מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסוכרת סוג 1 עלולה לגרום לשינויים במוח בילדים

סוכרת סוג 1 עלולה לגרום לשינויים במוח בילדים

מחקר: סיבוך של סוכרת סוג 1 המכונה חמצת סוכרתית עשוי להשפיע על הזיכרון והחשיבה למשך חצי שנה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סיבוך רציני של סוכרת סוג 1 המכונה חמצת סוכרתית (קֶטואַצידוזיס סוכרתי) יכול לגרום לשינויים זמניים במוח בילדים שאובחנו לאחרונה עם המחלה. אותם שינויים עלולים לגרום לירידה בזיכרון וקשב שנותרים במשך לפחות חצי שנה לאחר מכן. כך אומרים חוקרים אוסטרלים מבית החולים לילדים רויאל.

 

סוכרת סוג 1 המכונה גם "סוכרת נעורים", נגרמת מהרס תאי הבטא - התאים שמייצרים אינסולין בלבלב - בעקבות התקפה של מערכת החיסון על תאים אלו. בגלל המחסור באינסולין, רמת הסוכר בדם עולה מאוד. בטווח הרחוק הרמות הגבוהות של סוכר בדם עלולות לפגוע בעיניים, בלב, בכליות ובעצבים.

 

עם הזמן, כשהסוכרת לא מטופלת ויש חוסר של סוכר בתאים, הגוף נאלץ לחפש מקורות אנרגיה חלופיים ומנצל לשם כך את מאגרי השומן והשריר שברקמות הגוף. תוצרי פירוק השומנים נקראים קטונים והצטברותם בדם מעלה את רמת החומציות שלו. רמות גבוהות של קטונים יחד עם רמות הסוכר הגבוהות בדם עלולות ליצור חמצת סוכרתית העלולה במקרים מסוימים להיות קטלנית. את הסוכרת חשוב לאבחן בזמן כדי לטפל בה וכך למנוע מהחולה להגיע למצב של חמצת. לפחות ב-25 אחוז מהמקרים של סוכרת סוג 1 המחלה מאובחנת לראשונה כשהמטופל כבר במצב של חמצת. חמצת עלולה גם להתפתח בהמשך, כאשר נוצרות בעיות בשליטה על המחלה.

 

המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת Diabetes Care, נערך בקרב ילדים ובני נוער בני 6 עד 18 שאובחנו עם סוכרת סוג 1. בעת האבחנה 36 מהם סבלו מחמצת סוכרתית ו-59 לא סבלו מהמצב. כל הנחקרים עברו סריקות MRI של המוח יומיים, חמישה ימים, 28 ימים וחצי שנה לאחר האבחנה. הם גם עברו מבחנים של זיכרון וקשב בנקודות זמן אלה.

 

החוקרים מצאו ירידה בנפח החומר האפור במוח בילדים עם חמצת וגם התנפחות של החומר הלבן. שינויים אלה חלפו במהירות – תוך השבוע הראשון. עם זאת, בילדים שחוו את אותם שינויים מוחיים היה יותר עיכוב ביכולת ההיזכרות ויכולת מופחתת להחזיק קשב ולחלק קשב. השינויים האלה התפתחו עם הזמן ונותרו במשך לפחות חצי שנה לאחר האבחנה.

 

החוקרים אמרו כי השינויים בזיכרון ובקשב הם עדינים וייתכן שהורים ומורים לא יבחינו בהם. עם זאת, כל הפחתה בקשב ובזיכרון בילדים מהווה מקור לדאגה מאחר וילדים רוכשים ידע חדש ולומדים מיומנויות חדשות כל הזמן. החוקרים גם העלו חששות כי אירועים חוזרים של חמצת עלולים להוביל לנזק מצטבר.

 

חשוב לציין כי מדובר במחקר קטן וקצר טווח יחסית. נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון סוגיה זו. בינתיים, המחקר החדש מדגיש את הצורך למניעת התרחשות של חמצת סוכרתית – מצב העלול להיות קטלני. לכן חשוב להכיר את התסמינים של סוכרת סוג 1 כדי לזהות את המחלה בזמן ולקבל טיפול.

 

 

Diabetes Care June 2014 vol. 37 no. 6 1554-1562