סרטן המעי הגס
מנהלי קהילה
סרטן המעי הגס: מי מטפל בך?
אילו מומחים מעורבים באבחון ובטיפול של סרטן המעי הגס? אילו רופאים ילוו את המטופלים לאחר סיום הטיפולים? מדריך
מהרגע בו עולה חשד לסרטן המעי הגס, דרך האבחון, הטיפול וההחלמה, עובר המטופל בין אנשי מקצוע רבים בתחום הרפואה. מדובר במחלה מורכבת, ומעבר להשפעתה על המעי, היא עלולה להשפיע על איברים ומנגנונים תפקודיים שונים בגוף, מה שמדגיש את הצורך בהכוונה והבנה של התהליך: לאיזה רופא או איש מקצוע צריך לפנות בכל שלב של המחלה. בנוסף, במהלך הטיפולים, המטופל עובר בדיקות, טיפולים והתייעצויות עם רופאים ואנשי מקצוע פרא-רפואיים שונים ועם אנשי מקצועות תומכים: נפשית ופיזית.
אז מי מטפל בך בכל שלב? להן פירוט על הצוות הרב-תחומי שמהווה חלק בלתי נפרד מצוות המטפלים.
שלב האבחון
רופא משפחה
הבירור הראשוני לסרטן המעי הגס מתחיל בדרך כלל אצל רופא המשפחה. חשד עלול להתעורר בעקבות תוצאות חיוביות לבדיקת דם סמוי בצואה או כשהמטופל מגיע עם תסמינים. הרופא יפנה את המטופל להמשך בירור אצל רופא מומחה: גסטרואנטרולוג, שיפנה לבדיקת קולונוסקופיה ברוב המקרים, או שרופא המשפחה יפנה ישירות לבדיקה.
בתהליך האבחון ואחריו, רופא המשפחה בעל תפקיד חשוב והוא המקשר בפועל בין הטיפול בבית החולים לבין הקהילה.
גסטרואנטרולוג מומחה
תחום ההתמחות של רופא מומחה לגסטרואנטרולוגיה הוא מחלות בדרכי העיכול והכבד. בדיקת הקולונוסקופיה עצמה מתבצעת במכונים רפואיים או בבתי חולים על ידי רופא גסטרואנטרולוג. תוצאות ראשוניות ניתנות לנבדק לאחר ההתאוששות מהבדיקה (אם נמצא פוליפ שהוסר בבדיקה / נמצא פוליפ גדול שלא הוסר / נמצאה בעיה אחרת במעי / המעי נקי). תוצאות סופיות, כולל בדיקה פתולוגית של הריקמה שהוצאה במידה ונלקחה ביופסיה מועברות בדרך כלל בהמשך לרופא שהפנה לבדיקה (רופא המשפחה או גסטרואנטורלוג בקהילה בקופות החולים - בקהילה).
שלב הטיפול
אונקולוג/ית
האונקולוג מרכז את כל האפשרויות הטיפוליות בסרטן. החל משלב אבחון שלב המחלה, קשר מתמיד עם המנתח על מנת לקבל החלטות בנוגע לתזמון הניתוח (לפני או אחרי טיפולים כימותרפיים ואחרים), תכנון הטיפולים הנדרשים (כימותרפיה/הקרנות/ביולוגיים) וליווי בזמן ולאחר הטיפולים.
כירורג/ית
הרופא המנתח אחראי על הסרת הגידול מהמעי הגס ומכל ריקמה או איבר אחר בו אותרו תאים סרטניים או שיש חשד לכאלו (בדרך כלל בבלוטות הלימפה הסמוכות).
אח/ות מתאמ/ת
בחלק מהמרכזים הרפואיים לטיפול בחולי סרטן המעי הגס, תהיה אחות מתאמת שתפקידה לקשר בין החולה ומשפחתו לגורמים השונים, הרפואיים, הפרא-רפואיים, הנפשיים והסוציאליים - על פי הצורך. כך לדוגמה, בכל מקרה של תופעות לוואי מהטיפול או חשש מבעיה חדשה, יש לפנות לאח/ות מתאמ/ת או לאונקולוג המטפל.
