מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותסטטינים לא יגנו מפני שברים

סטטינים לא יגנו מפני שברים

מחקרים רמזו שסטטינים עשויים להפחית סיכון לשברים, אך מחקר התערבותי חדש מצא שהתרופה לא תגן על העצמות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תרופות להפחתת כולסטרול לא מפחיתות את הסיכון לשברים. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA: Internal Medicine.

 

סטטינים - תרופות נפוצות להפחתת כולסטרול - נקשרו במחקרים להטבות נוספות פרט להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, בהן שיפור בתפקוד המיני בגברים, הפחתת הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית והגנה על העצמות. מומחים מאמינים כי הסטטינים מפחיתים דלקתיות ובכך משפיעים לטובה על הבריאות באופנים רבים.

 

אבל חלק גדול מהמחקרים שהצביעו על ההשפעות המיטיבות של סטטינים על הבריאות, בעיקר אלה שבחנו את הסיכון לשברים, היו מחקרים תצפיתיים ומחקרים כאלה לא יכולים להוכיח קשר של סיבה-תוצאה. לעומת זאת, הממצאים החדשים מבוססים על מחקר מהסוג הנחשב לאמין ביותר - מחקר התערבותי מבוקר.

 

במחקר החדש חוקרים מבית הספר לרפואה אלברט איינשטיין בניו-יורק בחנו אם סטטינים (קרסטור) מפחיתים את הסיכון לשברים בקרב כ-17,800 גברים בני 50 ומעלה ונשים בנות 60 ומעלה שהשתתפו במחקר בינלאומי המכונה JUPITER. בתחילת המחקר כל הנחקרים היו עם רמות גבוהות של החלבון CRP המהווה מדד לדלקתיות. הנחקרים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה סטטינים בעוד שהקבוצה השנייה קיבלה טיפול דמה (פלצבו).

 

לאחר מעקב שנמשך 1.9 שנים בממוצע, תועדו 431 שברים בקרב הנבדקים. 221 מהשברים התרחשו בקבוצה שקיבלה סטטינים ו-210 שברים התרחשו בקבוצה שקיבלה טיפול דמה. ניתוח הנתונים העלה כי ההבדל בין הקבוצות אינו משמעותי מבחינה סטטיסטית. גם כאשר החוקרים ניתחו את הנתונים בנפרד לסוגים שונים שברים, לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות. גם הגברים וגם הנשים לא זכו להשפעה מיטיבה של סטטינים על בריאות העצמות. החוקרים גם לא מצאו קשר במחקר הנוכחי בין רמות הסמן CRP לדלקתיות לבין הסיכון לשברים.

 

המחקר אומנם לא מצא קשר בין נטילת סטטינים להפחתת הסיכון לשברים באנשים מבוגרים, אך מחקרים התערבותיים אחרים שפורסמו לאחרונה כן מצאו השפעות מיטיבות אפשריות של הסטטינים על אספקטים בבריאות שאינם קשורים למחלות לב וכלי דם.

 

מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת CMAJ, והתבסס גם הוא על אותם נבדקים שהשתתפו במחקר JUPITER, מצא כי סטטינים עשויים להפחית מעט את הסיכון לדלקות ריאה. בקבוצה שנטלה סטטינים חלו 214 איש בדלקת ריאות, לעומת 257 איש בקבוצת הפלצבו. החוקרים חישבו כי השימוש בסטטינים מפחית את הסיכון לדלקות ריאה ב-17%.

 

מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Journal of the American College of Cardiology, מצא שסטטינים עשויים לשפר את בריאות החניכיים. מדובר במחקר קליני מבוקר שמומן על ידי יצרנית התרופות Merck, במסגרתו 59 אנשים עם טרשת עורקים או עם סיכון מוגבר לטרשת עורקים, שלא נטלו תרופות, התבקשו ליטול סטטינים במינון נמוך או גבוה במשך 12 שבועות. החוקרים השתמשו בבדיקות הדמיה כדי להעריך את מצב החניכיים ואת הדלקתיות בכלי הדם של הנחקרים בתחילת המחקר ושוב בסיומו. הם מצאו הפחתה משמעותית בדלקתיות בחניכיים בקבוצה שנטלה מינון גבוה בהשוואה לאלה שנטלו את המינון הנמוך יותר. השינויים בדלקתיות בחניכיים התרחשו בהתאם לשינויים בדלקתיות בכלי הדם. 

 

 

JAMA Intern Med. Published online December 01, 2014