אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סלפי שבץ
אישה קנדית צילמה את עצמה במהלך אירוע מוחי. הסרטון סייע לרופאים לאבחן אותה ולהציל את חייה. צפו בסרטון
הרופאים אמרו לסטייסי יפס בת ה-49, שהתחושות המוזרות שחוותה - תחושת הירדמות ועקצוץ בפנים ובצד השמאלי של הגוף וקשיים בדיבור - נובעות מלחץ. אך היא ידעה שמשהו אינו כשורה. כאשר התסמינים חזרו, היא שלפה את הסמארטפון שלה ותיעדה. באמצעות הסרטון הרופאים הצליחו לאבחן שיפס סבלה מאירועי מוחי חולף ולהצילה משבץ.
אירוע מוחי חולף (TIA המכונה גם "מיני שבץ") מוגדר כחוסר נוירולוגי מוקדי פתאומי שמקורו בהפרעה בזרימת הדם למוח, החולף לחלוטין בתוך פחות מיממה. למרות ההגדרה הרשמית, האירוע נמשך לרוב מספר דקות בלבד.
סימני האירוע החולף זהים לסימנים המופיעים במקרה של שבץ מוחי. ההבדל היחיד ביניהם הוא במשך האירוע: שבץ מוחי גורם לנכות נוירולוגית קבועה. האירוע החולף, לעומתו, אינו גורם לנזק קבוע. עם זאת, אין להקל ראש בעניין - אירוע מוחי חולף משמש אות אזהרה חשוב. אחד מכל תשעה אנשים יפתח שבץ מוחי בשלושת החודשים שלאחר האירוע המוחי החולף. מאחר ואירוע חולף מהווה מצב חירום רפואי, הוא מחייב פניה מידית לחדר המיון, בירור והתחלת טיפול מניעתי בתכשירים נוגדי צימות. לכן, חשוב להכיר את הסימנים.
יפס הכירה את הסימנים לאירוע מוחי. היא שמעה עליהם בתשדירי שירות. באפריל השנה, כשלפתע בזמן שצפתה בטלוויזיה חצי מהגוף והפנים שלה נרדמו והיא התקשתה לדבר, היא חשדה שמדובר בשבץ, ולמרות שהתסמינים נעלמו, היא הגיעה לחדר מיון. מאחר והבדיקות שלה היו תקינות, היא שוחררה לביתה יחד עם המלצות לניהול לחץ, כמו נשימות עמוקות.
מיד לאחר שעזבה את בית החולים, תחושת ההירדמות הופיעה שוב ושוב חלפה. יומיים לאחר מכן, בעודה נוהגת, הצד השמאלי של הגוף שלה נהיה רדום. היא עצרה בצד, לקחה את הסמארטפון שלה והחלה לצלם. היא מסבירה כי ידעה שמשהו לא בסדר ושלא מדובר בלחץ, וקיוותה שאם תוכל להראות למישהו מה קורה, אפשר יהיה להבין טוב יותר מה גורם למצב.
בסרטון יפס מספרת שהתחושות חזרו. "הכל מעקצץ בצד שמאל" היא אומרת. יפס זכרה שהרופאים אמרו לה להתמודד עם הלחץ באמצעות נשימות. היא ניסתה, אך זה לא עזר. היא ניסתה לחייך, אך רק חצי פנים התרוממו. היא ניסתה להרים את היד, אך התקשתה לעשות זאת. חיוך והושטת ידיים קדימה הם שניים מהאמצעים המסייעים לזהות אם אדם עובר אירועי מוחי.
את הסרטון יפס הראתה לחברה, ובהמלצתה פנתה לבית חולים אחר. הסרטון עזר לרופאים לאבחן כי מדובר באירוע מוחי חולף. בדיקת ה-MRI – בדיקה רגישה במיוחד לאיתור שבץ – הצביעה על פגיעה קטנה במוח, והם הצליחו לזהות את הגורם – קריש דם שחסם כלי דם קטן.
סימני אזהרה
יפס שינתה את אורח החיים שלה – היא מתעמלת ואוכלת נכון. היא גם נוטלת תרופות להפחתת כולסטרול ונוגדי קרישה. היא מקווה לשוב לעבודתה ביולי. כדי שגם לכם ולקרובים לכם יהיה סוף טוב אם מצב כזה יתרחש, חשוב שתכירו את הסימנים לשבץ.
חמשת הסימנים המרכזיים לשבץ הם:
• הופעה פתאומית של חולשה או הרדמות של הפנים, הזרוע או הרגל, לרוב בצד אחד. הופעה פתאומית של חולשה או שיתוק בצד אחד בגוף היא הסימן השכיח ביותר להתרחשות אירוע מוחי.
• הופעה פתאומית של בלבול, קושי בדיבור או בהבנה.
• הפרעה פתאומית בשיווי משקל או בקואורדינציה.
• הפרעה פתאומית בראייה בעין אחת או שתיהן.
• כאב ראש חד פתאומי ללא סיבה ידועה.
• שקיעה במצב ההכרה (נפוצה יותר בדימום מוחי).
מבחן FAST יסייע לכם לזהות אם אדם חווה שבץ מוחי:
• FACE – פנים: בקש ממנו/ה לחייך.
• ARM – ידיים: בקש ממנו/ה להושיט ידיים קדימה.
• SPEECH – דיבור: בקש ממנו/ה לדבר.
• TIME – זמן: אם ניכר קושי בביצוע אחת מהפעולות הקודמות יש לפנות בדחיפות באמבולנס לבית חולים.
אם אתם חושדים שאתם או אדם אחר חווה שבץ, כל דקה חשובה. אל תבזבזו זמן על צילום. הזמינו אמבולנס מיד.