מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סיבים עשויים להאריך את החיים לאחר התקף לב
מחקר: באנשים ששרדו התקף לב, צריכת כמויות גדולות של סיבים עשויה לשפר את סיכויי ההישרדות
לאנשים ששרדו התקף לב יהיה סיכוי גבוה יותר לחיות זמן רב יותר אם הם יעלו את צריכת הסיבים התזונתיים שלהם – במיוחד סיבים מדגנים מלאים. כך לפחות עולה ממחקר חדש שמתפרסם במהדורה המקוונת של כתב העת bmj.
כבר ידוע היטב כי אנשים בריאים שצורכים כמויות גדולות של סיבים תזונתיים מפחיתים את הסיכון שלהם לפתח מחלת לב כלילית. במחקר הנוכחי, חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ביקשו לבחון מה קורה בקרב אנשים שכבר עברו התקף לב.
לשם כך הם ניתחו נתונים משני מחקרים גדולים: הראשון כלל נשים שהיו אחיות במקצוען והשני כלל גברים ממקצועות הבריאות. המשתתפים מילאו שאלונים מפורטים על אורח חייהם כל שנתיים.
החוקרים התרכזו ביותר מ-4,000 אנשים שהיו בריאים כשהצטרפו למחקר ושרדו התקף לב ראשון במהלך תקופת המעקב. המשתתפים היו במעקב במשך 9 שנים בממוצע לאחר התקף הלב – בתקופה זו 682 מהנשים ו-451 מהגברים מתו.
המשתתפים חולקו לחמש קבוצות שוות (חמישונים) בהתאם לכמות הסיבים שהם צרכו לאחר התקף הלב שלהם. בחישוב הנתונים החוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על הסיכון למוות לאחר התקף לב בהם גיל, היסטוריה רפואית ומנהגי תזונה ואורח חיים אחרים.
מניתוח הנתונים עולה כי לאנשים בקבוצה שצרכה את כמויות הסיבים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב-25% למות מכל סיבה במהלך 9 השנים שלאחר התקף הלב, בהשוואה לאנשים בקבוצה שצרכה את כמויות הסיבים הקטנות ביותר. כל עליה של 10 גרם בצריכת הסיבים ביום נקשרה לסיכון נמוך ב-15% למוות במהלך 9 שנות המעקב לאחר התקף הלב.
כאשר החוקרים בחנו את הסיכון למוות מסיבות הקשורות למחלות לב וכלי דם בלבד, נמצא כי לאנשים בקבוצה שצרכה את כמויות הסיבים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב-13% בהשוואה לאנשים בחמישון התחתון.
כאשר החוקרים בחנו בנפרד שלושה סוגים של סיבים תזונתיים – סיבים מדגנים, סיבים מפירות וסיבים מירקות – נמצא כי רק רמות גבוהות של סיבים מדגנים העלו באופן משמעותי את סיכויי ההישרדות בטווח הארוך לאחר התקף לב. לאנשים שאכלו את כמויות הסיבים הגדולות ביותר שמקורם בדגנים היה סיכון נמוך ב-27% למות במהלך 9 השנים שלאחר התקף הלב בהשוואה לאלה שצרכו את הכמויות הקטנות ביותר.
עוד מצאו החוקרים כי העלאה של צריכת הסיבים התזונתיים לאחר התקף הלב בהשוואה לצריכת הסיבים לפניו, הפחיתה את הסיכון למוות מכל סיבה ב-31%.
הממצאים לא מוכיחים שסיבים בפני עצמם מאריכים את החיים של אנשים ששרדו התקף לב. ייתכן שלאנשים שאוכלים מזונות עשירים בסיבים תזונתיים יש מאפיינים נוספים שמפחיתים את הסיכון למוות, שהחוקרים לא לקחו בחשבון בניתוח הנתונים. עם זאת, המחקר מראה כי למרות השם הרע שיצא לפחמימות, ישנן פחמימות שיכולות להיטיב עם הבריאות כחלק מתזונה מאוזנת.