סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סוכרתי? אלה השאלות שאתה צריך לשאול את הרופא
משלב האבחון, דרך הטיפול הראשוני ובהמשך החיים עם המחלה: ריכזנו 14 שאלות שצריך לשאול את רופא הסוכרת שלך
"סוכרת היא לא דלקת ריאות", פוסק פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת סוכרת במרכז הרפואי וולפסון ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת לשעבר. "כשמדובר בסוכרת, אין תרופה שהרופא רושם והכל מסתדר. המטופל חייב להיות מוביל בקבלת ההחלטות ובטיפול. מחקרים הוכיחו שכדי להגיע לאיכות חיים ותוחלת חיים ארוכה עם סוכרת - ההשקעה הטובה ביותר שרופא יכול לעשות היא לגייס את המטופל ולהגביר את המוטיבציה שלו להילחם במחלה. בסופו של דבר הוא זה שצריך להתמודד איתה ועם השלכותיה".
עברת בדיקת דם שמצאה ערכי סוכר גבוהים? שמעת לראשונה בחייך את המילה "סוכרת" בהקשר שלך? השלב הראשון בהתמודדות ובהיערכות הוא המידע שתקבל מהרופא שלך. נכון שאפשר למצוא מידע רב כאן באתר ובמקורות מהימנים נוספים, אך הרופא שלך יישאר מקור המידע העיקרי שמותאם לך אישית. לכן חשוב למצוא רופא שיש אתו "כימיה", שתרגיש בנוח לשאול אותו את כל השאלות שמעניינות אותך, גם אם אתה לא בטוח שהן חשובות.
לשיחות עם הרופא מומלץ להתכונן מראש. יחד עם פרופ' ויינשטיין, ריכזנו עבורכם שאלות שכדאי להעלות בפגישות עם הרופא.
שלב האבחון
האם אתה בטוח שיש לי סוכרת?
ישנן שלוש סוגי בדיקות לאבחון סוכרת: בדיקת סוכר בדם, העמסת סוכר (בדיקות דם הנערכות שעה לפני ושעה, שעתיים ושלוש אחרי שתיית נוזל ממותק), ובדיקת המוגלובין מסוכרר (המוגלובין A1C – בדיקת דם המחשבת את ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושה חודשים שקדמו לבדיקה). לצורך אבחון סוכרת צריך לבצע את אחת מבדיקות הדם האלו בשתי הזדמנויות שונות ובהפרש של לפחות מספר ימים אחת מהשנייה. רק כשהאבחנה סופית, אפשר להתחיל בהתמודדות.
באיזה שלב של המחלה אני נמצא? מה דרגת חומרתה?
ברוב המקרים, סוכרת היא מחלה שלא מרגישים (א-סימפטומטית), גם במשך חודשים ושנים. כך שבעת האבחנה, לא תמיד ניתן לדעת מתי היא התחילה (למעט בחולים שכבר סובלים מסיבוכי המחלה כגון פגיעה בעיניים ובכליות. במקרה כזה ניתן להעריך שהאדם סובל מסוכרת כבר שנים). מה שחשוב להבין מהרופא הוא: האם הוא יכול להעריך את שלב המחלה לאור הנתונים. זאת כיוון שבאופן גס ניתן לומר שמרבית החולים שמתגלים מוקדם נחשבים לקלים יותר וניתנים לטיפול.
מי הרופא שיטפל בי מעכשיו?
בדרך כלל במטופלים עם סוכרת מסוג 2, כשהמחלה מתגלה אחרי בדיקת דם שגרתית, רופא המשפחה ימשיך להיות הרופא המטפל. בחלק מהמקרים, כאשר המחלה מתגלה אחרי תסמיני סוכרת (כגון ירידה קשה במשקל, יובש בפה, חולשה קיצונית וערכי סוכר גבוהים מאוד), מומלץ להיות מטופל אצל רופא מומחה לסוכרת (אנדוקרינולוג בדרך כלל) או במרפאת סוכרת ייעודית, הכוללת מעבר לרופא גם דיאטנית, אחות ועוד.
מהם יעדי האיזון שלי?
נכון שיש קריטריונים ברורים למחלה, אך יעדי האיזון – ערכי הסוכר הנקבעים כיעד לטיפול – הם אישיים מאדם לאדם. הם נקבעים בהחלטה משותפת של הרופא והמטופל ומושפעים מגיל המטופל, האם הוא סובל ממחלות אחרות, מה אורח החיים שלו, האם יש לו תמיכה משפחתית ועוד. כך לדוגמה, בחולים צעירים ובריאים, ייקבעו בדרך כלל יעדי סוכר נמוכים יותר כדי למנוע את נזקי המחלה הקשים בהמשך החיים. בחולים מבוגרים ועם מחלות רקע, ייתכן שיעדי האיזון יהיו גבוהים יותר, כיוון שהמטרה תהיה למנוע סיבוכים מיידיים כגון נפילות סוכר שעלולות לגרום למוות.
מה הגורם לסוכרת שלי?
