מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותסיגריות אלקטרוניות פוגעות במערך ההגנה של הריאות

סיגריות אלקטרוניות פוגעות במערך ההגנה של הריאות

חוקרים מצאו ששימוש בסיגריות אלקטרוניות עשוי להפוך את הריאות לרגישות יותר לזיהומים ומחלות ריאה בגלל שהן מנטרלות תאים שמגנים על הריאות מפני גורמים זרים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מתחילות להתברר ההשפעות של סיגריות אלקטרוניות על הגוף. כעת מתפרסם מחקר חדש במסגרתו נבחנה במעבדה ההשפעה של הנוזל של סיגריות אלקטרוניות לאחר אידוי על סוג מסוים של תאי ריאה המכונים מקרופאגים אלוואולריים.

 

תאים מקרופאגים אלוואולריים, הידועים גם כמקרופאגים של הנאדית, משמשים כחלק ממערכת הניקוי של הריאות ומונעים מגורמים זרים כגון אבק, אלרגנים וחיידקים לחדור לדרכי הנשימה. תאים אלה מעורבים גם בדלקתיות בריאות – מנגנון הגנה ביולוגי שמגן על הריאות מפני זיהומים.

 

על מנת לבחון את ההשפעות של סיגריות אלקטרוניות על התאים הללו, החוקרים מאוניברסיטאות בירמינגהם וסוואנסי בבריטניה יצרו מכשיר שמחולל נשיפות של החומר הנוזלי של סיגריות אלקטרוניות באופן שמחקה עד כמה שניתן את מה שמתרחש כשאנשים משתמשים בסיגריות אלקטרוניות.

 

דוגמיות התאים המקרופאגים אלוואולריים שנחשפו לחומר נלקחו משמונה אנשים שמעולם לא עישנו וללא רקע של אסתמה או מחלת הריאות COPD. החוקרים השתמשו במגוון נוזלים של סיגריות אלקטרוניות – עם או ללא ניקוטין ובחנו את החשיפה לאחר אידוי בהשוואה לחשיפה לנוזל לפי אידוי. הם נמנעו משימוש בגרסאות של נוזל עם טעמים כדי למנוע מצב בו החומרים שאחראים לטעמים ישפיעו על התוצאות.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת Thorax עולה כי התאים שנחשפו לנוזל המרוכז שנוצר בתאי הריאות לאחר האידוי בסיגריה האלקטרונית היו הרבה פחות בריאים מאלו שנחשפו רק לנוזל כמו שהוא במקור. זה היה נכון במיוחד בנוזל שהכיל ניקוטין – במקרה זה התאים נפגעו הרבה - 38% מהתאים מתו לאחר חשיפה לחומר שנוצר לאחר האידוי. גם רמות הדלקתיות היו גבוהות יותר בתאים שנחשפו לנוזל שנוצר לאחר האידוי.

 

פחות גרוע מסיגריות

 

יש לציין כי מחקר זה נערך במעבדה ולא ניתן להסיק ממנו באופן ברור על ההשפעות של שימוש בסיגריות אלקטרוניות בבני אדם. עם זאת, ברור שסיגריות אלקטרוניות אינן חפות מנזקים. ארגונים רבים בעולם התריעו לאחרונה מפני התפיסה כי מכשיר אלקטרוני יכול להוות תחליף בטוח לסיגריה. בישראל עוד בשנת 2012 התריע משרד הבריאות כי סיגריות אלקטרוניות עלולות להכיל חומרים מסוכנים ומסרטנים. לפי עבודות, סיגריות אלקטרוניות גם עלולות לחשוף את המשתמשים למספר כימיקלים פרט לניקוטין, לרבות תרכובות קרבוניל ותרכובות אורגניות נדיפות שהוכחו כבעלות השפעות בריאותיות מזיקות.

 

מרבית המומחים בעולם מסכימים כי סיגריה אלקטרונית פחות מסוכנת לבריאות מסיגריות רגילות, אך הנזקים של שימוש בסיגריות אלקטרוניות ללא ספק קיימים. "ההמלצה היא להיגמל מעישון בעזרת אמצעי גמילה מוכחים - כמו טיפול תרופתי במרשם או תחליפי ניקוטין, אך אם המטופל משתמש בסיגריה אלקטרונית והיא עוזרת לו להפחית ו/או להפסיק לחלוטין עישון סיגריות זה עדיף מאשר שיחזור לעשן" מסבירה ד"ר יעל בר-זאב, רופאת בריאות הציבור ויועצת לגמילה מעישון, המנהלת את תחום גמילה מעישון באתר כמוני. 

 

 

Thorax. Published online August 13 2018

 

Thewizard
18/08/18 22:22

אפשר גם ללא ניקוטין Game change מי שרוצה להמשיך לעשן בלי כל הבעיות שידבר איתי סיגריה אלקטרונית ולא פיליפ מוריס אלה נוזל עם טעם וניקוטין

Thewizard
18/08/18 22:21

איזה שטויות מי ממן לכם את הפרסום השקרי הזה, סיגריות אלקטרוניות לא עושות כלום החל במיניפיט mi pod והשאר בואו אשפוך אור מזה זה אומר אלקטרוני לצורך הוויכוח ישנם יש דברים Vg - pg גליצרין נוזלי דבר שמשתמשים בו בתזונה ואף משחות שיניים. אני קרוב לשנה וחצי ללא סיגריות אך עם אלקטרונית פודים או מוד אחר אפילו ביצעתי לפני חודש בדיקה רנדומלית לבדןק מה מצב הריאות בריא כמו שור אומנם אני מאייד נוזל עם ניקוטין אך אפשר גם