מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותסוכרתיים: כך תצילו את הכליות שלכם

סוכרתיים: כך תצילו את הכליות שלכם

מחקר מצא כי הרזיה עשויה למנוע או לפחות לעכב התפתחות של מחלות כליה בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תזונה בריאה, פעילות גופנית וירידה במשקל – כל סוכרתי יודע שהקפדה על המלצות אלה תסייע לו לשלוט על המחלה. כעת מחקר חדש מצא כי צעדים אלה עשויים גם למנוע או לעכב מחלות כליה הנובעות מסוכרת (נפרופתיה סוכרתית).

 

מחלות כליה הן סיבוך נפוץ של מחלת הסוכרת. חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה פי שלושה לפגיעה בכליות בהשוואה לאוכלוסייה הבריאה, וכ-40%-20% מחולי הסוכרת סובלים מפגיעה בכליות. לאחר הופעתה, הפגיעה הכלייתית מתקדמת במשך שנים אחדות ועשויה להגיע עד למצב של אי-ספיקת כליות סופנית, המצריך טיפול בדיאליזה ו/או השתלת כליה. כ-40%-15% מכלל מטופלי הדיאליזה ומושתלי הכליה הם חולי סוכרת.

 

כדי לזהות נפרופתיה על רקע סוכרת, חשוב למדוד את רמות החלבון בשתן באמצעות בדיקת שתן אחת לשנה או בשכיחות גבוהה יותר במידה ומאובחנות חריגות. בדיקה נוספת שיכולה לסייע באבחון היא בדיקת דם להערכת התפקוד הכלייתי (GFR). אבחון מוקדם של הפגיעה הכלייתית יכול למנוע או להאט את הידרדרות הכליות לכדי מצב של אי ספיקת כליות סופנית.

 

אך האם יש דרך למנוע נפרופתיה סוכרתית מלכתחילה? חוקרים מהמכון הלאומי לסוכרת, מחלות מערכת העיכול ומחלות כליה בארה"ב בחנו מחדש נתונים ממחקר קודם בנושא שינויי אורח חיים באנשים עם סוכרת סוג 2, מחקר שכונה look AHEAD.

 

במחקר המקורי, שמטרתו הייתה לבחון את השפעתם של שינויים באורח החיים על הסיכון של סוכרתיים למחלות לב וכלי דם, יותר מ-5,000 אמריקאים שמנים או בעלי עודף משקל עם סוכרת סוג 2 בגילאי 45 עד 76 חולקו לשתי קבוצות. מחצית מהנחקרים קיבלו תמיכה וחינוך בנושא המחלה והיתר קיבלו מטרה - לאבד לפחות 7% ממשקל הגוף שלהם באמצעות דיאטה דלת קלוריות ופעילות גופנית.

 

האנשים גויסו למחקר בין השנים 2001 ו-2004. במשך השנה הראשונה הסוכרתיים בקבוצת הירידה במשקל נפגשו באופן קבוע עם תזונאים ומומחים לפעילות גופנית שסייעו להם להגיע ליעדי התזונה, הפעילות וההרזיה שלהם. המחקר נמשך עד שנת 2012 ולאורך כל תקופה זו המשיכו לעודד את נחקרים בקבוצת הירידה במשקל לדבוק בתוכניות התזונה והפעילות שלהם, בעיקר כדי לשמור על ההישגים שצברו בשנה הראשונה. בנקודות זמן שונות לאורך תקופת המעקב הנבדקים סיפקו דגימות שתן ודם ועברו בדיקות נוספות.

 

בתום השנה הראשונה, הנחקרים בקבוצת הדיאטה והפעילות השילו בממוצע 8.6% ממשקל הגוף שלהם, בהשוואה לירידה של פחות מאחוז אחד בקבוצה שקיבלה חינוך על המחלה ותמיכה.

 

התוצאות של ניתוח הנתונים המקורי שפורסמו לפני שנתיים היו מפתיעות: הרזיה לא הובילה להפחתה במחלות לב וכלי דם כמו התקפי לב ושבץ באנשים עם סוכרת. עם זאת, ניתוח הנתונים הנוכחי שממצאיו פורסמו בכתב העת The Lancet Diabetes and Endocrinology, העלה תוצאות מעודדות בנוגע להשפעת ההרזיה על הסיכון למחלות כליה.

 

במהלך כל תקופת המעקב של המחקר, לסוכרתיים בקבוצת הדיאטה והפעילות הגופנית היה סיכון נמוך ב-31% לפתח מחלת כליה בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

תוצאות המחקר החדש מספקות סיבות נוספות לאנשים עם סוכרת סוג 2 להקפיד על ההמלצות הקיימות לאורח חיים בריא.

 

איזו דיאטה ופעילות גופנית הן הטובות ביותר לסוכרתיים?

 

The Lancet Diabetes and Endocrinology, online August 11, 2014