סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סטטינים קשורים לסיכון מוגבר לסוכרת
מחקר: גברים שנוטלים סטטינים להפחתת כולסטרול עשויים להימצא בסיכון גבוה יותר משחשבנו לסוכרת
לגברים שנוטלים סטטינים – תרופות נפוצות להפחתת כולסטרול – עשוי להיות סיכון גבוה ב-46% לפתח סוכרת סוג 2. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia.
מחקרים קודמים העלו את האפשרות ששימוש בסטטינים כרוך בסיכון מוגבר לפתח סוכרת. בשנת 2012 מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) הודיע על הוספת אזהרות לתוויות של סטטינים כך שיפרטו שהשימוש בתרופה עלול להיות כרוך בסיכון מוגבר קטן לעליה ברמות הסוכר בדם ולהתפתחות סוכרת סוג 2.
במחקר החדש חוקרים מאוניברסיטת מזרח פינלנד ומבית החולים האוניברסיטאי קופיו בפינלנד בחנו נתונים של 8,749 מטופלים לא סוכרתיים במטרה לבדוק אם ועד כמה סטטינים מגבירים את הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2 בעתיד.
גיל המשתתפים היה 45-73 כשהמחקר החל. רוב הסטטינים שהגברים במחקר נטלו היו מסוג סימבסטטין (simvastatin) וליפיטור (atorvastatin). במהלך תקופת מעקב שנמשכה כמעט 6 שנים, 625 מהנבדקים אובחנו עם סוכרת. אבחנה של סוכרת נקבעה באמצעות בדיקת העמסת סוכר, בבדיקת המוגלובין מסוכרר שהתוצאה שלה הייתה 6.5% או גבוהה מכך או בעקבות כך שהנבדק החל לקבל תרופות לטיפול בסוכרת במהלך המעקב.
במסגרת המחקר החוקרים בחנו בקרב הנבדקים גם את הפרשת האינסולין והרגישות לאינסולין כדי לבחון את המנגנון העומד מאחורי הקשר שבין שימוש בסטטינים לסוכרת.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, מידת ההשמנה (לפי מדד ה-BMI), היקף המותניים, פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול, היסטוריה משפחתית של סוכרת ושימוש בתרופות מסוימות, לגברים שנטלו סטטינים היה סיכון גבוה יותר ב-46% לפתח סוכרת סוג 2 בהשוואה לאלה שלא טופלו בסטטינים. מדובר בסיכון גבוה יחסית למה שנמצא ברוב המחקרים הקודמים שבחנו את הקשר בין שימוש בסטטינים לסיכון לפתח סוכרת. הקשר שנמצא היה קשר של מינון-תגובה - בקרב גברים שנטלו מינונים גבוהים יותר של סטטינים הסיכון היה גבוה יותר.
עוד נמצא כי הרגישות לאינסולין פחתה ב-24% והפרשת האינסולין פחתה ב-12% בקרב נבדקים שהשתמשו בסטטינים בהשוואה לאלה שלא נטלו סטטינים. גם הירידות ברגישות לאינסולין והפרשת האינסולין היו גדולות יותר בקרב גברים שנטלו מינונים גבוהים יותר של התרופות.
החוקרים מסכמים כי סביר להניח שהקשר בין שימוש בסטטינים לבין סיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת נובע מכך שסטטינים מפחיתים את הרגישות לאינסולין והפרשת האינסולין.
מחקר זה מצטרף למחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Archives of Internal Medicine, שהצביע על עלייה של 48% בסיכון לסוכרת סוג 2 אצל נשים המשתמשות בסטטינים. החוקרים התבססו על נתונים מסקר הנשים Women's Health Initiative, ועקבו במשך 12 שנים אחר כמעט 154,000 נשים בגילאי 50-79, מתוכן 7% נטלו סטטינים. במשך תקופת המעקב נתגלו כ-10,000 מקרים חדשים של סוכרת סוג 2. השפעת הסטטינים על הסיכון לסוכרת נראתה בכל טווח משקל והייתה גבוהה במיוחד אצל הנשים בעלות משקל תקין.
יש לציין כי למחקרים מספר מגבלות, בהן העובדה שסביר להניח שלאנשים שנרשם להם טיפול בסטטינים כנראה היו מראש יותר גורמי סיכון לסוכרת. מומחים מבהירים שחשוב שאנשים שנוטלים סטטינים בגלל שהם נמצאים בסיכון למחלות לב לא יפסיקו ליטול אותם בהסתמך על תוצאות המחקרים הללו.
Diabetologia. Published online March 4, 2015
ד"ר דינה ראלט PhD
עכשו מצאו שלבעלי כולסטרול גבוה יש סיכוי נמוך יותר!!! לסוכרת2
ד"ר דינה ראלט PhD
יש בקורת על השימוש הנפוץ בסטטינים הכולל אי התחשבות מספקת בתופעות הלוואי שלהם. באחד המאמרים שקראתי דברו על תמיכתם המופרזת של חברות התרופות במחקרי הסטטינים שצריכה להדליק אור אדום בניתוח מסקנותיהם.
ד"ר נירית אבירן ברק
שלום רב
המידע אינו חדש, ולרוב מקובל להתייחס לדברים כאל סיכון זניח לעומת התועלת שבנטילת הסטטינים, קרי, הפחתה בשיעור תמותה ותחלואה מטרשת העורקים.
כ"כ חשוב לקרוא את המשפט האחרון.
צפוני
הרופאים ממליצים לחולי סוכרת על רמות כולסטרול LDL נמוכות מ70 ומלעיטים את הסכרתיים בסטטינים כדי לעמוד"ביעד" .