כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סיכון מוגבר לפתח מחלת כליות בקרובים דרגה ראשונה של חולים עם מחלות כליות
עפ"י שני מחקרים נמצא כי בקרובים מדרגה ראשונה לחולים עם מחלת כליות כרונית, קיימת שכיחות מוגברת של מחלות כליות לעומת האוכלוסיה הכללית
בשני מחקרים שפורסמו נמצא כי בקרובים מדרגה ראשונה לחולים עם מחלת כליות כרונית, קיימת שכיחות מוגברת של מחלות כליות לעומת האוכלוסיה הכללית.
המחקר הראשון בוצע בארגנטינה. במחקר זה סקרו כ-3000 מבוגרים בעלי קרבה ראשונה לחולי דיאליזה ב-30 יחידות דיאליזה. הנבדקים נסקרו לקיום של מחלת כליות כרונית וגורמי סיכון אחרים קרדיווסקולריים.
החוקרים מצאו כי 19% מהקרובים של חולי הדיאליזה סבלו ממחלת כליות כרונית בעצמם, לעומת 12% מחלת כליות כרונית באוכלוסיה הכללית בארגנטינה. שיעור הקרובים עם יתר לחץ דם היה גבוה לעומת האוכלוסיה הכללית (39% לעומת 34%) ו-61.5% סבלו מהשמנת יתר לעומת 49% באוכלוסיה הכללית.
7.7% מהנבדקים סבלו ממחלת כליות כרונית בדרגה 1, 5.1% בדרגה 2, 5.6% דרגה 3, 0.3% דרגה 4 ו-0.7% סבלו מאי ספיקת כליות סופנית.
המחקר השני בוצע בהודו. גם בו נסקרו גורמי סיכון למחלת כליות כרונית ושכיחותה בקרב 510 מבוגרים קרובים מדרגה ראשונה ל-123 חולים לא סכרתיים הסובלים ממחלת כליות כרונית. מתוך 123 החולים, ב-5% מצאו לפחות בן משפחה אחד נוסף שפיתח מחלת כליות כרונית.
החוקרים מצאו כי 12% מהקרובים של אותם החולים היו מעשנים, 27% סבלו מיתר לחץ דם ו-4% מסוכרת. בנוסף, בכ-10% מהם נמצאה רמה גבוהה של חומצת שתן וב-5% נמצאה פרוטאינוריה או המטוריה, כביטוי למחלת כליה כרונית.
על פי שני מחקרים אלו עולה כי קרובים בדרגה ראשונה לחולים עם מחלת כליות כרונית נמצאים באוכלוסיה בסיכון מוגבר לפתח מחלת כליות כרונית. בשל הסיכון המוגבר קיימת המלצה לסקור באופן שגרתי אוכלוסיה זו להתפתחות של מחלת כליות כרונית, על מנת לאבחן בשלביה המוקדמים, שיאפשרו טיפול מתאים.
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה