מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותסיבים תזונתיים עשויים להפחית סיכון לקרוהן

סיבים תזונתיים עשויים להפחית סיכון לקרוהן

מחקר: צריכה ארוכת טווח של סיבים תזונתיים, בעיקר מפירות, קשורה לסיכון מופחת להתפתחות של קרוהן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

האם התזונה עשויה להשפיע על הסיכון שלנו לפתח מחלות מעי דלקתיות? מחקר חדש מעלה את האפשרות שצריכת סיבים תזונתיים – במיוחד כאלה שמקורם בפירות – קשורה להפחתה משמעותית בסיכון להתפתחות של קרוהן, אך לא משפיעה על הסיכון לקוליטיס כיבית.

 

חוקרים מבית החולים הכללי במסצ'וסטס ואוניברסיטת הרווארד ניתחו נתונים של יותר מ-170,000 נשים שהיו במעקב במסגרת מחקר האחיות – מחקר גדול וארוך טווח. במהלך תקופת מעקב של כ-26 שנים, הנשים דיווחו על התזונה שלהן כל ארבע שנים. במהלך התקופה אובחנו 269 מקרים של קרוהן ו-388 מקרים של קוליטיס כיבית.

 

הנשים חולקו לארבע קבוצות בהתאם לכמות הסיבים התזונתיים שצרכו. מהתוצאות שפורסמו בכתב העת Gastroenterology עולה כי בהשוואה לנשים ברבעון עם הצריכה הנמוכה ביותר, אלה ברבעון עם הצריכה הגבוהה ביותר (כ-24 גרם ליום בממוצע) היו בעלות סיכון נמוך בכ-40% לפתח מחלת קרוהן. זאת לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בחישוב הנתונים משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות. 

 

כשהחוקרים בחנו את המקורות של הסיבים התזונתיים, הם מצאו כי ההפחתה הגדולה ביותר בסיכון לקרוהן נצפתה עם צריכת סיבים שמקורם בפירות. לעומת זאת, הסיכון לא הושפע מצריכת סיבים מדגני בוקר, דגנים מלאים או קטניות.

 

במחקר לא נמצא קשר משמעותי בין צריכה כללית של סיבים תזונתיים או צריכה של סיבים תזונתיים ממקורות ספציפיים לסיכון להתפתחות של קוליטיס כיבית.

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את הממצאים ולבחון את המנגנון העומד מאחורי הקשר שבין צריכת סיבים תזונתיים לסיכון המופחת לקרוהן.

 

לאחרונה פורסם מחקר שמצא כי גם פעילות גופנית קשורה לסיכון מופחת לקרוהן. במחקר לא נמצא קשר בין פעילות גופנית לסיכון לקוליטיס.

 

 

GastroenterologyVolume 145, Issue 5 , Pages 970-977, November 2013