיער נושר היא החלטה אישית לחלוטין והיא עשויה גם להשתנות לאורך הזמן (צילום: אלינור הררי)

 

שקלו להסתפר: אם המחשבה על איבוד השיער מטרידה אותך, אפשרות אחת היא לעשות תספורת קצרה. שיער קצר נוטה להראות מלא יותר מאשר שיער ארוך. מעבר לכך, המעבר משיער ארוך לשיער קצר עשוי להקל על המעבר לקרחת של ממש.

 

"לנשים עם שיער ארוך כדאי להסתפר" ממליצה ד"ר בן-ברוך "הנשירה המוחלטת (לדוגמה עם אדריאמיצין) מתרחשת תוך ימים ספורים ואינה נעימה, עד כדי כאב בקרקפת. כאשר הנשירה היא עם שיער קצר, הנשירה פחות לא-נעימה".

 

מומלץ גם לשקול לגלח את הראש לגמרי לפני שהשיער מתחיל לנשור בגושים. "יש גישות שונות" אומרת יאנה דרום, שהתמודדה עם סרטן השד בעצמה ומאז פתחה חנויות של אופנה ואביזרים לנשים שמתמודדות עם סרטן שד. "אני באופן אישי וכך גם עוד נשים ניסינו למשוך את הזמן עם השיער שלנו עד הרגע האחרון. בטיפולי סרטן השד השיער נושר בצורה מסיבית כעשרה ימים לאחר הטיפול הראשון ולכן רק ביום של הטיפול השני הלכתי לעשות קרחת ודווקא הייתי בגישה של 'זבנג' וגמרנו".

 

תחקיר כיסוי ראש: ההחלטה אם לכסות את הראש כשהשיער נושר היא החלטה אישית לחלוטין והיא עשויה גם להשתנות לאורך הזמן. עם זאת, עוד לפני תחילת הטיפולים מומלץ להכיר את האפשרויות השונות לכיסוי הראש ולהבין עד כמה הפתרונות השונים עשויים להתאים לך בעת הצורך.

 

"נשירת שיער זה עוד תהליך טראומטי" אומר בן-זיקרי. "רצוי לבדוק את האפשרויות לפני תחילת הטיפולים. להיות מוכנים. זה נותן רגיעה כלשהי, לסמן וי - פתרנו את הדאגה של השיער - ועכשיו אפשר להתרכז בלהפנות את הכוחות להתמודד עם הטיפול".

 

עוד על פאות

עוד על פתרונות אחרים לכיסוי ראש

 

לדעת מראש מה האפשרויות. בן-זיקרי במספרה של פ.ל.א-פאה בקפלן (צילום: אלה הר-נוי)

 

כיצד מומלץ לטפל בראש במהלך הטיפולים הכימיים?

 

חשוב להמשיך לטפל בשיער שנותר בעדינות גם במהלך הטיפול הכימותרפי. ייתכן שניתן להפחית במידה מסוימת אובדן שיער על ידי הימנעות ממשיכות או סירוק יתר. "עדיף ככל שניתן לא לחפוף, לא להבריש. מינימום לגעת, כי כל נגיעה מורידה את השיער מהשורש" אומר בן-זיקרי.

 

חשוב גם להגן על הקרקפת הרגישה מפני השמש באמצעות מריחת קרם הגנה או כיסוי.

 

מומלץ להיות עדינים גם עם הריסים והגבות שעשויים להיות מושפעים אף הם.

 

מתי השיער צפוי לצמוח חזרה? ואיך הוא צפוי להראות?

 

השיער מתחיל לגדול חזרה לפעמים אפילו לפני תום הטיפולים הכימיים ולרוב צומח חזרה תוך חודשים עד חצי שנה לאחר תום הטיפול.

 

"לעיתים תתחיל צמיחת שיער לקראת סוף המחזור הטיפולי, לדוגמה אצל נשים שמקבלות 12 טיפולים שבועיים של טקסול שבועי, תתחיל צמיחת שיער לקראת סוף הטיפול" אומרת ד"ר בן-ברוך. "כמו כן לפרקים תהיה נשירה ובהמשך צמיחה ושוב נשירה".

 

"לפעמים הצמיחה היא לא טוטלית ומגלים מקומות שאין צמיחה ומגלחים שוב את הפלומה שגדלה" אומר בן-זיקרי. 

 

השיער שגדל לאחר הטיפולים עשוי להיות שונה מהשיער שהיה בעבר בגוון או בעל מרקם אחר – שינויים שלרוב הם זמניים – השיער יכול למשל להיות דליל מאוד, מתולתל יותר או שהוא עשוי להיות אפור עד שהתאים ששולטים על הפיגמנט של השיער יתחילו לתפקד שוב.