שתי הסיבות העיקריות לסוכרת סוג 2 הן: השמנה שמובילה לתנגודת אינסולין (ההורמון האחראי על הכנסת הסוכר לתאים והורדת רמתו בדם) או הרס תאי בטא בלבלב (התאים שמייצרים את האינסולין). חשוב לדעת מה הבעיה, כדי להתאים את הטיפול הנכון.
האם מדובר במחלה גנטית?
סוכרת מסוג 2 נובעת בדרך כלל מגורם גנטי עם השפעה סביבתית חזקה. אם אובחנת עם סוכרת סוג 2, כדאי ליידע קרובי משפחה מדרגה ראשונה, על מנת שיהיו במעקב אחר רמות הסוכר בדמם ולסייע בכך לגילוי מוקדם של המחלה.
שלב הטיפול
כשמדובר בסוכרת, הצלחת הטיפול תלויה משמעותית במידת המחויבות של המטופל לטיפול. מטופל עם מוטיבציה, ששומר על איזון בעשור הראשון לאחר האבחון, מקנה לגוף שלו "זיכרון מטאבולי" שיאפשר לו להתמודד טוב יותר עם המחלה גם בעתיד. חולה שלא יהיה מעורב, עלול להגיע למצבים בלתי הפיכים (כגון כריתת רגל). לכן מומלץ לדבר עם הרופא על כל אפשרויות הטיפול, על ההמלצות התזונתיות ולפעילות גופנית, לשאול ולהעיר על כל נושא. אם אין תקשורת טובה עם הרופא, יש לשקול להחליף רופא מטפל.
מה הטיפול המומלץ עבורי?
הטיפול ייקבע על פי יעדי האיזון, בהתחשב בגורמים למחלה, באורח החיים של המטופל ובמידת המעורבות שלו בטיפול. לדוגמה, בסוכרת מסוג 2 שנובעת מהשמנה משמעותית, נמצא במחקרים שמספיקה ירידה של 5-10% מהמשקל ההתחלתי, בכדי להוריד באופן משמעותי את רמות הסוכר בדם. אפשר להשיג הפחתה במשקל באמצעות פעילות גופנית, תזונה, ובמקרים הקיצוניים באמצעות ניתוח. טיפולים נוספים לסוכרת הם תרופות הניתנות בכדורים וזריקות (אינסולין או הורמונים).
יש תופעות לוואי?
בדרך כלל לתרופות לסוכרת אין תופעות לוואי. עם זאת, יש מקרים בהם אינסולין עלול להוביל להיפוגליקמיה וקיימות תרופות שגורמות לעלייה במשקל ותופעות אחרות. חשוב לדבר עם הרופא לגבי הטיפול הספציפי המתוכנן לך.
איך אדע אם נוצרה סבילות לטיפול?
בדרך כלל סוכרת היא מחלה בכיוון אחד. עם השנים, כחלק מהזקנה, הפגיעה בייצור תאי הבטא גדלה ויש אפשרות שתתפתח סבילות לטיפול. כדאי לשאול את הרופא אם עלולה להיווצר סבילות לטיפול ולדבר עמו על אמצעי המעקב אחר הטיפול ואפשרויות טיפול אחרות.
האם אני יכול להיעזר בצמח המרפא/ תוסף התזונה/ כל טיפול משלים אחר?
אם אתם מתכוונים לפנות לטיפולים משלימים יש ליידע את הרופא, על מנת שיוכל להתחשב בכך בתוכנית הטיפולית שלו ולוודא שמדובר בטיפול בטיחותי במצבכם. כמובן שכל אמצעי שיקרב את החולה ליעדי האיזון הוא מבורך, אך חשוב שהרופא יהיה מיודע על כך.
חיים עם המחלה
האם כחולה סוכרת יש לי מגבלות?
מעבר לנושא התזונה, ישנן מגבלות שכדאי לדעת עליהן. כך לדוגמה אסור לחולה סוכרת, גם אם הוא מאוזן, ללכת יחף, וודאי שלא לים או לבריכה. כל פציעה ברגליים יכולה להסתבך.
לאיזה מעקב אני זקוק?
יש בדיקות שאדם עם סוכרת צריך לבצע כל יום (כגון בדיקת מצב הרגליים), יש בדיקות שצריך לבצע אחת לשלושה חודשים (כגון המוגלובין מסוכרר או בדיקת חלבון בשתן), ויש בדיקות מעקב שנתיות (כגון בדיקת עיניים והרחבת אישונים). חשוב לרשום את הדברים ולעקוב בהתאם.
איך יראה העתיד שלי?
אי אפשר לנבא, ורבות תלוי בהיענות לטיפול, אך כדאי לערוך תיאום ציפיות.
אילו מקרים מחייבים פנייה דחופה לרופא?
ישנם מקרים קיצוניים שדורשים פנייה למיון כגון ערכי סוכר מאוד גבוהים, מצב של בלבול או הקאות (שיכול להעיד על חמצת – סיבוך שמחייב עירוי נוזלים ואינסולין). כדאי לברר עם הרופא את המצבים הרלוונטיים לך.
עדכון אחרון: ספטמבר 2016