מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותסם הרדמה נגד דיכאון

סם הרדמה נגד דיכאון

מחקר חדש מוסיף על העדויות לכך שקטמין, המוכר גם בכינוי Special K, מקל על תסמיני דיכאון חמור


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש מצא כי עירויים של הסם קטמין שיפרו את מצבם של אנשים שסבלו מדיכאון, שטיפולים אחרים לא הועילו להם.

 

קטמין משמש כחומר הרדמה והרגעה בבעלי חיים ולעיתים גם משמש להרדמה ולטיפול בכאב בבני אדם. יש המשתמשים בו לרעה כסם הזיות ואחד מסמי האונס - במסגרת זו הוא מוכר בשמות רבים בהם Special K.

 

בשנים האחרונות מספר ניסויים קליניים הראו שקטמין יכול לספק למטופלים מדוכאים הפוגה מיידית ומשמעותית בתסמינים. ב-2012 חוקרים מאוניברסיטת ייל פרסמו סקירה של הספרות הרפואית שהראתה כי הסם מסייע לטיפול בדיכאון קליני באופן מיידי, במקום תוך שבועות או חודשים, גם באנשים שלא הגיבו לטיפולים אחרים. אבל המחקרים, שבדקו מתן מינון חד פעמי, הראו כי אנשים שקיבלו את העירוי  לרוב חזרו למצבם הקודם תוך כשבוע.

 

במחקר החדש, חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד ביקשו לבדוק את יעילות ובטיחות הטיפול כאשר הוא ניתן מספר פעמים ולוודא שאינו גורם לבעיות קוגניטיבית.

 

במסגרת המחקר 28 אנשים עם דיכאון חמור עמיד לטיפול טופלו בקטמין. במשך 3 שבועות הם קיבלו 3 או 6 עירויים. בדיקות זיכרון נערכו כמה ימים לאחר העירוי האחרון והמטופלים דיווחו על תסמיני מצב הרוח שלהם כל יום.

 

הממצאים, שפורסמו בכתב העת Journal of Psychopharmacology, אוששו כי לקטמין השפעה נוגדת דיכאון מהירה בחלק מהמטופלים. לפעמים ניתן היה להבחין בתגובה כבר לאחר שניה מחיבור העירוי. עם זאת רק 11% מהנחקרים הגיבו לטיפול תוך 6 שעות מהעירוי.

 

למרות שרבים מהמטופלים חזרו למצבם הקודם תוך יום או יומיים, שלושה ימים לאחר העירוי האחרון אצל כמעט שליש מהנחקרים ציוני הדיכאון היו נמוכים בחצי יחסית ללפני הטיפול. אצל 29% מכלל המטופלים הטיפול השפיע למשך לפחות שלושה שבועות ואצל 15% עברו יותר מחודשיים עד שמצבם התדרדר שוב. סך הכל הטבות הטיפול נמשכו עד 168 ימים לאחר העירוי האחרון.

 

הקטמין לא גרם לתופעות לוואי קוגניטיביות או כאלה הקשורות לשלפוחית השתן גם לאחר שניתן שש פעמים שונות, למרות שחלק מהמטופלים כן חוו תופעות לוואי אחרות כמו חרדה או תחושת חולי במהלך העירוי. מטופל אחד אף התעלף.

 

בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים הם מעדכנים כי עד היום הם כבר נתנו 400 עירויי קטמין ל-45 מטופלים. הם אומרים כי הם ראו שינויים מדהימים ומרגשים באנשים שסבלו מדיכאון חמור במשך שנים, ששום טיפול אחר לא הועיל להם. מטופלים פעמות רבות סיפרו כי זרימת המחשבות שלהם פתאום הייתה חופשיה יותר. לחלק, אפילו חוויה קצרה של תגובה לטיפול סייעה להבין כי מצבם יכול להשתפר וזה נתן להם תקווה – דבר חשוב כשמדובר במטופלים עם נטיות אובדניות. כעת החוקרים מתכננים להמשיך לבחון את השפעות הקטמין במינונים שונים ובשילובים עם תרופות אחרות, כדי לבדוק כיצד ניתן לשפר ולהאריך את ההטבות הדרמטיות של הטיפול.

 


J Psychopharmacol April 3, 20140269881114527361

 

דרדסית
04/12/20 14:03

בתל השומר ובעוד מקומות

יעקב1
06/04/14 16:07

הניתן להתנסות בזה בארץ והיכן??