 

השיער החדש שגדל יהיה שברירי במיוחד לנזקים שנגרמים על ידי מוצרי עיצוב ומכשירי חימום למיניהם. כדי לא לפגוע בשיער או בקרקפת הרגישה, מומלץ לחכות עם טיפולי יופי כמו צביעת שיער או החלקת שיער עד שהוא יגדל להיות חזק יותר.

 

פאות

 

קיימות הרבה אפשרויות לקבל פאה בתרומה, לרבות פאות איכותיות ביותר (צילום: אלה הר-נוי)

 

מה חשוב לדעת לפני שרוכשים פאה?

 

פאות עשויות להיות יקרות מאוד, במיוחד פאות משיער טבעי שעולות אלפי שקלים. "אישה שמגלה שנושר לה השיער מרגישה שזה הדבר הכי נורא, והדבר הראשון שעובר לכולן בראש זה פאה. אבל בסופו של דבר רבות מהנשים האלה מגלות שזה לא כל-כך נורא, שלא חייבים פאה" אומרת דרום.

 

לפני שרוכשים פאה כדאי לקחת מספר דברים חשובים בחשבון:

 

זה עשוי להיות לא נוח. פאות עשויות להיות לא נוחות, ועבור חלק מהמטופלות אפילו בלתי נסבלות. פאה עשויה להיות כבדה, חמה ומגרדת – ולעיתים הקרקפת רגישה וזה עשוי להיות קשה במיוחד. לפני שרוכשים פאה חשוב למדוד פאה ולהתנסות להסתובב עמה זמן מה. ניתן להשאיל פאות מעמותות למטרה זו.

 

קיימת אפשרות לקבל פאה בתרומה. קיימות הרבה אפשרויות לקבל פאה בתרומה, לרבות פאות איכותיות ביותר. על העמותות שמסייעות עם פאות

 

את יכולה לבחור – דומה או שונה. אפשר לקנות פאה שונה לגמרי מהשיער הרגיל. למי שמבקשת להתאים את הפאה כמה שיותר לשיערה ולא מודדת פאות לפני תחילת הטיפולים, מומלץ לצלם את התסרוקת וכן לגזור ולשמור קצוות שיער לפני הטיפול.

 

גודל: אם את בוחרת פאה לפני ההתקרחות חשוב לקחת בחשבון שלאחר סיום הנשירה תזדקקי למידת פאה קטנה יותר ומומלץ לרכוש פאה שניתן להתאים את גודלה.

 

פאה סינטטית או שיער אמתי?

 

פאות ניתן להכין משיער אדם טבעי או חומרים סינטטיים. פאות מחומרים סינטטיים הן זולות יותר ועשויות להיות קלות יותר לתחזוק. עם זאת, הן לא מחזיקות מעמד זמן רב כמו פאות משיער אמתי והגמישות בעיצוב שלהן עשויה להיות מוגבלת.

 

"פאה סינטטית אני משתדל לתת רק בתקופה של החורף - מאוקטובר-נובמבר עד פברואר. מאוד חם איתה ובקיץ קשה מאוד להסתובב איתה והיא עלולה לגרום לגירויים ופצעים בקרקפת" אומר בן-זיקרי.

 

פאות משיער אמתי ניתן לעצב בדיוק כמו שיער רגיל, אך הן עשויות להשתנות במזג אוויר שונה וזקוקות לתחזוקה. אחת לשלושה שבועות יש לחפוף את הפאה.

 

האם יש השתתפות בעלות של פאה?

 

סל הבריאות מכסה כיום 30% מעלות פאה לחולים אונקולוגיים ועד לתקרה של 500 ש"ח, אולם בפועל עלותה של פאה עשויה להגיע לכ-3,000-2,000 ש"ח ולפעמים אף הרבה מעבר לכך.

 

בקופות החולים השונות מציעים כיום החזרים נוספים עבור פאות לחולי סרטן שמשתנים בהתאם לביטוח המשלים שהמבוטחת מחזיקה.  

 

אילו עמותות מסייעות עם פאה?

 

במספרה של עמותת פ.ל.א-פאה בקפלן (צילום: אלה הר-נוי)

 

חולי סרטן יכולים לקבל פאות בהשאלה דרך עמותות העוסקות בטיפול בחולים אונקולוגיים בין היתר:  

 

עמותת פ.ל.א-פאה מספקת פאות חינם לשיפור איכות חייהן של נשים חולות סרטן המצויות בשלב הטיפולים הכימותרפיים. בעמותה אף מסייעים בתחזוקת הפאה שכוללת חפיפתה וייבושה כל שלושה שבועות. לאתר עמותת פ.ל.א-פאה 

 

האגודה למלחמה בסרטן. האגודה למלחמה בסרטן מפעילה שירות השאלת פאות ללא תשלום. ניתן לפנות לסילויה אלשוילי, בטל.03-5721618 או בדוא"ל: silvia_a@cancer.org.il

 

עמותת ברכה. העמותה שפועלת לקידום ההתמודדות ומניעת הסיכון של סרטן השד והשחלות המשפחתי מפעילה פרויקט 'יד שניה' לשימוש חוזר של פריטים המשמשים נשים לאחר ניתוחים להסרת גידולים בשד, לרבות פאות.