אחות סטומה
בסרטן המעי הגס, בחלק מהמקרים יש צורך בסטומה זמנית או קבועה. קיימת פונקציה נוספת של אח/ות סטומה, האחראי/ת על הדרכה וליווי בכל הנוגע לטיפול בסטומה.
רופאים מומחים לטיפול בתופעות לוואי
לעיתים יש צורך באנדוקרינולוגים (יטפלו לדוגמה ביתר לחץ דם או הפרעות בטיפולי בלוטת התריס), רופאי עור (יטפלו לדוגמה באדמומיות או יובש), ורופאים מומחים אחרים בהתאם לצורך. אלו יעבדו בתיאום עם הצוות המטפל הקבוע.
תזונאי/ת קליני/ת
הקשר בין סרטן בכלל, וסרטן המעי הגס בפרט, לתזונה הוכח במחקרים רבים. תזונה מתאימה מסייעת לטיפול טוב יותר ולאיכות חיי המטופל בזמן ולאחר הטיפולים. מומלץ מאוד לחולים בסרטן המעי הגס להתייעץ עם תזונאי קליני במהלך הטיפולים ואחריהם.
פסיכולוג/ית
שירות פסיכולוגי מעורב לליווי הצד הנפשי של המטופל ושל משפחתו. הטיפול, אישי או קבוצתי בהתאם לצורך, מסייע בתהליך ההתמודדות החל משלב האבחנה ועד להחלמה. במרכזים מסויימים ישנו שירות של פסיכואונקולוגים שהתמחותם בטיפול בחולי סרטן.
עובד/ת סוציאלי/ת
עובדים סוציאליים נוטלים חלק בתהליך הקליטה של המטופל במרכז הרפואי. כל נושא רווחת המטופל תחת חסותם: זכויות המטופל, השירותים בהם הוא יכול להעזר, מענקים וכדומה. כמו כן, פנייה לתמיכה מחוץ למסגרת בית החולים, פיזית ונפשית, יכולה להעשות דרך העובדים הסוציאליים. כדאי להפגש עם העובדת הסוציאלית גם אם המטופל סבור שהוא אינו זקוק לסיוע, כיוון שהשירות הסוציאלי יכול להכיר אפשרויות לשיפור החיים שרוב האנשים לא מכירים.
יועצ/ת גנטי
קיימות תופעות גנטיות וקשרים בין מחלות מעי העוברות בתורשה לבין סרטן המעי הגס. יועץ גנטי יבחן את תוצאות הבדיקות של המטופל ויהיה מעורב גם בטיפול במטופל וגם בהמלצות לבני משפחתו של המטופל לבדיקות לגילוי מוקדם. ייעוץ גנטי במקרים אלו יכול להציל חיים.
רפואה משלימה
קיימים טיפולים משלימים הניתנים במשולב לטיפולים הרגילים. טיפולים משלימים יכולים לסייע בטיפול בתופעות לוואי, באיזון גוף-נפש ולתמוך בתהליך ההחלמה. הטיפולים יכולים להנתן בבית החולים, במסגרת הקהילה בקופות החולים או באופן פרטי. חשוב ליידע את הצוות הרפואי על הטיפולים המשלימים הניתנים למטופל.
מתאמ/ת מחקר
בעקבות המדע והרפואה המתפתחת, נחקרות ברחבי העולם אלפי תרופות, בניסיון למציאת פתרון לסרטן. השלב האחרון בבדיקת התרופות הוא מחקרים על בני אדם. טובת המטופל תמיד תהיה השיקול המוביל ולכן, אם קיים טיפול מוכח ויעיל, המטופל לא ישתתף בניסוי. אך אם מצבו מתאים להשתתפות בניסוי, תחת כל המגבלות הקיימות, מי שיתאם את כל השלבים יהיה מתא/ת מחקר המקשרת בין הצוות המטפל, המטופל וחברות התרופות.
כדאי להכיר את הצוות הרפואי הרחב שנוטל חלק בקביעת הטיפול:
רדיולוג/ית
רופא/ה המומחים בפענוח בדיקות דימות (CT, רנטגן, MRI וכדומה). המטופל לרוב לא יכיר את הרופא המפענח ויקבל את תוצאות ופענוח הבדיקה דרך האונקולוג המטפל.
