סרטן השד
מנהלי קהילה




מובילי קהילה


סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
נשים שאובחנו עם סרטן השד ובמקביל מתמודדות עם השמנה נמצאות בסיכון גבוה להישנות המחלה ותמותה. מה ההמלצות?

לאחרונה מתחדד הקשר בין תופעת ההשמנה לעלייה בסיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן, ובכללם גם סרטן השד.
לפי מטה אנליזה, שפורסמה ביולי 2023 בכתב העת BMC Women's Health, השמנה אינה מגנה מפני סרטן אצל נשים לפני גיל המעבר, ואילו לאחר גיל המעבר השמנה מעלה ב-26% את הסיכון למחלה. לפי מטה אנליזה מסין שפורסמה בנובמבר 2024 בכתב העת British Journal of Cancer, כל עלייה של 5% באחוזי השומן בגוף מלווה בסיכון גבוה ב-15% לסרטן השד לאחר גיל המעבר.
בעוד ההשלכות של התמודדות עם השמנה וסרטן השד במשולב עדיין מתבררות בקהילה הרפואית והמדעית, נתונים חדשים שהוצגו לאחרונה בכנס בארה"ב מצאו כי השמנה מלווה בעלייה בסיכון להישנות של סרטן השד בשלב המוקדם לאחר תום הטיפולים, ובנוסף היא קשורה לעלייה בסיכון לתמותה. על רקע הממצאים – גם למאובחנות עם סרטן השד חשוב להקפיד על משקל תקין ולהוריד משקל עודף.
יותר חולות עם משקל עודף
המחקר בחן נתונים מתוך מאגר EBCTCG (קיצור של Early Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group) – מאגר המאגד נתונים של מאות אלפי נשים שהשתתפו ב-500 מחקרים מבוקרים על סרטן השד. נתונים שנאספו בעשור הקודם במאגר זה העלו שתי שאלות שהמחקר הנוכחי שאף לבחון: ראשית, האם ההשפעה של מדד מסת הגוף שונה לנשים לפני גיל המעבר לעומת נשים לאחר גיל המעבר?; ושנית, מה ההשפעה של מדד מסת הגוף במקרים של סרטן שד שלילי לקולטנים לאסטרוגן (ER-).
בהתבסס על נתוני המאגר בחנו החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה 206,904 נשים עם סרטן שד מוקדם, מרביתן (60%) לאחר גיל המעבר והרוב (77%) עם מחלה חיובית לקולטנים לאסטרוגן. מדד מסת הגוף BMI (מדד ההשמנה) של המשתתפות המחקר נע בין 15 ל-50 יחידות, כאשר השמנת-יתר הוגדרה במדד בגובה 30 יחידות ומעלה, ואילו עודף משקל הוגדר במדד בגובה 30-25 יחידות. המדד הממוצע של המשתתפות במחקר עמד על 27.1 יחידות, כאשר מעל לרבע מהנשים (27%) אובחנו עם עודף משקל או ההשמנת יתר. נתונים היסטוריים מהמאגר הצביעו על כך ששיעורי ההשמנה אצל חולות בסרטן השד עלו בהשוואה לשנות ה-80 של המאה ה-20 (19%).
התוצא העיקרי של המחקר בחן את הקשר בין מדד מסת גוף ובין שיעורי תמותה וכן שיעורי הישנות מרוחקת של סרטן השד – כלומר שהסרטן חוזר כסרטן שד גרורתי ולמעשה מדובר בסרטן שני לאחר סרטן השד.
ממצאי המחקר מצביעים על קשר מובהק סטטיסטית בין מדד מסת הגוף ובין הסיכון להישנות מרוחקת, כאשר עלייה של 5 יחידות במדד ה-BMI לוותה בעלייה של 6% בסיכון היחסי להישנות מרוחקת ראשונה. קשר זה נותר עקבי לנשים הן לפני גיל המעבר (סיכון גבוה ב-8%) והן לאחר גיל המעבר (סיכון גבוה ב-5%).
מהנתונים עולה כי הקשר בין מדד מסת גוף ובין הישנות מרוחקת עצמאי ואינו תלוי במאפייני הגידול, קבלת טיפול משלים, שנת אבחנה, משך זמן שחלף מהאבחנה או נוכחות או העדר קולטנים להורמונים.
בהשוואה לנשים עם מדד השמנה נמוך מ-25 יחידות, כלומר עם משקל תקין, לנשים עם עודף משקל תועדה עלייה של 7% בסיכון להישנות מרוחקת של סרטן השד ולנשים עם השמנת-יתר תועד סיכון גבוה ב-17% להישנות מרוחקת של המחלה. בנוסף, חולות סרטן השד עם עודף משקל והשמנה היו בסיכון גבוה יותר לתמותה.
הממצאים הוצגו בכנס סן אנטוניו לסרטן השד שנערך בדצמבר 2024 על ידי ד"ר הונגצ'או פאן (Hongchao Pan) מאוניברסיטת אוקספורד.
ירידה מבוקרת
החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון האם התערבויות להורדת המשקל לנשים עם סרטן השד עשויות להשפיע לטובה על ירידה בסיכון להישנות המחלה ולתמותה, לרבות טיפול בתרופות ההרזיה החדשות שצוברות פופולאריות מקבוצת האנלוגים להורמון GLP-1 – תרופות שפותחו במקור כתרופות לסוכרת שהוכיחו לאחרונה יעילות בהורדת משקל עודף וכן בהפחתת הסיכון הקרדיו וסקולארי, כשהן ניתנות בשילוב עם אורח חיים בריא. מחקר אמריקאי חלוץ שבוצע במרכז הרפואי לסרטן ממוריאל סלואן קטרינג, שהוצג ביוני 2024 בכנס ASCO של החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית, מצא כי נשים עם סרטן השד שטופלו בתרופות החדשות להרזיה הצליחו להשיג ירידה של 5% במשקל העודף.
לנשים עם סרטן השד מומלץ להפחית במשקל העודף בצורה מבוקרת – מאחר והטיפולים למחלה חושפים אותן גם לסיכון של מחסור ברכיבי מזון חיוניים עד כדי תת תזונה.
ממצאי המחקר הנוכחי מלווים בעדויות נוספות על סיכון מוגבר לנשים עם סרטן השד שמתמודדות עם משקל עודף. לפי סקירה בנושא שפורסמה באפריל 2012 בכתב העת Cancer, חולות סרטן השד עם השמנה עשויות להשיג תוצאות גרועות יותר בניתוחי סרטן השד לכריתה מלאה של השד (מסטקטומי) ובניתוחי שחזור שד; השמנה בסרטן השד מעלה את הסיכון להתפתחות לימפאדמה – בצקת לימפטית לאחר ניתוח שד; נשים עם סרטן השד והשמנה מתמודדות יותר עם תשישות מוגברת ודלקות וכאבים במפרקי הגוף (ארתרלגיה); ובנוסף יש עדויות ממחקרים על כך שנשים עם עודף משקל שמטופלות לסרטן השד בכימותרפיה ובטיפול הורמונאלי מצויות בסיכון גבוה יותר לתופעות לוואי, למשל גלי חום.
עוד על תזונה נכונה למחלימות מסרטן השד
Abstract GS2-09. Presented at: San Antonio Breast Cancer Symposium; Dec. 10-13, 2024; San Antonio