 

גמאני מוסרת פאה. גמאני מוסרת פיאה הוא מיזם שנולד בקבוצת הפייסבוק "גמאני חליתי בסרטן השד" במסגרתו מתנדבות מרכזות פאות ומציעות אותן למסירה לבנות שנמצאות בטיפולים. 054-4563944. 

 

תחליפי פיאות  

 

"אפילו אם רק יבצבץ קצת שיער, זה כבר נותן תחושה של בריאות". תוספת שיער קצרה שלא מכסה את הקרקפת ומטפחת עם נפח (צילום: אלינור הררי)

 

חבישת פאה כרוכה לעיתים בחוסר נוחות. הפאה עשויה לגרד, להיות כבדה וגם חמה. כיום קיים מגוון פתרונות אחרים שמאפשרים להסתיר את הקרחת למי שמבקשת, עבור חלקם ניתן לקבל החזרים כספיים כתחליף לפאה.

 

"אפילו אם רק יבצבץ קצת שיער, זה כבר נותן תחושה של בריאות, לא רק למי שמסתכל על האישה, אלא גם לאישה עצמה" אומרת דרום "קיימים פתרונות כגון תוספות שיער – סרט מגומי שמחובר עליו שיער שניתן ללבוש מתחת לכובע או מטפחת ומשאיר את הקרקפת מאווררת. יש אפילו כובע מצחייה שהשיער מחובר אליו. יוצאים לאסוף את הילדים או לסופר, פשוט שמים את הכובע והולכים".  

 

  שיער מחובר לגומי שניתן ללבוש מתחת לכובע או מטפחת. יאנה דרום וטלי שגב ב'יאנה פאשן' (צילום: אלינור הררי)

 

הקרקפת נשארת מאווררת (צילום: אלינור הררי)

 

 יוצאים לאסוף את הילדים או לסופר, פשוט שמים את הכובע והולכים (צילום: אלינור הררי)

 

מטפחות וכובעים

 

מטפחות וכובעים יכולים לשמש להסתרה של הקרחת או להגנה על הקרקפת, עם או בלי תוספות שיער.

 

כשבוחרים מטפחת חשוב למצוא כזו שתתאים לקשירה על הראש. "עדיף שיהיה בד ארוך וחשוב גם שזה יהיה בד נמתח – שיש בו תכונה של גומי כמו טריקו – שמאפשר קשירה ונצמד לראש. צריך גם לוודא שזה בד נושם, בד קליל" אומרת דרום.

 

"יש מטפחות בייסיק – המטפחות המוכרות מבני ברק עם כיווץ מאחורה, שאנשים מזהים עם מחלה. אבל כשיש מטפחת עם טיפה נפח או טוויסט אחר זה כבר נותן הרגשה נפשית יותר נוחה" היא מוסיפה. 

 

"כיום יש גם מטפחות שלא דורשות התמחות בקשירה, עם כמה שפחות התעסקות לדוגמה, מטפחת בייסיק שפשוט מניחים על הראש או מטפחת צינור – שמלבישים כמו כובע של גמד ואז מלפפים".

 

כמה שפחות התעסקות: מטפחת בייסיק שפשוט מניחים על הראש (צילום: אלינור הררי)

 

מטפחת בייסיק שלא דורשת התמחות בקשירה (צילום: אלינור הררי)

 

מטפחת צינור (צילום: אלינור הררי)

 

מלבישים כמו כובע של גמד ואז מלפפים (צילום: אלינור הררי)

 

 

* ד"ר נעה אפרת בן ברוך, אונקולוגית בכירה המומחית לטיפול בסרטן השד ולשעבר מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן

 

** אלי בן-זיקרי הוא ספר שעובד עם חולי סרטן באופן יומיומי במסגרת עמותת פ.ל.א-פאה, אותה ייסד לאחר שהתמודד עם המחלה בעצמו 

 

*** יאנה דרום היא בעלת חנויות אופנה ואביזרים לנשים המתמודדות עם סרטן השד שפתחה לאחר שהתמודדה עם המחלה בעצמה


עדכון אחרון: מארס 2024