רדיותרפיסט/ית
במקרה שיש צורך בהקרנות (בסרטן המעי הגס לרוב אין המלצה לטיפול בהקרנות), רדיותרפיסטים הם המתכננים ומתאימים את תוכנית ההקרנות (לתכנון חשיבות רבה בהצלחת הטיפול) ומבצעים את הטיפולים עצמם.
פתולוג/ית
כל ממצא המוסר בביופסיה (דגימה) או גידול המוסר בניתוח, עובר לבדיקה פתולוגית במעבדה. מטרת הבדיקה היא איפיון הגידול: ממאיר או שפיר, ובחינת הרכבו, בכל הקשור לרצף הגנטי שלו, לצורך התאמת טיפולים או ייעוץ גנטי למטופל ומשפחתו.
הצוות הרפואי לאחר סיום הטיפולים
על פי ההערכה, חיים היום בישראל עשרות אלפי מחלימים מסרטן המעי הגס. ממחקר שהתבצע במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה ותוצאותיו הראשוניות התפרסמו בשנת 2009, עולה כי מעל מחצית ממחלימי הסרטן שהשתתפו במחקר התלוננו על קשיים איתם הם מתמודדים הקשורים במחלת הסרטן איתה התמודדו בעבר: המדובר במחלות כרוניות ובעיות בריאותיות שונות, אך גם קשיים בשל שינוי במראה ובהופעה, בעיות פריון ועוד. תוצאות מחקר זה תואמות למחקרים שונים שנערכו בחו"ל. מכאן, שיש צורך בהמשך קשר ייחודי עם מחלימים מבסרטן, הכולל מעקב ובדיקות פיזיות ותמיכה נפשית מתאימה ככל שתדרש. עם זאת, בפועל לאחר סיום הטיפולים, מחלימים עלולים "ללכת לאיבוד" בכל הנוגע למי מטפל במחלים. גם כאן, יש חשיבות רבה לניהול עצמי: המשך תחזוק התיק הרפואי ותיוק המעקבים ותשומת לב לכל הנדרש בהמשך הדרך. חלק מבדיקות ומפגשי המעקב יתבצעו בבית החולים בו ניתן עיקר הטיפול במחלה, וחלקו יתבצע בקהילה, בקופות החולים.
הגורמים הרלוונטיים להמשך המעקב הם:
האונקולוג/ית המטפל/ת
הרופא שליווה את החולה מרגע האבחון ועד לסיום הטיפולים ייתן את ההמלצות המקצועיות להמשך מעקב: אלו בדיקות צריך לבצע ובאיזו תדירות, בדגש על הסיכון לחזרת המחלה.
רופא/ת המשפחה
עם סיום הטיפול, מצופה מהמטופל לשעבר והמחלים בהווה, לחזור לשיגרה. בשלב זה, יש לוודא שרופא המשפחה שלך מעודכן במצבך, בכל הטיפולים שעברת ובהמלצות השחרור והמעקב שניתנו בבית החולים.
אח/ות מתאמ/ת / אח/ות מקשר/ת
בחלק מהמרכזים הרפואיים אותה אחות שקישרה בין הגורמים המטפלים כחלק מהצוות הטיפול, תקשר גם בין המחלים לרופא/ת המשפחה.
ועדה מקצועית של המועצה הלאומית לאונקולוגיה של משרד הבריאות, המליצה בעבר על הדרך בה יש לטפל במחלימים מסרטן ועל הצורך בחיזוק הקשר בין בית החולים, הקהילה והמחלים. יוזמות לקידום וחיזוק הקשר בין רופא המשפחה לאונקולוגים מצד אחד ולהכשרת רופאי משפחה לטיפול במחלימים מאידך, החלו בשנים האחרונות, אולם ההמלצות כפי שניתנו טרם יושמו.
* ייעוץ רפואי: ד"ר אירית בן-אהרון, מנהלת האונקולוגיה של מערכת העיכול, מרכז דוידוף לחקר וטיפול בסרטן ומנהלת קהילת סרטן המעי הגס באתר כמוני