מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותסיבי ברוקולי משפרים את בריאות המעי

סיבי ברוקולי משפרים את בריאות המעי

מחקר: סיבים מברוקולי וזן מסוים של בננות יכולים להפחית התפרצויות של מחלת הקרוהן


תוספי תזונה של סיבים מברוקולי אולי יסייעו למנוע התפרצויות של קרוהן (צילום: אתר panthermedia)
תוספי תזונה של סיבים מברוקולי אולי יסייעו למנוע התפרצויות של קרוהן (צילום: אתר panthermedia)

 

קרוהן היא מחלת מעיים דלקתית שגורמת לכאב, שלשולים, הקאות ואיבוד משקל. כעת חוקרים מצאו כי סיבים מסיסים מברוקולי ופלאטנו, זן מסוים של בננות גדולות ולא מתוקות, יכולים לעזור למנוע מחיידקים לחדור לדופן המעי וכך להאט את התקדמות המחלה.

 

מחלת הקרוהן נפוצה יותר במדינות מפותחות, בהן התזונה פעמים רבות היא דלת סיבים ועשירה במזון מעובד. מדענים הראו בעבר כי בקרב אנשים עם מחלת קרוהן יש כמויות גדולות יותר של חיידקי אי-קולי דביקים ויכולת מופחתת להלחם בחיידקים הפולשים למעי. חיידקי אי-קולי מצליחים לחדור למעי דרך תאים מיוחדים הקרויים תאי M שמשמשים "שומרי סף" בדופן המעי. בחולי קרוהן זה מוביל לדלקתיות כרונית במעי.

 

חוקרים מאוניברסיטת ליוורפול האמינו כי לסיבים מסיסים יכולה להיות השפעה מיטיבה באמצעות חסימת המעבר של חיידקים שעלולים להיות מזיקים, דרך תאים בדופן המעי. הם הוסיפו סוג נפוץ של חיידקי אי-קולי לתאי דופן מעי במעבדה, ואז בחנו אותם יחד עם סיבים מסיסים מפירות וירקות שונים. הם מצאו כי סיבים מסיסים מסוימים מנעו את העברת חיידקי האי-קולי דרך תאי ה- M. לברוקולי ובננות פלאטנו הייתה השפעה מיטיבה - הם מנעו את תנועת האי-קולי דרך התאים בדופן המעי ב- 45 עד 82 אחוז. לסיבים מתפוח וכרישה לא הייתה השפעה.

 

החוקרים השוו את התוצאות לניסוי דומה שעשו עם החומר המייצב polysorbate- 80, סוג מסוים של שומן שנעשה בו שימוש נפוץ במזונות מעובדים. הניסוי חשף כי לחומר המייצב הייתה השפעה הפוכה לזו של סיבים מסיסים, והוא עודד את מעבר החיידקים דרך תאי ה- M.

 

המחקר שפורסם בכתב העת GUT מראה כי כנראה קיימת חשיבות רבה לחולי קרוהן לאכול בריא ולהגביל את צריכת המזונות המעובדים.

 

כעת מתחיל מחקר קליני שבוחן את ההשפעה של הסיבים המסיסים באנשים עם קרוהן ומנסה לבדוק אם מזון רפואי המכיל סיבים מסיסים מברוקולי ופלאטנו יכול לעזור לשמור על הפוגה בקרב חולים אלה.

 

לכתבה המלאה באתר אוניברסיטת ליוורפול

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה