סוכרת סוג-1
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סוכרת סוג 1 מעלה סיכון לפרפור פרוזדורים
חוקרים משבדיה מצאו כי אנשים עם סוכרת נעורים, ובעיקר נשים, נמצאים בסיכון לפתח הפרעה בקצב הלב מסוג פרפור פרוזדורים. מדוע?
סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) זוהתה בעבודות רבות כגורם סיכון למחלות לב שונות, לרבות טרשת עורקים וסתימת כלי דם ללב, לחץ בחזה כתוצאה מחסימת כלי דם ואנגינה פקטוריס,שבץ מוחי ויתר לחץ דם ואף אי ספיקת לב. לפי אומדני מחקרים, סוכרת סוג 1 מעלה עד פי 10 את הסיכון להסתיידות העורקים ולהתקפי לב. סיכון זה אמנם גבוה במיוחד בקרב חולים שפיתחו נזק כלייתי, אולם דווח גם אצל חולים עם תפקוד כלייתי תקין.
הגורם לפגיעה במערכת כלי הדם והלב נקשר אצל אנשים עם סוכרת סוג 1 בעיקר להימצאותם של שומנים עודפים (טריגליצרידים) המצטברים בדפנות כלי הדם בקרב וכן לרמות נמוכות מדי של כולסטרול טוב (HDL) שמאפיינות סוכרת סוג 1. במידה ומתפתח נזק לעצבים (נוירופתיה) או נזק כלייתי (נפרופתיה), לאלו נלווה רוב גם יתר לחץ דם – המוסיף לסיכון למחלות לב. למאובחנים עם סוכרת סוג 1 מומלץ על בדיקות דם תקפותיות למניעת אירועי לב ועל טיפול תרופתי בסטטינים להורדת ערכים גבוהים של כולסטרול רע בדם.
עתה מצאו חוקרים משבדיה כי אנשים עם סוכרת סוג 1 חשופים גם להפרעות בקצב הלב, ובעיקר לפרפור פרוזדורים – הפרעת קצב נפוצה שעשויה להוביל לעייפות וקושי בתפקוד – בעיקר בזמן מאמץ, ולעתים עלולה להיות לעתים מסוכנת ולהוביל להיווצרות קרישי דם וכשלעצמה מעלה את הסיכון לאי ספיקת לב.
הנזק הכלייתי מחמיר
החוקרים ביקשו לראשונה לבחון את הסיכון לפרפור פרוזדורים בקרב אנשים עם סוכרת סוג 1. המחקר כלל מעקב נרחב אחר 36,258 נבדקים מהמאגר הלאומי של חולי סוכרת בהולנד בגיל 36 בממוצע, לצד 179,980 נבדקים בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת, למשך עשר שנים בממוצע לנבדק, בתקופה שהחלה בינואר 2001 והסתיימה בדצמבר 2013.
לאורך תקופת המעקב, כ-2% מהנבדקים במחקר פיתחו הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים: 749 מהנבדקים עם סוכרת סוג 1 ו-2,882 מהנבדקים בקבוצת הביקורת. חישוב סטטיסטי העלה כי גברים עם סוכרת סוג 1 בסיכון גבוה ב-13% לפרפור פרוזדורים, ואילו נשים עם הפרעת קצב בסיכון גבוה ב-50% לתופעה, וזאת לאחר נטרול גורמים מתערבים שעלולים להשפיע על פרפור פרוזדורים, לרבות גיל, מחלות נלוות, משך הסוכרת, השכלה ומקום לידה. הסיכון לפתח פרפור פרוזדורים היה גבוה במיוחד ב-42% בקרב גברים עם סוכרת סוג 1 בגילי 35 עד 49, וגבוה ב-60% בקרב נשים עם סוכרת סוג 1 בגילי 50 עד 64.
החוקרים מצאו כי ככל שרמות הסוכר בדם היו פחות מאוזנות וככל שהיו יותר נזקים כלייתיים – כך הסיכון לפרפור פרוזדורים עלה. לנבדקים עם המוגלובין מסוכרר בדם (HbA1C) מעל 9.7% נמדד סיכון גבוה פי 2.2 לפרפור פרוזדורים אצל גברים וסיכון גבוה פי 2.62 לפרפור פרוזדורים בקרב נשים. אצל גברים לא זוהה סיכון עודף לפרפור פרוזדורים כשרמות ההמוגלובין המסוכרר היו נמוכות מ-9.7% ואצל נשים לא זוהה סיכון שכזה כשההמוגלובין המסוכרר היה נמוך מ-8.8%.
החוקרים מציינים כי "המחקר מדגיש את החשיבות בשמירה על ערכי המוגלובין מסוכרר בטווח המומלץ והחשיבות בהקפדה על תפקוד תקין של הכליות". לאנשים עם סוכרת סוג 1 מומלץ כיום על ביצוע בדיקות דם לתפקודי כליות כל כמה חודשים ולפחות פעם בשנה ובדיקה לחלבון בשתן מדי שנה, ובמקרה של ממצאים חריגים מותאמות למטופלים לרוב תרופות ללחץ דם גבוה המשפיעות על הורדת רמות האלבומין בשתן, לצמצום הסיכון לנזק לכליות. לטענת החוקרים, להקפדה על איזון ושמירה מפני סיבוכים, לצורך הורדת הסיכון לפרפור פרוזדורים, יש להתייחס לגורמי סיכון נוספים כמו גיל מבוגר, חומרת הנזק לכלייה, יתר לחץ דם ומחלות לב נלוות.
