מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסוכרת מהווה גורם סיכון עצמאי לאי ספיקת לב

סוכרת מהווה גורם סיכון עצמאי לאי ספיקת לב

סוכרת נקשרת בעבודות רבות ליתר לחץ דם, התפתחות נזקים בכלי הדם וטרשת עורקים, אולם מחקר מעקב אמריקאי העלה כי מעבר לכך – היא מהווה גורם סיכון עצמאי לאי ספיקת לב, גם בהעדר סיבוכים נלווים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת, דהיינו רמות גבוהות של סוכר בדם – היא מחלה הנקשרת במחקרים לסיבוכים רפואיים רבים, ובכללם סיכון מוגבר ליתר לחץ דם ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם, לרבות טרשת עורקים, התקפי לב ושבץ מוחי.

 

בנוסף, סוכרת נמצאה קשורה בעבודות שונות גם לאי ספיקת לב, ולפי נתונים מארה"ב, כשליש מהמאושפזים בבתי חולים עם אי ספיקת לב מאובחנים במקביל עם סוכרת וכ-22% מהסוכרתיים מעל גיל 65 מפתחים גם אי ספיקת לב. עם זאת, טיבו של קשר זה עדיין שנוי במחלוקת, ולא ברור האם הוא מתפתח כתוצאה מהנזקים העקיפים לכלי הדם או על רקע נזק ישיר ללב.

 

אחת ההנחות המדעיות בנושא, שכבר זכתה בספרות הרפואית לכינוי "קרדיומיופתיה סוכרתית" ובלעז DMC (קיצור של Diabetes Mellitus Cardiomyopathy), גורסת כי סוכרת גורמת לפגיעה ישירה בשריר הלב. מחקר מעקב אמריקאי חדש מחזק עתה הנחה הזו.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי מאיו קליניק במינסוטה בחנו נתונים מתוך מחקר מעקב על אוכלוסיה כפרית במדינת מינסוטה (מחקר REP, קיצור של Rochester Epidemiology Project). במסגרת המחקר בוצע מעקב החל מהשנים 2000-1997 אחר נבדקים מגיל 45 ומעלה, שעברו בדיקות רפואיות תקופתיות.

 

בעבודה הנוכחית נותחו נתונים ל-116 תושבים שאובחנו כסוכרתיים ו-232 תושבים ללא אבחנה של סוכרת ששימשו כקבוצת ביקורת. הנבדקים הותאמו לפי מין, גיל ולפי נוכחות יתר לחץ דם וטרשת עורקים, במטרה לנטרל גורמי סיכון אלה בתהליך עיבוד הנתונים.

 

גורם סיכון עצמאי לפגיעה בלב

 

בהשוואה בין הקבוצות, נבדקים שאובחנו עם סוכרת היו עם מדד השמנה BMI גבוה יותר (31 יחידות בממוצע בהשוואה ל-29 יחידות בממוצע לנבדקים שלא אובחנו כסוכרתיים). כמו כן, 9% מהסוכרתיים אובחנו עם הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים בהשוואה ל-4% מקבוצת הביקורת. 

 

במעקב שנמשך 10.8 שנים בממוצע, נמצא כי 21% מהסוכרתיים (22 מתוך 116 נבדקים) אובחנו עם אי ספיקת לב בהשוואה ל-12% בקבוצת הביקורת של הלא סוכרתיים (24 מתוך 232 נבדקים). ניתוח סטטיסטי העלה כי לסוכרתיים היה סיכון גבוה פי 2.1 לפתח אי ספיקת לב בהשוואה ללא סוכרתיים. גם בקרב נבדקים ללא הפרעה בלחץ הדם הדיאסטולי, שלכאורה אינם סובלים מנזקים עקיפים לכלי הדם – לסוכרתיים היה סיכון גבוה פי 2.5 לאי ספיקת לב.

 

החוקרים מציינים כי לפי הממצאים, סוכרת מהווה גורם סיכון עצמאי לאי ספיקת לב, שלא תלוי בהכרח בלחץ דם גבוה ובנזק לעורקים.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2020 בכתב העת Mayo Clinic Proceedings.

 

החוליה המקשרת: תנגודת לאינסולין

 

ההנחה הרפואית כי סוכרת גורמת נזק ישיר לשריר הלב עלתה לראשונה במאמר של חוקרים אמריקאים עוד בנובמבר 1972, על סמך מידע פתולוגי מנתיחות לאחר המוות של 27 סוכרתיים שנפטרו על רקע נזקים בתפקוד הלבבי. עם זאת, המנגנון המדויק של הפגיעה בלב אצל סוכרתיים עוד לא פוענח לאשורו.

 

בין השאר, במחקרים שונים נמצא כי לצד הראיות לנזק ישיר ללב, דווקא סוכרתיים שסובלים במקביל מיתר לחץ דם, שמשפיע כאמור על פגיעה בתפקוד כלי הדם, במידה והם פיתחו אי ספיקת לב – יהיו בסיכון גבוה יותר לפגיעה קשה יותר וסיכון מוגבר לתמותה.

 

המחקר הנוכחי לא בדק בהיבט הביולוגי כיצד סוכרת מובילה לנזק לשריר הלב ולאי ספיקת לב, אולם ההערכה כי תנגודת לאינסולין שמאפיינת סוכרתיים – היא שמובילה לשינויים במטבוליזם בתאי שריר הלב ולעלייה בשימוש בשומנים כמקור אנרגיה לתאים אלה – מה שמוביל לרעילות שומנים בגוף ולדלקתיות כרונית, פיברוזיס, נזק לתאים וכתוצאה מאלה - לירידה בפעילות הלב.

 

עבודות שונות גם העלו כי ההשפעות השליליות על תפקוד הלב של רמות גבוהות של סוכר בדם וירידה בשימוש בסוכר כמקור לאנרגיה לתאים – כוללות גם פגיעה במטען הגנטי של תאי הלב – מה שמוביל לדלקתיות, פיברוזיס לבבי ואי ספיקת לב.

 

לפי עבודות, לסוכרתיים יש סיכון גבוה יותר לעיבוי קירות החדר השמאלי בלב בהשוואה ללא סוכרתיים. עם זאת, במחקר הנוכחי רוב הממצאים מבדיקות אק"ג של סוכרתיים היו דומים לאלו של לא סוכרתיים – מה שמעיד על מבנה דומה של הלב בשתי קבוצות נבדקים אלה.

 

ממצאי המחקר הנוכחי משיקים לעבודות דומות שזיהו סיכון מוגבר בקרב סוכרתים למחלות לב וכלי דם ולאי ספיקת לב. לפי נתוני האיגוד הקרדיולוגי, מתוך מדגם של 1,067 ישראלים שעברו התקפי לב ואושפזו בבתי החולים במשך חודשיים בשנת 2018, קרוב למחצית (46%) אובחנו עם סוכרת ומעל לעשירית (13.2%) אובחנו עם אי ספיקת לב. לפי ממצאי מחקר פרמינגהאם – מחקר מעקב אמריקאי שפורסם עוד בשנת 1974 – התברר כי הסיכון לאי ספיקת לב בקרב גברים סוכרתיים גבוה פי שניים בהשוואה לגברים בריאים בני גילם, והסיכון בקרב נשים סוכרתיות גבוה פי 5 לעומת בנות גילן הבריאות.

 

כדי להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת ובהם מחלות לב וכלי דם חשוב לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם ככל הניתן, באמצעות שמירה על משקל תקין, תזונה בריאה, פעילות גופנית והקפדה על המעקב הרפואי והטיפול התרופתי. כיום חלק מהתרופות לסוכרת אף מוגדרות כתרופות למניעת אירועי לב.

 

 

Mayo Clinic Proceedings, doi: 10.1016/j.mayocp.2019.07.008