פוריות האישה
מנהלי קהילה
סטרואידים עשויים לפגוע בהתפתחות המוח של פגים
סטרואידים ניתנים לנשים הרות בסיכון ללידה מוקדמת, והוכחו ביעילותן להפחתת הסיכון לתמותה ותחלואה של היילוד. אולם מחקרים חדשים מצאו כי הם עלולים לפגוע בהתפתחות המוח ויש להיזהר בנטילתם
סטרואידים הם תרופה שכיחה בשימוש לנשים בסיכון ללידה מוקדמת, והוכח כי ביכולתם לזרז את התפתחות הריאות והבשלתן ולמנוע תמותה ותחלואה אצל היילוד. סטרואידים ניתנים למטרה זו לרוב בהזרקה לאישה ההרה לירך או הזרוע, באופן חד פעמי או בסדרת הזרקות לאורך מספר ימים רצופים. בסיכון ללידה מוקדמת מצויות באופן עקרוני נשים מקבוצות מיעוטים, מעמד סוציואקונומי נמוך וכן נשים שחוות מתח נפשי בהיריון. בהיבט הרפואי, נשים מוגדרות בסיכון ללידה מוקדמת עם עברו לידה מוקדמת בעבר, אם חלו בהריון במחלה זיהומית, לרבות במחלת הקורונה, וכן נשים עם יתר לחץ דם בהיריון ונשים עם היריון מרובה עוברים.
כשהתגלו יתרונותיהם במניעת תחלואה של תינוקות שנולדו בלידה מוקדמת, הסטרואידים חוללו מהפכה בטיפול בפגים. התגלה בעבודות כי הסטרואידים מסייעים להעלות באופן משמעותי את סיכויי השרידות של היילודים, ולהפחית את הסיכון שיסבלו מסיבוכים נשימתיים משמעותיים בחייהם.
אולם לאחרונה מתפרסמים מחקרים שמתריעים מפני מתן סטרואידים לנשים הרות בהיקף נרחב וללא פיקוח, וכעת מצא מחקר מיפן עדויות כי הם עלולים לפגוע בהתפתחות המוחית של העובר.
פגיעה באזורים לעיבוד רגשות ולמידה
בעבודה שפורסמה לאחרונה, החוקרים מאוניברסיטת נגויה (Nagoya) ביפן עקבו אחר 59 יילודים שנולדו בלידה מוקדמת בין השבועות ה-22 וה-33 להיריון במרכז הרפואי של אוניברסיטת נגויה בשנים 2014 עד 2020. החוקרים ניתנו נתונים כדי להשוות בין 46 יילודים שאימהותיהן קיבלו בהיריון סטרואידים לאחר שזוהו בסיכון ללידה מוקדמת, בהשוואה ל-13 ילודים שאימהותיהן לא קיבלו סטרואידים בתקופת ההיריון. החוקרים בחנו את נפח האזורים במוחם של היילודים האחראיים על תחושות ומיומנויות שונות כמו עיבוד והבעת רגשות, זיכרון ושליטה מוטורית.
החוקרים מצאו שינויים מבניים במוחם של התינוקות לאימהות שטופלו בסטרואידים על רקע סיכון ללידה מוקדמת, שהתבטאו בעיקר בהקטנה של נפח שני צידי האמיגדלה המשמשת לעיבוד רגשי – הימני והשמאלי ובנפח נמוך יותר של "הגרעין הזנבי" (הגרעין הקאודטי) האחראי ללמידה ומוטוריקה, שמצוי מתחת למעטפת המוח. ניתוח נוסף מצא כי הסיכון לאזורים מוחיים קטנים יותר בנפח תועד רק אצל תינוקות שנולדו החל מהשבוע ה-28 להיריון, כלומר שלא זוהה אצל תינוקות שנולדו מוקדם במיוחד.
המחקר נתמך ע ל ידי החברה היפנית לקידום המדע (JSPS) וקרן ימאגוצ'י למחקרים אנדוקריניים, וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.
עדויות נוספות
בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים אמר החוקר הראשי ד"ר קזויה פומה (Fuma) כי "למרות שסטרואידים הם טיפול חיוני לפגים, אין זה מפתיע שעשויות להיות להם תופעות לוואי. במקום לדון בשאלה האם סטרואידים הם 'בטוחים' או 'מזיקים', חשוב לקחת בחשבון את האיזון בין סיכונים ויתרונות". החוקרים מציינים כי לאור הממצאים, ייתכן שרופאים יצטרכו לכוון את ניהול הטיפול בסטרואידים כדי להפחית סיכונים פוטנציאליים להתפתחות המוח של פגים.
ממצאי העבודה הנוכחית מחוזקים בעבודות נוספות שמצביעות לאחרונה על הבעייתיות בטיפול בסטרואידים לנשים הרות – והנזק האפשרי למוחם של היילודים. אחד המחקרים, שפורסם ביוני 2023 בכתב העת British Medical Journal, מבוסס על נתוני ביטוח הבריאות הלאומי של מדינת טאיוואן (NHIRD), וכלל נתונים של קרוב ל-2 מיליון יילודים מהשנים 2019-2008. המחקר מצא כי למרות שהטיפול בסטרואידים ככל הנראה מזרז את הבשלת הריאות, בסיכום הכולל יילודים שאימהותיהן טופלו בסטרואידים היו חולים יותר בזיהומים בשנת חייהם הראשונה, ובכלל זה נמצא סיכון גבוה ב-32% יותר לזיהומים קשים בדם, דלקת ריאות ומערכת העיכול עד גיל חצי שנה, וסיכון כולל גבוה ב-74% לפתח זיהום בדם (ספסיס) עד גיל שנה, לצד סיכון גבוה ב-39% לדלקת ריאות וב-35% לדלקת אקוטית במערכת העיכול. במטה אנליזה מקנדה שפורסמה במקביל באותו החודש (יוני 2023), אף הוא בכתב העת British Medical Journal, נמצא כי אצל ילודים שאימהותיהן טופלו בהריון בסטרואידים, ונולדו לבסוף במועד הלידה המתוכן, היה סיכון גבוה ב-49% להתאשפז בתחילת החיים ביחידה לטיפול נמרץ פגים, בהשוואה לאחרים, וכן נמצא כי היקף הראש שלהם נמוך יותר ויש להם סיכון גבוה ב-47% יותר לפתח הפרעות התנהגותיות ועצביות.