מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותסימנים לטרשת נפוצה מופיעים בדם שנים לפני התפתחות התסמינים

סימנים לטרשת נפוצה מופיעים בדם שנים לפני התפתחות התסמינים

מדענים אמריקאים זיהו חומר שניתן לאתר בבדיקות דם, המאפשר לנבא את הסיכוי העתידי לפתח טרשת נפוצה בהמשך החיים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית אוטואימונית שמלווה בפגיעה בשכבת החומר המגן על סיבי מערכת העצבים – המיאלין, ועשויה להיות מלווה במגוון תסמינים שנוטים להופיע בדפוס של התלקחויות ולהחמיר עם השנים, בהם חולשת שרירים, עייפות, פגיעה בקואורדינציה ושיווי המשקל, פגיעות מוטוריות, הפרעות ראיה והפרעות תחושתיות נוספות.

 

הגורמים לתהליך האוטואימוני שבמסגרתו מערכת החיסון הטבעית של הגוף מייצרת נוגדנים שתוקפים את המיאלין – עדיין אינם ידועים לאשורם. אחת ההערכות כי מחלות אוטואימוניות מתפתחות מתגובה לקויה ונדירה של מערכת החיסון בעקבות חשיפה לזיהומים שכיחים.

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי הצליחו לגלות חומר הניתן לאיתור בבדיקות דם, אשר מופיע אצל חלק מהחולים שנים לפני הופעת התסמינים, ועשוי לנבא את הסיכוי להתפתחות המחלה בעתיד.

 

חתימת נוגדנים ייחודית

 

החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו בחנו סמנים שיכולים להצביע על טרשת נפוצה בבדיקות דם בהתבסס על מאגר דגימות דם של צבא ארה"ב שכולל דגימות של כ-10 מיליון איש.

 

נמצא כי בכעשירית מהמקרים של טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית (PwMS), הגוף מתחיל לייצר "חתימה" ייחודית של נוגדנים שנים לפני הופעת תסמיני המחלה, וזאת לצד רמות גבוהות של הסמן NfL – אשר מתבהרת לאחרונה חשיבותו בהערכת קצב התקדמות המחלה אצל המאובחנים עם טרשת נפוצה. הנוגדנים שזוהו היו דומים במבניהם לנוגדנים שמערכת החיסון נוטה לפתח בתגובה לחשיפה לנגיף אפשטיין-באר EBV, אליו נחשפים לפי הערכות כ-85% מהאנשים בעולם – נגיף שבעבר היו חוקרים שייחסו לו תרומה כלשהי להתפתחות טרשת נפוצה.

 

קרנות רבות סייעו במימון המחקר, ובהן קרן Valhalla, קרן Westridge, המכון הלאומי האמריקאי למחלות נוירולוגיות ושבץ (NIHDS), המכון הלאומי האמריקאי לאלרגיה ומחלות זיהומיות (NIAID), והחברות לטרשת נפוצה בארה"ב וגרמניה. הממצאים מדווחים בגיליון אפריל 2024 של כתב העת Nature Medicine.

 

טיפול תרופתי מוקדם

 

טרשת נפוצה עשויה להתקדם עם הזמן ולהוביל לאובדן הרסני של שליטה שרירית, אם כי טיפולים תרופתיים חדשים יכולים להאט את התקדמות המחלה ולשמר את יכולתם של המטופלים ללכת. המדענים מקווים שהנוגדנים העצמיים שהתגלו יוכלו לאפשר יכולת ניבוי עתידית של טרשת נפוצה, באופן שיאפשר למטופלים שיזוהו בסיכון גבוה לקבל תרופות בשלב מוקדם יותר לבלימת הנזקים החמורים.

 

"בעשורים האחרונים חל מהלך בטיפול בטרשת נפוצה, ונהוג להתחיל טיפול בשלב מוקדם יותר ובאגרסיביות רבה יותר עם טיפולים חדשים וחזקים יותר", אמר ד"ר מייקל ווילסון (Wilson), נוירולוג באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו וראש צוות החוקרים בהודעה לתקשורת עם פרסום הממצאים. לדבריו, יכולת ניבוי עתידית של טרשת נפוצה כפי שמודגמת במחקר, "מגבירה את הסבירות להתערבות מוקדמת, שעשויה לאפשר למטופלים תקווה לחיים טובים יותר".

 

ממצאי המחקר הנוכחי מלווים בעבודות נוספות שמבקשות בשנים האחרונות לספק יכולות חיזוי עתידיות בטרשת נפוצה. הגילוי המוביל במחקרים לאחרונה הוא של הסמן NfL המופיע ברמות גבוהות בדם של אנשים עם טרשת נפוצה – סמן שהופיע גם בשלבים שלפני התפתחות התסמינים בעבודה הנוכחית. מחקר אמריקאי שפורסם בנובמבר 2023 מצא כי רמות סמן זה בדם אצל אנשים שאובחנו כבר עם טרשת נפוצה מאפשרות להעריך את התקדמות המחלה והנכות העתידית הצפויה של החולים.

 

לצד זאת, לפי מחקרים, מספר חברות מפתחות לאחרונה אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית שיאפשרו על בסיס נתונים קליניים שונים וממצאים מבדיקות הדמיה לחזות את קצב ההתקדמות העתידי של טרשת נפוצה. ביוני 2023 דיווחו מדענים אמריקאים בכנס האגודה האמריקאית לכימיה קלינית (AACC), כי בדומה לחוקרים בעבודה הנוכחית, פיתחו אלגוריתם שמנתח נתונים על מרכיבים מבדיקות דם שמאפשר לחזות את הסיכון לטרשת נפוצה לפני התפתחות התסמינים בפועל.

 

Nature Medicine, doi: 10.1038/s41591-024-02938-3