המחקר נתמך על ידי איגוד הסוכרת בשבדיה והמועצה השבדית למחקר (SIMSAM) וכן על ידי קרן חברת נובונורדיסק המייצרת אינסולין לסוכרת. הממצאים מדווחים בגיליון אווסט 2017 של כתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology.
במאמר נלווה למחקר, ציינו חוקרים מבריטניה ודנמרק, כי מאחר וסוכרת סוג 1 מאובחנת לרוב בגיל צעיר יותר מאשר סוכרת סוג 1, ייתכן והסיכון המוגבר לפרפור פרוזדורים מבטא חשיפה ממושכת יותר לסוכרת. "פרפור פרוזדורים עשוי לבטא צורה נוספת של נזק לאיבר בגוף כתוצאה מסוכרת", מציינים החוקרים, ומוסיפים כי על אנשים עם סוכרת סוג 1 לבצע מעקבים לסימנים מקדימים לפרפור פרוזדורים וכן פעולות למניעת שבץ מוחי, העלול להיגרם כתוצאה מקרישי דם – אחד הסיבוכים המרכזיים של פרפור פרוזדורים. שיטת המניעה המומלצת במאמר קרויה 'שיטת ברמינגהאם' (Birmingham three-step pathway) וכוללת שלושה צעדים פשוטים: בשלב הראשון לזהות באמצעות בדיקות דם ושאלונים אנשים עם פרפור פרוזדורים בסיכון נמוך לשבץ מוחי, עבורם לא נדרש טיפול; בשלב השני, בשכלול הממצאים, לטפל בכדורים נוגדי קרישה (אני קואגולנטים) לכלל האנשים שזוהו בסיכון מוגבר לשבץ; ובשלב השלישי להציע טיפולים מתקדמים נגד קרישה במקרים של סיכון גבוה במיוחד.
החוליה המקשרת: היפרגליקמיה
במחקר הנוכחי מציינים החוקרים כי זוהי העבודה הראשונה שבוחנת בהיקפים נרחבים את הסיכון להפרעת פרפור פרוזדורים בקרב אנשים עם סוכרת סוג 1. מחקרים קודמים שבחנו את הקשר בין סוכרת סוג 2 לפרפור פרוזדורים העלו ממצאים סותרים, אולם עבודות מהעשור האחרון מצביעות על סיכון דומה. כך, למשל, מחקר אמריקאי שפורסם באוקטובר 2009 בכתב העת Diabetes Care מצא כי לנשים עם סוכרת סוג 2 סיכון גבוה ב-26% לפרפור פרוזדורים, אם כי סיכון מוגבר לא זוהה אצל גברים סוכרתיים. מטה אנליזה של חוקרים אמריקאים בנושא, שפורסמה ביולי 2011 בכתב העת American Journal of Cardiology הצביע על סיכון גבוה ב-39% לפרפור פרוזדורים בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 – נשים וגברים.
החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים כי המסלול המוביל לפרפור פרוזדורים אצל אנשים עם סוכרת סוג 1 ככל הנראה קשור ליתר לחץ דם שעלול להתפתח כתוצאה מנזק כלייתי. כמו כן, ההבדל בין המינים שזוהה במחקר מרמז על כך שהיפרגליקמיה – רמות גבוהות של סוכר בדם – שמהווה סיבוך שכיח יותר בסוכרת סוג 1 אצל נשים בהשוואה לגברים – עשויה להוות חוליה מרכזית המקשרת ומובילה לפרפור פרוזדורים אצל נשים סוכרתיות.
פרפור פרוזדורים מהווה מצב רפואי מסוכן, שנקשר להיווצרות קרישי דם ואי ספיקת לב, ומחייב טיפול, כשכיום ישנם טיפולים שונים לתופעה, לרבות תרופות לשליטה על קצב הלב, צריבה (אבלציה) באזור ניקוז ורודי הריאה בעלייה השמאלית של הלב, תרופות לשמירה על דופק לב סדיר מקבוצת חוסמי בטא, חוסמי תעלות סידן או דיגוקסין ו/או השתלת קוצב לב.
מחקרים מהשנים האחרונות זיהו גורמי סיכון נוספים לפרפור פרוזדורים, ובין השאר נמצא כי פעילות גופנית מאומצת בקרב ספורטאים עשויה להוביל להתפתחות הפרעת קצב זו, וכן נמצא כי גם הגנטיקה משפיעה על מצב זה ולאנשים עם קרובים מדרגה ראשונה שאובחנו עם פרפור פרוזדורים יש סיכון גבוה ב-40% לפתח הפרעה בקצב הלב.
לקריאה נוספת על הקשר בין סוכרת למחלות לב
Lancet Diabetes & Endocrinology, DOI: 10.1016/S2213-8587(17)30262-0